* potrivit Centrului Eparhial, până la data de 1 iulie 2020, preoții, monahii și credincioșii Arhiepiscopiei Dunării de Jos au ajutat peste 40.000 de oameni din județele Brăila și Galați
Bilanț rodnic pentru sutele de preoți și miile de credincioși din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care, încă de la începutul crizei generate de pandemia de Coronavirus, au împărțit „pâinea cea de toate zilele” cu cei care nu aveau ce pune pe masă, ajutând, totodată, căminele de bătrâni, spitalele și centrele de carantină cu alimente, măști/mănuși chirurgicale și produse de igienă sau dezinfectanți. O așa mobilizare a celor care au ales să-și ajute semenii nu s-a mai văzut de multă vreme la Dunărea de Jos.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Centrul Eparhial, din luna martie și până la data de 1 iulie 2020, la îndemnul ÎPS Arhiepiscop Casian, nu mai puțin de 264 de unități din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au ajutat 41.244 de persoane din județele Brăila și Galați, suma totală a ajutoarelor oferite fiind de peste 2.035.000 de lei. Parohiile au contribuit cu peste 1 milion de lei, Centrul Eparhial cu peste 660.000 de lei, protoieriile cu 267.000 de lei, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine cu 80.000 de lei, iar mănăstirile cu aproape 20.000 de lei.
Amintim numai ajutoarele oferite celor aflați în carantină, medicilor și celorlalte cadre medicale din spitalele din Brăila, Galați și Tecuci (materiale de protecție sanitară) - inclusiv Serviciului de Ambulanță Județean Brăila - kituri cu produse de igienă, aparatură medicală pentru ATI, măști, viziere și mănuși chirurgicale pentru frații noștri din Basarabia, mese gratuite la cantinele sociale ale parohiilor din Brăila și Galați, voluntariat la casele creștinilor abandonați de semenii lor. Numai la Cantina „Sf. Nicolae” (Parohia „Nașterea Domnui”) din Bariera Călărașilor își potolesc foamea, zilnic, câte 200 de nevoiași, inclusiv asistații Adăpostului de noapte de pe Strada Eroilor. Alți 30 de copii săraci benefiază de o masă de prânz la Cantina Parohiei „Sf. Arhangheli” din Centrul Vechi, iar la Cantina „Sf. Ioan Casian” sunt hrăniți, zilnic, încă 60 de oameni fără adăpost.
Mănăstirile de maici din Brăila și Galați (inclusiv maicile de la Mănăstirea Lacu Sărat) au confecționat mii de măști de protecție pe care le-au donat instituțiilor medicale, centrelor de carantină și familiilor lipsite de posibilități materiale. Sute de brăileni nevoiași - familii sărace, cu mulți copii sau bătrâni uitați de lume - au primit, de asemenea, alimente și produse de igienă, pe toată perioada pandemiei. Iar exemplele pot continua.