"Nu vorbesc numai de cazul Adrian Năstase, în România există mulţi Adrieni Năstase. (...). Mă miră că în România cei care sunt cei mai vizaţi de acuzaţiile de corupţie sunt cei care au de spus cuvântul cel mai greu", a punctat parlamentarul german. Aceşti "alţi Năstase" sunt, printre alţii, social-democratul Şerban Mihăilescu şi fostul ministru PSD, Miron Mitrea, a mai precizat Krichbaum.
Guenther Krichbaum a explicat că rezoluţia adoptată săptămâna trecută de Bundestag a fost menită să trimită "un puternic semnal de alarmă" către autorităţie române pentru a folosi timpul care a rămas până la următorul raport pe justiţie în scopul de a îndeplinirii criteriilor stabilite cu UE.
Aprecieri din partea lui Krichbaum au primit Agenţia Naţională de Integritate, care "a început să îşi facă treabă", şeful DNA, Daniel Morar, şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, "care, însă, din păcate, nu are susţinerea Parlamentului".
Parlamentarul german a mai spus despre Codul Civil şi Penal că acestea sunt foarte bune şi trebuie adoptate, dar că cele de procedură mai necesită încă dezbatere şi îmbunătăţiri.
Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, a votat săptămâna trecută un raport privind situaţia drepturilor omului în lume la care comisia pentru drepturile omului a introdus un amendament ce solicită sistarea fondurilor UE pentru România, constatând lipsuri ale statului de drept. "Parlamentul Germaniei constată cu îngrijorare deficienţele statului de drept ce continuă să existe în Bulgaria şi România. Bundestagul cere Uniunii Europene să aplice minimele măsuri de sancţiune sub forma îngheţării subvenţiilor şi pentru România, aşa cum a făcut-o în cazul Bulgariei", se arată în amendamentul anexat raportului privind situaţia drepturilor omului în lume care a fost votat de Bundestag.