Mergi la conţinutul principal
Alertă InfoCons

Încă 7 tipuri de măști de protecție, pericol pentru sănătatea populației

* șase dintre acestea sunt produse în Republica Populară Chineză, iar una în Danemarca * produsele au fost comercializate, în mare parte, online, cu toate că nu erau omologate drept echipament de protecție și erau și contrafăcute

 

 

După prima alertă, transmisă săptămâna trecută de către Belgia, prin Safety Gate (Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase), a venit rândul Danemarcei și Spaniei să tragă semnale de alarmă în legătură cu așa zisele măști de protecție aflate pe piața europeană, inclusiv în România. Este vorba de șapte tipuri de măști de protecție, șase confecționate în Republica Populară Chineză și una în Danemarca, produse care, dacă nu sunt periculoase, sunt ineficiente în ceea ce privește lupta împotriva noului Coronavirus.

Prima mască, de tip KN 95 - fără marcă și fără denumire - prezintă risc pentru sănătate întrucât, deși poartă marcajul CE, nu este certificată ca echipament de protecție. Produsă în Republica Populară Chineză, masca nu îndeplinește cerințele privind sănătatea și siguranța populației (nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție). Alerta a fost transmisă prin intermediul Safety Gate de către Danemarca.

A doua mască supusă atenției este una contrafăcută, desi poartă marcajul CE. Produsă tot în China, aceasta este de tip KN 95, iar măsurile dispuse către importator au fost cât se poate de clare: interzicerea comercializării produsului. Produsul este ambalat într-o pungă transparentă de plastic și a fost distribuit online. Și în acest caz, alerta a fost transmisă de Danemarca.

Deși nu este vorba de un produs contrafăcut, cel de-al treilea tip de mască de protecție, produsă chiar în Danemarca, va fi, de asemenea, interzisă la comercializare, pentru că nu are denumire și nici marcă și nu este certificată ca echipament de protecție de către organismul european amintit mai sus. Masca a fost comercializată, de asemenea, online.

Al patrulea tip de mască de protecție intrată în vizorul organismelor europene este de tip KN 95 și este produsă tot în China. A fost comercializată online, iar alerta a fost transmisă, și în acest caz, tot de Danemarca.

Următoarea mască de protecție, a cincea, de tip Garry Galaxy (KN 95) va fi, de asemenea, retrasă de pe piață. Nu se știe dacă este contrafăcută sau nu, însă țara de proveniență este în mod clar China. În cazul acestui produs dubios, riscurile pentru sănătate sunt evidente, din moment ce retenția de particule este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 71 %). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece bine-mersi prin mască, sporind riscul de infecție. Bineînțeles, produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european EN 149. Alerta, de tip „grav”, a fost transmisă, în acest caz, de Spania.

Al șaselea tip de mască, produsă tot în Republica Populară Chineză, este încadrată, culmea, în categoria „Fashion Children's Mask” și este colorată în roz și în albastru, cu modele pentru copii. A fost, deja, interzisă la comercializare. În fine, al șaptelea tip de mască de protecție, dedicată, de asemenea, luptei împotriva Covid-19, a fost comercializată online, fără să fi fost certificată drept echipament individual de protecție. Țara de origine: China.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți  la informațiile de pe etichetă, produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine - 0219615!”, precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro