• datele statistice arată că au fost cu 894 mai puţine apeluri de urgenţă care au necesitat intervenţia poliţiştilor, faţă de perioada similară a anului trecut • au fost sesizate 7.351 de infracţiuni, cu 1.408 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului 2016 • s-a “luptat” pe toate liniile, iar rezultatele bune nu au întârziat să apară • este un trend descendent, încă din iunie 2016, acesta fiind menţinut şi anul acesta • pe raza judeţului Brăila au fost constituite, în medie, 72 de patrule/zi , dintre care 41 în mediul urban şi 31 în mediul rural, acestea acţionând permanent
Brăila stă bine la capitolul infracţionalitate. Trendul descendent al infracţiunilor sesizate se menţine încă din vara anului trecut, iar cel puţin din statistici reiese că poliţiştii, prin munca depusă, au reuşit să îi pună la respect pe indivizii certaţi cu legea. Este vorba despre o scădere importantă a numărului de infracţiuni, pe majoritatea sectoarelor de activitate. Munca unui poliţist este şi va fi una grea, cu riscuri asumate şi înţelese pe deplin din momentul când este aleasă această meserie. Şi totuşi sunt mulţi poliţişti care nu ţin cont de pericol şi fac tot posibilul ca rezultatele să fie notabile şi oamenii să fie în siguranţă.
În acest an, situaţia statistică întocmită de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila scoate în evidenţă faptul s-a înregistrat o scădere importantă a numărului de infracţiuni grave sau mai puţin grave. După cum a declarat şeful IPJ Brăila, cms. şef Constantin Adrian Glugă, în cadrul unei conferinţe de presă, în primele 9 luni ale acestui an au fost sesizate 7.351 de infracţiuni, cu 1.408 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 16,07%. Această reducere este generată, în principal, de reducerea infracţiunilor de natură judiciară sesizate, unde au fost înregistrate cu 810 mai puţine astfel de infracţiuni. Predomină însă infracţiunile din mediul urban. “După locul săvârşirii, se constată că 61 % din totalul infracţiunilor sesizate s-au săvârşit în mediul urban, iar 39% dintre infracţiuni s-au săvârşit în mediul rural. De asemenea, se remarcă faptul că aproximativ 46% din totalul infracţiunilor sesizate reprezintă infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, fiind urmate de infracţiunile îndreptate împotriva persoanei, care reprezintă 35,64% din total”, a explicat sursa citată.
Activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în primele 9 luni ale anului 2017 a avut ca obiectiv general „Creşterea nivelului de securitate pentru cetăţeni” şi s-a încadrat în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale. S-a acţionat în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii, destructurarea grupărilor infracţionale şi promovarea siguranţei cetăţenilor.
Menţinerea ordinii şi siguranţei publice a reprezentat o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. S-a acţionat intens de la începutul acestui an, în principal, cu forţe proprii, fiind solicitate la nevoie forţe suplimentare de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila. Pentru asigurarea unui serviciu poliţienesc continuu, pe raza judeţului Brăila au fost constituite în medie 72 de patrule/zi, dintre care 41 în mediul urban şi 31 în mediul rural. Activitatea acestora s-a desfăşurat în ture, pe trei schimburi. S-a intervenit în mod operativ la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin SNUAU 112. Astfel, în primul semestru al anului 2017, s-a intervenit la 7,950 apeluri de urgenţă, dintre care 4.381 în mediul urban (55,10% din total) şi 3.569 în mediul rural (44,90% din total). Datele statistice arată că în cursul primelor 9 luni ale anului 2017 avem cu 894 mai puţine apeluri de urgenţă care au necesitat intervenţia, faţă de perioada similară a anului trecut.
Au fost mai puţine accidente rutiere grave
Poliţiştii rutieri trebuie să lupte şi ei permanent cu şoferii indisciplinaţi aflaţi în trafic, dar şi cu pietonii, şi să îi determine să respecte legea, să circule cu prudenţă, tocmai pentru a nu fi implicaţi în tragedii rutiere. Şeful IPJ a precizat că, în contextul Programului Uniunii Europene de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011-2020 care stabileşte ca obiectiv central reducerea la jumătate a numărului persoanelor decedate în accidente de circulaţie, în Europa, în cursul acestui deceniu, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor la regimul circulaţiei şi combaterea indisciplinei în trafic. De la începutul acestui an, s-au desfăşurat peste 900 de activităţi educaţional-preventive şi au fost organizate 654 de acţiuni şi controale, atât cu efective proprii, dar şi în colaborare cu alte instituţii. Numărul accidentelor a fost într-adevăr mai mic, dovadă că raziile intense de pe şosele nu s-au făcut degeaba, chiar dacă unii participanţi la trafic se arată uneori deranjaţi de prezenţa poliţiştilor în stradă. “Pe raza de competenţă, în primele 9 luni ale acestui an, s-au produs 83 de accidente rutiere grave, soldate cu 18 persoane decedate, 72 de persoane rănite grav şi 23 de persoane rănite uşor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au înregistrat 117 accidente grave, soldate cu 33 de persoane decedate, 110 persoane rănite grav şi 58 de persoane rănite uşor. Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave au fost traversarea neregulamentară (17,86%), neacordarea priorităţii pietonilor (13,10%) şi neadaptarea vitezei (10,71%)”, se mai arată în statistica IPJ.
Infracţiunile de furt au scăzut
Conducerea instituţiei a mai precizat că s-a înregistrat o scădere importantă şi la infracţiunile contra persoanei, fiind înregistrate 2.620 de astfel de fapte în primele 9 luni ale anului în curs, cu 733 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut (o scădere cu 21,86%). În cadrul acestei categorii, majoritatea este reprezentată de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, fiind înregistrate 1.734 de astfel de fapte (79,04%) , chiar dacă şi acestea au înregistrat, la rândul lor, o scădere cu peste 18% faţă de perioada similară a anului trecut.
Acelaşi trend descendent a fost constatat şi în domeniul infracţiunilor îndreptate împotriva patrimoniului, scăderea de ansamblu la sfârşitul celor 9 luni ale anului 2017 fiind de 13,69% faţă de valorile înregistrate în perioada similară a anului trecut. Dintre cele 3.359 de infracţiuni contra patrimoniului înregistrate, 1.933 (57,54%) sunt infracţiuni de furt. “Este important de reliefat că infracţiunile de furt sesizate au scăzut cu 427 (circa 18%), scădere care se manifestă atât în mediul urban, cât şi în mediul rural”.
S-a explicat faptul că, în contextul infracţionalităţii sesizate, un loc aparte îl ocupă infracţionalitatea stradală, o prioritate pentru structurile de poliţie. Numărul faptelor stradale descoperite în flagrant la nivelul judeţului Brăila, a crescut cu 77%. “Este evident că reducerea infracţionalităţii sesizate nu ar fi fost posibilă de realizat fără eforturile colegilor mei, indiferent de structurile din care fac parte, şi le mulţumesc încă o dată şi pe această cale, tuturor şi fiecăruia în parte. La fel de adevărat este faptul că aceste rezultate înglobează şi eforturile tuturor celorlalte structuri ale M.A.I., cu care avem o cooperare excelentă, alături de un real sprijin acordat de către toate instituţiile şi autorităţile prezente la nivel local, în limita competenţelor legale, şi cu care colaborăm cel puţin la fel de bine. Printre acestea, aş sublinia sprijinul constant de care ne bucurăm din partea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. De departe, însă, cea mai strânsă colaborare o avem cu unităţile de parchet, colaborare ale cărei rezultate se manifestă pregnant în domeniul combaterii infracţionalităţii”, a mai spus comisarul Glugă. El a mulţumit şi mass-media, pentru implicarea şi mediatizarea unor evenimente. Şeful IPJ a ţinut să ne prezinte o hartă infracţională, pe care este trecut numărul total al infracţiunilor şi vede exact şi trendul descendent.
Nu se poate spune că pentru a se ajunge la aceste cifre a fost uşor, lucru recunoscut chiar de şeful unităţii de poliţie. “Cifrele acestea ascund un volum de muncă fantastic. Se munceşte cât se poate de bine, cu cei 800 de oameni”.
Şcolile, în vizorul poliţiştilor, pentru prevenirea delicvenţei juvenile
Şi acţiunile preventive desfăşurate în unităţile de învăţământ au fost multiple, poliţiştii încercând să îi educe pe elevi tocmai pentru a nu intra în sfera infracţionalităţii. Au fost desfăşurate numeroase activităţi în comunitate, cele mai multe dintre acestea fiind derulate în cadrul unităţilor de învăţământ şi asociaţiilor de proprietari.Totodată, au fost desfăşurate activităţi pentru prevenirea victimizării bătrânilor, iar la punctele de consiliere au fost primite peste 3.000 de persoane. Astfel, alături de numeroşi parteneri, au fost iniţiate şi derulate un număr de 12 proiecte/campanii de prevenire, iar în cadrul acestora au fost realizate peste 431 de activităţi de prevenire (întâlnirii cu grupuri ţintă, distribuire de materiale, concursuri), au fost informaţi în mod direct peste 16.300 de beneficiari (elevi, cadre didactice, participanţi la trafic, etc.), fiind distribuite 20.255 de materiale tematice în acest scop.