• ierarhul a trimis un mesaj credincioşilor, prin care îndeamnă la ajutorarea celor aflaţi în suferinţă
La zi aniversară, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a trimis, miercuri, un mesaj păstoriţilor, prin care îi îndeamnă ca, “în locul unei flori sau dar de bineţe personal”, să viziteze un bătrân sau să ajute o persoană aflată în suferinţă.
“Înalţ smerita rugăciune pentru odihna în fericire cerească a părinţilor mei, a dascălilor şi a tuturor binefăcătorilor mei, în toate împrejurările vieţii. Pe toţi îi văd luminos şi luminoşi, fără nicio deosebire. În special, le aduc ofranda unei mulţumiri speciale celor ce, de la distanţă fizică, cerută de împrejurări, în locul unei flori sau dar de bineţe personal, vor vizita un bătrân izolat sau vor îndrepta un mic dar celor izolaţi în boală şi suferinţă. Dacă Domnul spune: “Întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei (Matei 25, 40), cum nu m-aş bucura eu, din inimă, să ştiu că voi, cei ce vă gândiţi acum la mine, faceţi un gest de iubire sinceră faţă de un frate şi o soră în credinţă! Cu adevărat, îmi faceţi cel mai mare dar!”, a spus ierarhul în mesajul adresat credincioşilor.
Ierarhul Dunării de Jos s-a născut la 18 martie 1955, în comuna Lopătari, judeţul Buzău şi a urmat Seminarul Teologic “Chesarie Episcopul” din Buzău, apoi Institutul Teologic Universitar Bucureşti, în anul 1980. A urmat studii de specializare la Universitatea din Strasbourg, Franţa (1981-1984), unde a obţinut doctoratul în Teologie, cu teza: “Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene - încercare de prezentare a raporturilor dintre ele”.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu, cu numele “Casian” şi hirotonit diacon (1980), ieromonah, protosinghel (1985) şi arhimandrit (1987). A fost o vreme profesor la Seminarul Teologic Buzău, precum şi asistent la Institutul Teologic Universitar Sibiu (1985-1988).
Înaltpreasfinţitul Casian a fost inspector patriarhal între anii 1988-1990, timp în care a coordonat învăţământul teologic din Patriarhia Română. A fost ales apoi arhiereu-vicar al Episcopiei Galaţiulului, cu titlul “Gălăţeanul” (1990). În urma trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Antim, a fost ales Episcop al Dunării de Jos şi instalat la Galaţi (24 iulie 1994). În calitate de ierarh, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a redeschis Seminarul Teologic “Sf. Andrei” Galaţi, a înfiinţat Facultatea de Teologie-Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos şi a redeschis mai multe mănăstiri închise de regimul comunist. Totodată, a restaurat Catedrala Arhiepiscopală, a pus bazele revistei eparhiale “Călăuza Ortodoxă” şi a iniţiat zidirea mai multor lăcaşe de cult.
La data de 27 septembrie 2009, la iniţiativa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiespicop.