Mergi la conţinutul principal

Încă 15 autobuze noi la Brăila

• discutăm despre 10 autobuze de mare capacitate (94 locuri pe scaun şi în picioare) marca ISUZU CITIPORT şi încă 5 de capacitate medie - cunoscutul model KARSAN ATAK, 60 de locuri - care au venit să completeze flota “Braicar” • acestea costă, în total, 2.255.000 euro plus TVA şi se vor plăti în mai multe rate egale, în 3, respectiv 4 ani • potrivit primarului Marian Dragomir, flota “Braicar” a ajuns în prezent la 52 de autobuze noi, astfel că nu ar mai trebui să existe episoade neplăcute cu mijloace de transport în comun foarte aglomerate

 

Veste bună pentru brăilenii care obişnuiesc să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. Primăria a luat în primire, vineri, încă 15 autobuze noi: 10 de mare capacitate de tip ISUZU CITIPORT şi încă 5 de capacitate medie, de tipul KARSAN ATAK. Primarul Marian Dragomir a susţinut o conferinţă de presă, însoţit de viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea, dar şi de reprezentanţii societăţii Anadolu Automobil Rom, câştigătoarea licitaţiei, în cadrul căreia a oferit detalii despre autobuzele proaspăt sosite la Brăila, dar şi despre alte planuri şi demersuri legate de mijloacele de transport în comun în oraşul nostru. În primul rând, edilul-şef a dorit să sublinieze că prin aceste 15 autobuze noi, a căror valoare totală se ridică la 2.255.000 euro plus TVA (un autobuz de capacitate medie costă 103.000 euro plus TVA, iar unul de capacitate mare 151.000 euro plus TVA), flota societăţii “Braicar” este pregătită să asigure transportul în comun fără probleme. Acesta a adăugat că, în ultimii doi ani şi jumătate, Primăria a achiziţionat 52 de autobuze noi şi urmează să continue investiţiile în acest sector.

“Am înţeles în ultima perioadă că este nevoie de mult mai multe autobuze în Municipiul Brăila şi am aprobat prin hotărârea Consiliului Local Municipal dotarea societăţii «Braicar». Astăzi au mai venit încă 15 autobuze şi elementul de premieră este legat de faptul că 10 dintre ele sunt de capacitate mare, ISUZU CITIPORT, iar 5 sunt de capacitate medie, cele pe care le cunoaşteţi deja - KARSAN ATAK. Un lucru inedit este că Primăria nu plăteşte toţi aceşti bani odată. La cele de capacitate mare, plata este pe 4 ani, iar la cele de capacitate medie de 3 ani, în rate egale. Iar plata este făcută integral din bugetul local. La licitaţie au participat mai multe societăţi, au îndeplinit condiţiile tehnico-economice două dintre ele şi una a fost declarată câştigătoare din punct de vedere al preţului cel mai mic. Este un lucru foarte important, pentru că, în doi ani şi jumătate, ajungem astfel la 52 de autobuze noi, cumpărate din banii Primăriei. Anul acesta aşteptăm să avem şi cele 10 tramvaie noi. 28 februarie este data limită pentru depunerea oferetelor şi după aceea urmează să fie lansată şi licitaţia pentru autobuzele electrice. (...) Eu consider că este una dintre cele mai mari investiţii de la Societatea Braicar. Din acest moment cred că nu se mai poate vorbi decât despre o organizare mai bună a societăţii, pentru a nu mai exista întârzieri în trafic. Primăria a creat astfel toate condiţiile necesare din punct de vedere al flotei auto”, a declarat Dragomir.

Edilul-şef a precizat că a discutat la nivelul conducerii “Braicar” şi a solicitat ca aceste 10 autobuze de mare capacitate să fie introduse pe traseu în special dimineaţa pe rutele aglomerate, atunci când elevii merg la şcoală şi brăilenii la serviciu. De asemenea, la ora 14:00 până la ora 19:00, când se mai răreşte circulaţia pasagerilor. Cât despre preţul autobuzelor, Dragomir s-a arătat încântat, precizând că, faţă de alte municipii, Primăria Brăila chiar a beneficiat de o ofertă bună a societăţii câştigătoare.

“Nu este suficient ca Primăria să cumpere aceste autobuze. De acum este şi obligaţia tuturor cetăţenilor să le întreţină. Pentru că dacă noi o să le distrugem, atunci o să cheltuim tot banii din taxe şi impozite locale pentru a cumpăra altele noi sau pentru a le întreţine pe acestea”, a mai dorit să precizeze Dragomir.

 

Ce facilităţi au noile autobuze de capacitate mare

Magda Peş, reprezentantul societăţii Anadolu Automobil Rom, câştigătorul licitaţiei pentru autobuzele achiziţionate de municipalitate, a explicat că dacă modelul KARSAN ATAK este deja cunoscut de publicul brăilean, ISUZU CITIPORT va fi apreciat în mod cert de aceştia.

“Vorbim despre autobuze urbane de 12 metri, cu podea complet coborâtă, cu toate dotările moderne impuse prin legislaţie şi pentru transportul persoanelor cu handicap locomotor, cu toate sistemele moderne de numărătoare călători şi de monitorizare a traficului, validatoare de tichete, sisteme de panouri de afişaj. Acest model ISUZU CITIPORT este în acest moment lider de piaţă în România pe transportul public urban. În ultimii doi ani, el a fost vândut în cantităţi mari, în flote. În oraşul Iaşi, au ajuns 92, în Sibiu am livrat 38 de astfel de autobuze şi în oraşul Constanţa avem în derulare un proiect care însumează 104 ISUZU CITIPORT, iar până acum am livrat 60. Autobuzele, aşa cum vă spuneam, sunt construite după cele mai înalte standarde de calitate şi confort. Norma de poluare este EURO 6, treapta C. Autobuzele sunt dotate cu camere video, afişaj electronic, staţii audio de informare a pasagerilor, climatizare, aerul condiţionat care bineînţeles este deja un lucru absolut normal, încălzire, rampa pentru persoane cu handicap, podeaua foarte coborâtă, funcţie de înclinare”, a declarat aceasta.

De precizat, potrivit autorităţilor, garanţia pentru aceste autobuze nou achiziţionate este de 6 ani. Autobuzele mari, după cum a explicat directorul “Braicar”, Cornel Săndulescu, au o capacitate de 94 locuri pe scaune şi în picioare, iar cele medii - 60 de locuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro