Înainteprăznuirea Shimbării la Faţă a Domnului; Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul); Sfântul Mucenic Evsignie; Sfântul Ierarh Fabian, episcopul Romei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Înainteprăznuirea Shimbării la Faţă a Domnului; Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul); Sfântul Mucenic Evsignie; Sfântul Ierarh Fabian, episcopul Romei

Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul) s-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crăiniceni, judeţul Botoşani, şi a primit la botez numele Ilie. A rămas orfan de amândoi părinţii şi a fost crescut de bunică. A urmat primii ani de şcoală în satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) şi liceul la Cozmeni-Cernăuţi.

Ilie a fost primit cu multă dragoste în viaţa monahală de stareţul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei şi, mai apoi, al doilea patriarh al României. După ce a terminat stagiul militar, Ilie a devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamţ. A predat apoi literatura română la seminarul de la Neamţ. La 8 aprilie 1936, noul stareţ, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iaşi), l-a tuns în monahism, primind numele de Ioan. Naş şi părinte duhovnicesc i-a fost ieromonahul Ioachim Spătarul, egumenul Schitului Pocrov, unul dintre cei mai cunoscuţi călugări moldoveni.

Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, în nov. 1936, Ioan s-a îndreptat către Ţara Sfântă, împreună cu alţi doi călugări. Iar după doi ani petrecuţi în pustiu, a ajuns la Mănăstirea “Sfântul Sava”, unde s-a nevoit alţi opt ani. În anul 1947, Cuviosul Ioan a fost hirotonit preot la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim şi egumen al Schitului românesc “Sfântul Ioan Botezătorul” din Valea Iordanului, pe care l-a condus până în anul 1952.

În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul său, Ioanichie, a intrat în obştea Mănăstirii “Sfântul Gheorghe Hozevitul” din Pustiul Hozevei. În vara următoare, s-a retras într-o peşteră, numită Chilia “Sfânta Ana”, care ţinea de Mănăstirea “Sf. Gheorghe Hozevitul”. Acolo şi-a petrecut ultimii ani pe pământ, ducând o viaţă aspră. Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veşnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de egumenul Mănăstirii “Sfântul Gheorghe”, Amfilohie, chiar în peştera care-l găzduise.

Trupul Cuviosului Ioan a rămas 20 de ani în peştera Sfânta Ana. La începutul lunii august 1980, potrivit unei tradiţii locale, conducerea Mănăstirii “Sfântul Gheorghe Hozevitul” a deschis peştera mormintelor, urmând ca osemintele cuviosului să fie duse în gropniţa de obşte.

S-a constatat cu uimire că trupul Sfântului Ioan Iacob nu putrezise. Arhimandritul Amfilohie, stareţul Mănăstirii “Sfântul Gheorghe Hozevitul”, avea să istorisească mai târziu: “Ne aşteptam să găsim numai sfinte oseminte şi nu bună mireasmă. Când am dat scândura la o parte, am văzut că părintele Ioan dormea cu trupul neatins de stricăciune, aşa cum l-am pus. Parcă l-am fi pus în mormânt de câteva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum. Şi nicio schimbare a înfăţişării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălţămintea erau neatinse!”

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Cuviosul Ioan Iacob, în şedinţa din 20 iunie 1992. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a scris o seamă de poeme adunate într-o culegere intitulată “Hrană duhovnicească”, tipărită în condiţii grafice modeste de către ucenicul său, părintele Ioanichie Pârâială.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro