Zilele acestea, firmele din grupul controlat de milionarii gălăţeni Stăncic au mai punctat încă două reuşite în ce priveşte contractarea de lucrări finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), gestionat de Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea. Compania "Tancrad", de exemplu, a câştigat un contract de 8,9 milioane de lei fără TVA pentru modernizarea de drumuri în comuna Racoviţa, fiind de altfel singurul ofertant înscris la procedura de achiziţie publică. Nici SC "Cricons" SRL (agent economic la care Stăncic Traian este unic asociat) nu s-a lăsat mai prejos şi a reuşit să câştige un contract de peste 10 milioane lei, fără TVA, de aceşti bani urmând să modernizeze străzi în comuna Movila Miresii, precum şi în satele Ţepeş Vodă şi Esna, arondate unităţii administrativ teritoriale Movila Miresii. De precizat că, în ambele cazuri, atribuirea contractelor către firmele din grupul aparţinând familiei Stăncic s-a făcut conform procedurii "cerere de ofertă". Finanţarea străzilor se va realiza de la bugetul de stat prin PNDL (OUG 28/2013 privind Programul Naţional de Dezvoltare Locală) în mod eşalonat, pe o perioadă de maximum 3 ani. Pentru anul 2014, alocarea bugetară destinată executării lucrărilor la Racoviţa este de 150.000 lei, inclusiv TVA, iar la Movila Miresii de 300.000 lei.
Reamintim că grupul de firme condus de familia Stăncic a câştigat recent şi cele două contracte privind reabilitarea, până în zona Barieră a două căi de acces în oraş - dinspre Viziru şi Buzău, cu o valoare cumulată de circa 10 milioane lei.
PNDL se finanţează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Dezvoltării, precum şi din fonduri aprobate cu această destinaţie în bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare. De fapt, contractorii ar trebui să suporte din buzunarul propriu lucrările pe care le vor executa, urmând a-şi recupera banii pentru munca prestată în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat, precum şi de la bugetele locale.
La Brăila, alocările prin PNDL au fost dirijate preponderent pentru finanţarea unor investiţii derulate de către primării conduse de PSD-işti (5,7 milioane lei), dar au ajuns bani şi pentru lucrări la primării PNL-iste (4,4 milioane lei), PDL-iste (1,5 milioane lei) sau UNPR-iste (0,54 milioane lei).
Nu este lipsit de importanţă faptul că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au în lucru un dosar privind distribuirea preferenţială a contractelor finanţate prin PNDL. Este de notorietate cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, pe care DNA îl acuză că ar fi cerut şi primit mită de la un om de afaceri dornic să prindă un contract de lucrări pe bani publici prin OG 28/2013 gestionat de Ministerul Dezvoltării condus de vicepremierul Liviu Dragnea. De altfel şi Culiţă Tărîţă a declarat public faptul că Ministerul Dezvoltării i-ar fi cerut să direcţioneze o parte din banii primiţi în baza celebrei ordonanţe către anumite firme.