În sfârşit! Dosarul «Ahmeya», liber la judecată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

În sfârşit! Dosarul «Ahmeya», liber la judecată

zilele trecute, Tribunalul Brăila a constatat legalitatea probelor în dosar şi a dispus începerea judecăţii • inculpaţii au o listă lungă de infracţiuni, respectiv constituirea grupului infracţional organizat, fraudă informatică, falsul material în înscrisuri şi uzul de fals • numai în cazul Lilianei Sgîrcitu, la categoria “instigare la fraudă informatică” este vorba despre 927 acte materiale comise numai la Brăila, la fel şi la “uzul de fals”

 

La mai bine de un an de la trimiterea în judecată a inculpaţilor în dosarul “Ahmeya”, procesul poate începe. Asta a decis, zilele trecute, Tribunalul Brăila, care a constatat legalitatea administrării probelor, precum şi a actelor de urmărire penală. S-a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev. Decizia judecătorilor brăileni poate fi însă contestată, în acest caz dosarul urmând să ajungă la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Galaţi, unde se va da decizia definitivă.

După cum se arată în soluţia dată acum de Tribunalul Brăila, inculpata Ştefan (fostă Sgîrcitu) va fi judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la fraudă informatică în formă continuată (927 de acte materiale comise pe palierul Brăila), uz de fals în formă continuată (927 de acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (29 acte materiale), toate cu aplicarea articolului privind concursul real de infracţiuni, în timp ce SC Ahmeya Pharm SRL, prin administrator judiciar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată şi uz de fals. Inculpatul Creţu Paul a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată (300 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (300 acte materiale), complicitate la uz de fals în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale. Vasile Sorica are şi ea în lista de infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată (557 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (557 acte materiale), complicitate la uz de fals (557 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (422 de acte materiale). Inculpata Vasile Daniela a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată (33 acte materiale), fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată (33 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (25 de acte materiale). iar ultima inculpată, Serghiev Iolanda Ionica, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale (8 acte materiale) şi complicitate la fraudă informatică în formă continuată (927 de acte materiale). Toţi cei menţionaţi au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Termenul de contestaţie este de 3 zile de la comunicarea soluţiei.

Dosarul “Ahmeya” a fost înregistrat la Tribunalul Brăila încă din luna iunie 2016.

DIICOT - Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi în acest dosar complex. Inculpaţii sunt acuzaţi de către anchetatori că, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro