* se spune că timpul zboară atunci când te distrezi pe cinste, iar această ”teorie” este valabilă chiar și pentru părinți și copii * așadar, cum luna septembrie se apropie cu pași repezi, n-ar strica să începi să-ți pregătești copiii pentru revenirea în bănci
Bucurați-vă de timpul petrecut în aer liber
Profitați din plin de ultimele zile de vară. Ieșiți în parc și bucurați-vă din plin de zilele călduroase de vară, întrucât soarele vă va ajuta să aveți o dispoziție bună și, în plus, ajută la sintetizarea vitaminei D, care este esențială pentru organism. Aceasta ajută corpul să absoarbă calciu, întărind astfel dinții și oasele. Totodată, aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar.
Mențineți un stil de viață activ
În timpul vacanțelor școlare poate fi tentant să-ți lași copilul să petreacă mult timp jucându-se jocuri video sau uitându-se la televizor. Dar, deși aceste activități nu dăunează atunci când sunt făcute cu moderație, este foarte important să facă mișcare, cel puțin o oră pe zi.
Activitatea fizică, alături de o dietă echilibrată, sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva obezității la copii. Pe lângă acest lucru, este și o bună oportunitate să petreceți timp alături de cei mici.
Asigură-te că primesc alimente care le întăresc sistemul imunitar
Un sistem imunitar puternic va ajuta organismul să reducă riscul de apariție a infecțiilor ori a altor afecțiuni, motiv pentru care ar trebui să ai grijă de alimentația copiilor. Asigură-te că aceștia consumă suficiente fructe și legume, dar beau și o cantitate de apă.
Ține-le creierul antrenat
După un an deosebit de greu, elevii din întreaga țară simt că au dreptul la o pauză binemeritată pentru a se relaxa și a revigora. Dar este totuși important să-și păstreze mintea stimulată. Așadar, nu trebuie să-i obligați să facă teme, ci doar să-i încurajați să continue să-și exerseze abilitățile. Spre exemplu, puteți să-i încurajați să citească. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a-i ține ocupați, fără să fie nevoie de telefon ori tabletă.
Pentru copiii mai mari care sunt reticenți să citească, găsește-le o carte scrisă de sau despre un idol de-al lor, fie că e un influencer, o celebritate sau un explorator. În plus, îi poți încuraja să scrie un blog, ori un să țină un jurnal.
Asigură-te că au o rutină
Pe măsură ce se apropie momentul în care elevii se vor întoarce în bănci, readucerea lor într-o rutină va contribui o tranziție mai ușoară.
Așadar, chiar dacă uneori copiii adorm mai târziu, este important ca aceștia să aibă un program bine stabilit și, în plus, să doarmă suficient. Spre exemplu, un copil de cinci ani nevoie de aproximativ 11 ore de somn pe noapte, în timp ce un copil de nouă ani are nevoie de aproximativ 10.
Un ritual obișnuit de culcare îți poate ajuta copilul să se pregătească mai bine pentru somn, atât mental cât și fizic. O baie caldă cu muzică liniștitoare și o poveste de culcare îi poate ajuta să se relaxeze și să adoarmă rapid. De asemenea, este important să evitați ecranele cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece tabletele, smartphone-urile și televizoarele pot afecta somul copiilor. Aceste dispozitive emit lumină albastră care limitează producția de melatonină, un hormon natural eliberat seara care controlează ciclul somnului (cunoscut și sub numele de ritm circadian).