Despre Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul (35-107 d.H.) se crede că a fost sirian de origine şi că, înainte de convertirea la creştinism, ar fi fost păgân, mare prigonitor al creştinilor. Potrivit tradiţiei, Ignatie a fost episcop al cetăţii Antiohiei.
Sfântul Ignatie a suferit moarte de martir la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117 d.H.). A fost arestat împreună cu alţi creştini, în timpul persecuţiei din Antiohia, şi condamnat la moarte prin aruncare la fiarele sălbatice, în vestitul amfiteatru de la Roma. Ca arhiereu, Ignatie a luptat împotriva celor care susţineau că Hristos ar fi avut un trup aparent: “Fiţi, prin urmare, surzi când vi se vorbeşte de altceva decât de Iisus Hristos, Cel din seminţia lui David, Fiu al Mariei, Cel Care cu adevărat S-a născut, a mâncat şi a băut; Care cu adevărat a fost prigonit în timpul lui Pilat din Pont, Care cu adevărat a fost răstignit şi a murit în văzul celor cereşti, al celor pământeşti şi al celor de dedesubt, Care cu adevărat a înviat din morţi” (Către Tralieni, IX, 1).
Totodată, Sfântul Ignatie a predicat unirea în jurul episcopului, înconjurat de prezbiteri: “Aveţi grijă să nu luaţi parte decât la o singură Euharistie; căci nu există decât un singur trup, Domnul nostru Iisus Hristos, şi un singur potir spre unirea cu sângele Său; un singur jertfelnic, după cum un singur episcop, cu preoţii şi diaconii, împreună cu mine slujitori”. Părticele din moaştele Sfântului Ignatie se află la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Schitul Darvari din Capitală şi la Mănăstirea Tismana.