Încă o propunere pentru gălăţeni privind stabilirea sediului ADI: tragere la sorţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încă o propunere pentru gălăţeni privind stabilirea sediului ADI: tragere la sorţi

• ideea îi aparţine preşedintelui PSD Brăila, Ion Rotaru, care deşi susţine că este de acord cu Marian Dragomir ca sediul asociaţiei “Dunărea de Jos” să fie în Cartierul “Dimitrie Cantemir”, a venit totuşi cu o variantă de rezervă • mai mult, Rotaru a precizat că are de gând să organizeze o întâlnire cu cei din Galaţi pentru a încerca reluarea proiectului privind asocierea celor două entităţi • de cealaltă parte, liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, consideră total puerilă propunerea lui Rotaru privind tragerea la sorţi şi a comentat în legătură cu faptul că pesediştii trag pur şi simplu de timp, pentru a nu fi nevoiţi să realizeze un proiect prin care să dezvolte zona şi să crească nivelul de trai

 

PSD-iştii brăileni au de gând să reia negocierile cu liderii gălăţeni privind realizarea asociaţiei de dezvoltare intercomunitară “Dunărea de Jos”. Asta a declarat, vineri, preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, cu precizarea că deşi susţine ideea primarului Marian Dragomir privind stabilirea sediului în cartierul “Dimitrie Cantemir”, având în vedere că gălăţenii nu au achiesat la propunere, are de gând să mai vină cu o variantă de rezervă. Senatorul a afirmat că s-ar putea trage la sorţi unde anume va fi sediul asociaţiei şi astfel s-ar rezolva problema şi proiectul ar putea merge mai departe.

“Putem să abordăm propunerea relativ neutră pe care a făcut-o primarul Marian Dragomir cu sediul în cartierul Dimitrie Cantemir, dar putem să facem şi o chestiune efectiv care ţine de hazard. Tragem la sorţi unde e sediul şi am închis subiectul. Nu e nici la Brăila, nici la Galaţi, e cum a ieşit. Am mai făcut această propunere. Nu am dus-o mai departe, dar cred că ar fi o soluţie prin care am închide un subiect ce efectiv a fost artificial inflamat. De altfel, propunerea domnului primar nu a fost agreată, dar nu a fost nici respinsă de cei de la Galaţi”, a declarat Rotaru.

Cât despre reacţia primarului Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, după ce Guvernul Mihai Tudose a aprobat memorandumul prin care cere returnarea în proprietatea statului a 650 ha din “mia de hectare”, Rotaru s-a arătat destul de revoltat.

“Evident că nu întâmplător Guvernul a solicitat prin acest Memo să vadă foarte exact care este situaţia suprafeţei, cât a fost folosită şi dacă s-a respectat destinaţia. Vom vedea care sunt elementele care ţin de legalitate în continuare, şi de măsurile care se impun pentru a respecta destinaţia şi ideea pentru care a fost abordat acel teren. Dar eu cred că nu ar trebui să existe niciun fel de supărare. Şi noi am fost supăraţi, deranjaţi de ceea ce s-a întâmplat atunci. Ar trebui ca acea suprafaţă să se întoarcă spre zona administrativă a Brăilei, având în vedere faptul că ceea ce s-a dorit ca intenţie, nu s-a realizat decât într-un procent foarte mic. Dacă colegii noştri de la Galaţi consideră că este mai importantă această chestiune care ţine de orgolii şi de faptul că «nu o să lăsăm noi lucrurile aşa şi nu o să stăm cu mâinile în sân», eu cred că este o abordare fundamental greştită. Având în vedere faptul că prevederile legale spun ceva legat de destinaţie şi că realitatea este cea care este, nu mai ţine aici nici de dorinţa unuia sau altuia, ţine până la urmă de faptul că nu s-a respectat hotărârea iniţială de Guvern. Şi de aceea o parte din veniturile pe acea suprafaţă se duc, după părerea mea, în mod incorect către Galaţi. Dar nu acesta este fondul problemei”, a mai adăugat Rotaru, cu precizarea că va încerca să iniţieze o discuţie cu liderii administraţiei gălăţene pentru reluarea temei asocierii.

 

PNL-iştii îi acuză pe PSD-işti că joacă teatru şi că, de fapt, nu vor să dezvolte zona

Tot vineri, un comentariu pe această temă a făcut şi preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care a fost destul de ironic la propunerea lui Rotaru privind tragerea la sorţi pentru stabilirea sediului Asociaţiei “Dunărea de Jos”.

“Dacă noi plecăm de la sediu - care este un element cheie în definirea actului constitutiv al acestei asociaţii - printr-o tragere la sorţi, mă gândesc ce se va întâmpla când o să ajungem la nivelul unor proiecte de investiţii majore pentru zona noastră, care pot primi finanţare chiar de la Uniunea Europeană, nu neapărat de la Guvernul României. Ce vom face atunci? O să tragem la sorţi cine se duce cu dosarul până la Bucureşti, sau până la Bruxelles să ia numărul de înregistrare?! Tragem la sorţi să vedem cine are banii prinşi în buget pentru deplasare? Nu cred că asta este abordarea”, a declarat Dănăilă.

Liberalul a afirmat, de asemenea, că a analizat cu mare atenţie întregul fir al poveştii privind mia de hectare dintre Brăila şi Galaţi, dar şi nenumăratele încercări eşuate de a realiza asocierea dintre cele două judeţe şi a ajuns la o concluzie care îl dezamăgeşte. Acesta susţine că în urma discuţiilor purtate şi cu personaje politice din Galaţi a aflat că nimeni nu vrea să realizeze această asociere prea curând.

“Cred că poziţia sediului nu ar fi atât de importantă, în condiţiile în care am primi acordul celor de la Galaţi să luăm cele 650 ha înapoi la Brăila. Dar toate lucrurile acestea trebuie discutate. Ce văd eu însă este că nimeni nu vrea să rezolve această problemă cu adevărat. Preferă să lăsăm lucrurile aşa. Am stat de vorbă şi cu oameni din Galaţi pe tema aceasta. Rezolvarea problemei asociaţiei şi a acestei suprafeţe de teren care ar trece într-o zonă de dezvoltare şi nu ar mai fi una agricolă cum este acum, ar genera obligaţii din partea autorităţilor gălăţene şi brăilene deopotrivă, de a face proiecte şi de a folosi cu adevărat această asociaţie. Iar cei din Galaţi nu vor să facă lucrul ăsta pentru că ei au o platformă industrială astăzi care este constant diminuată din punct de vedere al activităţii de acolo. Prin urmare le este frică, că dacă vom deschide o nouă zonă pe teritoriul Brăilei cu facilităţi la nivelul zilelor noastre, bineînţeles cu toate dotările, s-ar putea ca parte din activitate să se mute acolo. Şi nu au acest interes. Pe de altă parte, autorităţile din Brăila nici măcar nu vor să se pregătească pentru gestionarea unei astfel de zone de parc industrial. Şi atunci, le convine să se certe în presă. Pentru că eu îi văd împreună la toate evenimentele publice, centrale şi naţionale. Şi nimic nu se va întâmpla, pentru că ei nu vor să se întâmple nimic şi nu vor să dezvolte această zonă”, a declarat Dănăilă dezamăgit.

Mai mult, acesta susţine că reacţia agresivă a primarului Galaţiului în privinţa unei decizii a Guvernului PSD i se pare de asemenea cusută cu aţă albă, mai ales că oraşul vecin este reprezentat în cabinetul de miniştri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro