Mergi la conţinutul principal

În trimestrul I 2023, controale în exploatările forestiere din toată țara

• inspectorii de muncă verifică respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă • asta după ce, în toată țara, mai puțin la Brăila, au fost înregistrate zeci de accidente de muncă, inclusiv mortale, în parchetele forestiere, inclusiv la transportul lemnului

 

Amplă acțiune de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) organizată la nivel național - inclusiv la Brăila - de Inspecția Muncii. Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, Liviu Arhire, se verifică modul de utilizare al echipamentelor de muncă și al tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul masei lemnoase pe drumurile forestiere.

„Din analiza dinamicii accidentelor de muncă înregistrate pe parcursul anilor 2019-2022, a rezultat faptul că în aceste domenii de activitate numărul de accidente de muncă s-a menținut la un nivel ridicat. Astfel, în 2019 au fost înregistrate 86 accidente de muncă, din care 12 mortale; în 2020, au fost 94 accidente de muncă, din care 17 mortale; în 2021, au fost 87 accidente de muncă, din care 15 mortale; iar în 2022 (primele 6 luni) s-au întregistrat 39 accidente de muncă, din care 3 mortale. Având în vedere situația de mai sus, Inspecția Muncii a inclus în Programul Cadru pe anul 2023, Acțiunea de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere”, ne-a precizat, într-un comunicat, Liviu Arhire.

Acțiunea de control a inspectorilor de muncă în domeniul forestier va fi efectuată în două etape, în primul și ultimul trimestru al anului, cu precădere în perioada în care activitatea de exploatare se desfășoară la cote maxime, când activitatea de exploatare se desfășoară în condiții speciale (tăieri de rărituri, tăieri de igienă, tăieri cu restricții pentru protejarea semințișului, exploatarea doborâturilor de vânt etc.).

Obiectivele acțiunii de control sunt:

- Eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul exploatărilor forestiere;

- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activități de exploatare forestieră, precum și activități de transport tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere;

- Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor din domeniul de activitate exploatare forestieră în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă și luarea tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă.

„Rezultatele obținute vor constitui baza demersurilor viitoare ale instituției pentru protecția lucrătorilor din domeniul exploatărilor forestiere, contribuind la stabilirea măsurilor necesare pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății angajaților din acest domeniu”, a mai precizat sursa citată.

Din fericire, la Brăila, pe parcursul anului trecut, nu au fost înregistrate accidente de muncă mortale sau cu incapacitate de muncă în ocoalele silvice din județ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro