Mergi la conţinutul principal
Campion mondial la karate, argint la internaționala de astronomie

As în sport, as la școală

• se numește Radu Ioan Stoian, este elev în clasa a IX-a, Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, iar recent a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru juniori • s-a apucat să studieze astronomia acum trei ani, i-a plăcut din primul moment și vrea să ajungă cât mai sus în acest domeniu • a făcut-o deja în sport, Radu fiind de 10 ori campion mondial la karate • și nu se va lăsa nici de sport, pentru el competiția fiind un mijloc de a evolua • ”cel mai frumos sentiment e când știu că am făcut mai bine decât la olimpiada sau competiția trecută!”, ne-a spus campionul

 

Se întâmplă rar ca un copil care face performanță în sport să fie un elev de top și la școală. Un elev din Brăila arată însă că se poate! Vorbim despre un multiplu campion mondial la karate, care recent a reprezentat România la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru juniori, unde a câștigat medalia de argint. Campionul se numește Radu Ioan Stoian, este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, profil mate-info, și face astronomie la Centrul Județean de Excelență Brăila. Radu a participat pentru prima dată la o internațională, iar competiția a fost găzduită de România, în perioada 31 octombrie – 7 noiembrie 2022, în Câmpulung Moldovenesc și Suceava. La concurs au participat elevi cu vârsta de până în 15 ani din Cehia, Columbia, Ucraina, Nepal, Canada (online), Grecia, Moldova, Thailanda și România, olimpicii români reușind săștige 10 medalii.

 

”Aventura” în lumea astronomiei a început acum trei ani

Radu Ioan Stoian s-a arătat curios să studieze astronomia în clasa a VI-a, când alți colegi de-ai săi mergeau la cercul de la Școala nr. 4. A mers și el, i-a plăcut din prima clipă și ”s-a ținut de treabă”. Un an mai târziu, în clasa a VII-a, a participat la etapa județeană a olimpiadei de astronomie și astrofizică, de unde s-a calificat mai departe la națională. Iar la faza pe țară a obținut o mențiune.

”În afară de colegii mei nu cunoșteam pe nimeni. Nu știam cum arată subiectele. Totul era nou. Nu eram foarte sigur pe mine, am făcut ce am știut și în final a fost bine”, își amintește acesta.

După această experiență, un an mai târziu, în clasa a VIII-a, Radu se califica din nou la etapa națională, care s-a derulat în iulie 2022. La faza pe țară, elevul nostru a câștigat medalia de bronz, dar și un loc în lotul României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru juniori, competiția de la care Radu s-a întors recent victorios.

 

”A fost o mare supriză că am luat medalia de argint!”

Asta ne-a declarat olimpicul brăilean, la o zi după ce s-a întors de la competiție. Ba chiar ne-a povestit că a crezut până la final că numele lui nu va fi strigat la festivitatea de premiere.

”Deși știam de ce sunt capabil, nu am mers cu speranțe prea mari. Am mers cu ideea că fac tot ce știu eu, dar nu credeam că o să iau medalia sau nu aveam ca obiectiv să iau medalie. Am dat toate probele iar rezultatele le-am primit la final, chiar la festivitatea de premiere. Eram strigați pe măsură ce se dădeau premiile. Și am văzut că nu sunt strigat. Nu sunt strigat la mențiune. A trecut și de bronz, nu mi s-a strigat punctajul. Trecea și argintul… Și am fost strigat printre ultimii cu argint. Și am rămas surprins! Îmi luasem gândul că pot câștiga medalie! A fost o mare surpriză! Am fost atât de surprins că n-am avut nicio reacție. Ceilalți colegi din lot se așteptau ca eu să iau medalie, spuneau că trebuie să iau aur. Eu am zis că e un început, fac ce pot și vedem ce iese. Și a ieșit, spre suprinderea mea!”, ne-a spus Radu.

 

”Chiar la proba de observații de noapte am văzut o stea căzătoare”

La olimpiada internațională toți concurenții au avut de susținut o probă teoretică, ce a durat patru ore, plus o probă observațională, împărțită la rândul ei în alte trei probe: proba de planetariu, proba hărții mute și proba de noapte – observații de noapte (cu instrumente observaționale). Radu ne-a spus că aceasta din urmă a fost proba lui preferată.

”Asta mi-a plăcut cel mai mult la astronomie: să folosesc eu telescopul și să văd eu stelele, nu să văd o poză! Proba se dă noaptea și e foarte frumoasă chestia asta. Ne-au dus undeva pe un munte, ne-au dat telescopul și ne-au pus să identificăm o stea anume. Eu de un an am un telescop cu care fac observații astronomice. Mi l-au dăruit părinții mei special pentru a mă putea pregăti mai bine pentru olimpiadă, că au văzut cât de mult îmi place. Și când e frumos afară și se vede cerul înstelat, mă mai duce tata în diverse locuri unde pot să mă uit cum trebuie la cer, la stele. Mă orientez să fie cât mai puțină lumină de la felinare, blocuri, mașini. Uneori suntem efectiv în câmp. Sau în vacanțe la munte mai facem asta. Tot pe partea de observații mai pot merge și la Observator, la Galați”, ne-a spus Radu.

Un lucru interesant pe care ni l-a povestit Radu, și care poate fi interpretat ca un semn, e că fix în timpul probei de observații de noapte pe cer s-a zărit o stea căzătoare.

”Nu am văzut-o cu telescopul! Pur și simplu eram la probă și s-a văzut. Chiar când era rândul meu. Toată lumea a avut o reacție așa… Au zis uau! Nu m-am gândit că e un semn, că ceva va fi bine! Poate că a fost!”, afirmă acesta.

”Am descoperit că mă descurc bine în condiții de stres, sub presiunea timpului”

Asta ne-a mărturisit Radu că a aflat despre el în urma experienței de la olimpiada internațională.

”Am descoperit că mă descurc în condiții de stres, de presiune a timpului, de condiții. Unele probe erau foarte scurte, era foarte puțin timp alocat pentru a face anumite lucruri și m-am descurcat destul de bine. De exemplu, la observațiile de noapte ne-au dus pe munte. Și era foarte frig! Cred că era 1 grad sau 0 grade și mâinile îmi înghețau pe telescop. Și am avut doar jumătate de oră să lucrez cu el. Dar m-am adaptat și m-am concentrat pe ce am avut de făcut”, ne-a mai spus olimpicul.

 

Multiplu campion mondial la karate

Până să ajungă să exceleze la astronomie, Radu a făcut performanță în sport. Vorbim de karate, disciplină sportivă pe care o practică de nouă ani și care i-a adus numeroase medalii în competițiile naționale și mondiale. Atât de multe încât nu le mai știe numărul. ”Cred că în jur de 10 ori am ieșit campion mondial la karate. Nu mai știu exact!”, ne-a mărturisit acesta.

S-a apucat de acest sport când avea 5 ani și jumătate, iar în 2015, la 7 ani, cucerea prima medalie mondială, la o competiție desfășurată în Italia. Cel mai recent titlu de campion mondial l-a obținut în 2019, în Germania, competițiile fiind apoi anulate din cauza pandemiei. Ce l-a învățat sportul de performanță?

”Disciplină, răbdare și concentrare. Cum spuneam, știu să mă descurc în situații de emoții, de stres. De multe ori se întâmplă să nu-mi convină rezultatul pe care l-am obținut. Dar nu mă descurajez, ci mă motivez ca data viitoare să fac mai bine. Iar principiul aceasta îl aplic și pe partea cu școala și astronomia”, ne-a spus olimpicul.

Cu alte cuvinte, competiția îl ajută pe Radu să evolueze. ”După fiecare competiție mă întorc mai motivat sau mai bun. Indiferent dacă pierd sau câștig, vreau să fiu mai bun decât am fost înainte. Sunt într-o competiție cu mine, nu cu ceilalți. Pentru mine competiția e un antrenament. Și ăsta e cel mai frumos sentiment, să știu că am făcut mai bine decât anul trecut, mai bine decât competiția trecută!”, a completat acesta.

Iar Radu vrea să fie mai bun atât în sportul pe care îl practică, cât și pe partea academică, cu astronomia. Și nu vrea să renunțe la niciuna din aceste două pasiuni. Ce-i drept, a ales anul acesta să meargă la internaționala de astronomie și nu la mondialele de karate, însă cum îi place atât de mult acest sport, a doua zi după ce s-a întors acasă de la olimpiadă a revenit în sala de antrenamente.

”Nu simt că am demonstrat chiar tot pe partea de karate! Nu e o limită stabilită. Cred că este o mentalitate greșită să spui am făcut destul, gata! Momentan nu vreau să renunț la niciuna, nici la karate, nici la astronomie. Mi-am găsit timp să le gestionez pe amândouă. Dacă va fi cazul să fac această alegere o să mă decid atunci. Până atunci cred că le pot face pe amândouă, ne-a declarat aceasta.

Pentru medalia de argint de la olimpiada internațională, Radu a ținut să le mulțumească profesorilor care l-au pregătit (prof. Liliana Iacob - astronomie și prof. Viorica Moșescu - fizică) și colegilor din Brăila și din alte orașe cu care a colaborat și care i-au oferit sfaturi prețioase.

 

10 elevi, 10 medalii pentru România

La Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru juniori România a fost reprezentată de 10 elevi, toți câștigând medalii: cinci de aur, trei de argint și două de bronz.

Medaliile de aur au fost obținute de elevii: Ilinca Sandu (Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, jud. Neamț) – învingătoare absolută la proba teoretică, învingătoare absolută la proba de Planetariu și învingătoare absolută (punctaj maxim) OIASSJ 2022; Rafaela Barac Bologa (Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava) – învingător absolut la proba observațională de noapte; David Palaghianu (Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava) – învingător absolut la proba observațională de zi; Andreea Boldureanu (Colegiul Național din Iași); Andrei Patrick Cioranu (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța).

Cele trei medalii de argint au mers la elevii Radu Ioan Stoian (Colegiul Național „Gheorghe Murgoci” din Brăila); Andrei Ștefan Iercoșan și Daniel Petrenciuc (elevi la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, jud. Maramureș).

Cele două medalii de bronz au fost câștigate de Nectarie Pașca (Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca) și Ioan-Tudor Băcilă (Școala Gimnazială nr. 8 din Sibiu).

Felicitări, Radu! Felicitări olimpicilor români!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro