* durerile zecilor de pacienți brăileni, printre care și bolnavi de cancer, ar putea lua sfârșit în curând * spitalul a demarat procedura de achiziție a unui aparat nou, după ce în luna mai 2017, cel vechi s-a defectat și nu a mai putut fi reparat * contra sumei de 1.260.504 lei, firma câștigătoare trebuie să furnizeze, să instaleze și să pună în funcțiune aparatul
La mai bine de un an de când vechiul aparat de radioterapie s-a stricat, Spitalul Județean de Urgență Brăila a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de participare. Autoritatea contractantă caută o firmă care să furnizeze, să instaleze și să pună în funcțiune instalația de radioterapie cu ortovoltaj. Oferă, la schimb, suma de 1.260.504,2 lei, bani proveniți în proporție de 90% de la Ministerul Sănătății și 10% de la Consiliul Județean, așa cum ne-a precizat managerul Delia Râșnoveanu.
Societățile interesate trebuie să depună o garanție de participare în valoare de 12.605,04 lei în contul Spitalului Județean de Urgență. Banii sunt pierduți de către ofertant în următoarele situații: dacă își retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia; dacă oferta sa este stabilită câștigătoare, dar refuză să semneze contractul de achiziție publică ori acordul cadru în perioada de valabilitate a ofertei; dacă oferta sa este câștigătoare, dar nu este constituită garanția de bună execuție în termenul prevăzut de lege. Această garanție de bună execuție este în cuantum de 10% din valoarea contractului fără TVA și se achită în maxim 5 zile lucrătoare de la semnarea constractului.
Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preț. Firma care obține cel mai bun punctaj va câștiga licitația. Cele mai multe puncte - 80 la număr - se acordă pentru prețul ofertei, în sensul că pentru cel mai scăzut dintre prețuri se acordă punctajul maxim. Apoi, următoarele 10 puncte (punctaj maxim) pot fi obținute de ofertantul care are cel mai mic termen de livrare și instalare, iar ultimele 10 puncte (punctaj maxim) se acordă celui care oferă garanția de 48 de luni. Dacă vreo firmă oferă garanție și mai mare decât aceasta, primește puncte suplimentare.
Măsura vine abia la un an și două luni, după ce vechiul aparat de radioterapie de la corpul B al SJU și singurul din județul nostru s-a stricat. Fabricat în 1968 și dat în folosință spitalului brăilean în 1973, aparatul a cedat în luna mai 2017, lăsând zeci de pacienți, printre care și bolnavi de cancer, cu dureri aproape insuportabile. Nu a mai putut fi reparat, pentru că piese de schimb nu mai există și până și fabrica s-a desființat. La vremea respectivă, personalul medical de la secția de Radioterapie ne-a declarat că cea mai bună variantă ar fi să se aducă un alt aparat, ce-i drept la fel de vechi, de la spitalul din Slobozia, unde secția s-a închis din cauza lipsei de medici. Deși transferul nu costa niciun leu, șefii de la spitalul brăilean și Consiliul Județean se pare că au mimat că fac eforturi pentru ca secția de radioterapie să aibă din nou activitate, iar în timp această variantă s-a confirmat oficial, odată cu declarațiile făcute în fața presei. Chiar Francisk Chiriac a spus, încă din vara lui 2017, că va demara procedura de achiziție pentru un aparat nou. Iată că la un an distanță, acest lucru s-a întâmplat.