În sfârșit! Cinema “Central” și “Unirea” vor fi preluate de Primărie și reabilitate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

În sfârșit! Cinema “Central” și “Unirea” vor fi preluate de Primărie și reabilitate

• după mai bine de 15 ani de când autoritățile locale fac demersuri pentru a administra cele două cinematografe, RADEF - România Film a fost într-un final de acord să le cedeze • primarul Marian Dragomir a declarat în cadrul celei mai recente ședințe de CLM Brăila că cinematografele “Central” și “Unirea” vor fi reabilitate și transformate în săli de spectacole, spații de care se vor putea folosi în mod gratuit unitățile de învățământ din municipiul Brăila

 

Fostele cinematografe “Central” și “Unirea” vor fi preluate de Primărie, reabilitate   și reintroduse în circuitul cultural. După ani de zile de “chinuri”, în cea mai recentă ședință de Consiliu Local Municipal a fost adoptat un proiect de hotărâre privind “trecerea sălilor de spectacol «Central» și «Unirea» din domeniul privat al Statului Român și administrarea Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor „România — Film”, în domeniul public al Municipiului Brăila și administrarea Consiliului Local Municipal Brăila.

După cum se precizează în documente, odată cu această schimbare Primăria preia și activul Cinematografului “Central” (Calea Galați nr. 10) în valoare de  133.732 lei și pasivul în valoare de 406.258 lei, respectiv activul Cinematografului “Unirea” (Alea Cinematografului, nr. 5, cartier Hipodrom) în valoare de 27.411 lei și pasivul în valoare de 130.249 lei. Cele două cinematografe nu mai au în prezent niciun angajat.

În ceea ce privește Grădina de Vară “Central”, în proiectul adaptat se precizează că “procedura de predare – primire se suspendă până la clarificarea situației juridice și locative a activului”.

“Ne aducem cu toții aminte de acele momente în care mergeam la film pentru că atunci, în acele momente, cred că era singura variantă în care puteam să ne relaxăm, să socializarea împreună cu prietenii. Era mai ieftim la Cinematograful «Unirea» și mai scump la cele din Centru. Dar erau momente frumoase... România a încercat o perioadă de timp să mențină aceste cinematografe viabile, dar, din păcate, constatăm cu toții starea în care au ajuns ele. În mandatul trecut am inițiat procedura privind preluarea acestor cinematografe în administrarea Primăriei Municipiului Brăila, dar ne-am lovit ca de un zid de opoziția celor de la România Film, preferând să încaseze în unele zone chirii modice și să își păstreze o sursă de venit pentru angajații lor. Iată că a fost nevoie să intervină Guvernul pentru a impune trecerea cinematografelor în administrația locală, în toate orașele, pentru ca cinematografele să fie reabilitate. Nu neaparat pentru destinația lor inițială, dar modernizate neaparat”, a declarat primarul Marian Dragomir în cadrul ședinței de CLM.

Edilul a susținut apoi că atât cinematograful “Central” cât și “Unirea” vor fi transformate în săli de spectacole și vor putea fi folosite în mod gratuit de către școlile din Brăila și nu numai.

“Cele două cinematografe vor fi reabilitate după preluare, vom introduce în buget sumele respective, astfel încât să fie transformate în săli de spectacole și să fie puse gratuit la dispoziție tuturor unităților de învățământ din municipiul Brăila, dar și unor instituții publice. Dacă entități private vor dori să organizeze acolo diverse conferințe, întâniri publice sau spectacole, acestea le vor putea închiria. Dar ele vor fi puse la dispoziție pentru toți copiii și tinerii din municipiu Brăila care își desfășoară activitatea în grădinițe, școli, licee sau universități”, a punctat Dragomir.

În cadrul ședinței de CLM, consilierul local PNL Petrică Popa l-a întrebat pe primar care este în prezent starea celorlalte cinematografe care funcționau pe vremuri în oraș, spre exemplu “Pescăruș“ sau “Popular”, despre acesta din urmă spunând că a ajuns “o rușine a Brăilei”.

“Celelalte cinematografe de care dumneavoastră vorbiți au un statut incert sau deja nu mai sunt publice. Grădina de Vară a fost demult retrocedată. Am încercat să preluăm și Grădina de Vară dar am primit răspuns în sensul acesta. Fostul cinemagraf «Pescăruș»... rămâne ca o discuție de viitor. Nu pot să vă spun în momentul actual, sperăm la un moment dat să dorească să ni-l transfere și pe acela. Grădina de vară «Progresul»... cred că și acea clădire e retrocedată. Cinematograful «Republica» nu vă pot da niciun răspuns pentru că decizia nu aparține Primăriei, ci celor de la România Film. Sperăm ca acest aspect să aibă o finalitate pentru că am mai aprobat în Consiliul Local de multe ori preluarea acestor cinematografe. Atunci nu s-a putut, acum se va putea pentru că cei de la România Film au o impunere legislativă de la Guvern. Încă o dată, îmi doresc să le preluăm, să le modernizăm, să le transformăm în săli de spectacole și să le punem gratuit la dispoziția elevilor și studenților din municipiul Brăila”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Așa cum cotidianul “Obiectiv” a scris de-a lungul timpului, la ora actuală, din cele șase cinematografe pe care le-a avut Brăila - “Central”, “Bulevard”, “Popular”, “Unirea”, “Pescărușși “Lira” - niciunul nu mai este astăzi funcțional. “Bulevard” (fostul “Republica”) a devenit salon de evenimente, iar “Lira” a redevenit sală de concerte în cadrul Palatul Culturii Brăilene “Lyra”, clădire ce a fost recent reabilitată. În ceea ce privește clădirea unde funcționa Cinema “Popular”, imobilul s-a întors în proprietatea Sindicatului “Învățământ” Brăila, care de ani de zile se tot chinuie să o reabiliteze, iar “Pescăruș“, din cartierul Viziru, rămâne în continuare abandonat, fiind într-o stare deplorabilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro