• pentru a preveni furturile de animale domestice, poliţiştii le recomandă cetăţenilor din mediul rural să asigure corespunzător anexele gospodăreşti • paznicii de la ferme trebuie şi ei să fie vigilenţi, asta pentru că animalele pot fi furate şi de acolo • oamenii legii verifică, în această perioadă, şi provenienţa cărnii din magazinele specializate sau transporturile de carne
Atenţie la animalele din gospodării! În perioada sărbătorilor de iarnă, unii indivizi se apucă să fure porcul din coteţ, ovinele sau păsările oamenilor, tocmai pentru a fi siguri că au ce mânca. Sunt situaţii când animalele dispar şi din ferme, sau chiar de pe câmp, dacă se află la păşunat şi nu sunt păzite. Poliţiştii vin cu sfaturi pentru localnicii din mediul rural care au animale în gospodării.
Pentru luna decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila a demarat un Plan de acţiune pentru prevenirea şi combaterea furturilor de animale şi pentru verificarea legalităţii sacrificării şi comercializării animalelor. “În această perioadă premergătoare Crăciunului, sunt vizaţi atât comercianţii de produse din carne şi transportatorii, dar şi cetăţenii din mediul rural, deţinători de animale domestice. Acestora din urmă, poliţiştii brăileni le atrag atenţia cu privire la necesitatea asigurării corespunzătoare a încăperilor destinate adăpostirii animalelor, precum şi asupra importanţei asigurării pazei acestora atunci când animalele se află la păşunat”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.
Poliţiştii brăileni aduc în atenţie factorii care favorizează comiterea furturilor: asigurarea deficitară a locurilor unde sunt ţinute animalele; lăsarea liberă a acestora în locurile de păşunat, fără supraveghere; lipsa unui sistem de pază comunală; lipsa de vigilenţă a paznicilor din cadrul fermelor şi neefectuarea controlului asupra modului de efectuare a pazei de către angajaţi;
Iluminatul public insuficient, în special în cazul locuinţelor mărginaşe, izolate;
Pentru a preveni furturile de animale din gospodărie sau de pe locurile de păşunat sau adăpostire, poliţiştii recomandă cetăţenilor ca, pe timpul nopţii, să asigure cu sisteme de închidere (lacăte, zăvoare) uşile grajdurilor, ale anexelor gospodăreşti unde ţin animale. În măsura posibilităţilor, pe timp de noapte, oamenii ar trebuie să asigure iluminatul zonelor unde sunt animalele. Câinii de pază sunt de mare ajutor şi îi pot scuti pe oameni de multe neplăceri.
Atenţie la animalele de pe păşuni şi islazuri
Poliţiştii recomandă oamenilor să fie extrem de atenţi şi la animalele duse la păscut. Asta pentru că, dacă le lasă fără supraveghere pe păşuni, islazuri sau pe marginea drumului, acestea constituie o pradă uşoară pentru hoţi. Este recomandat ca oamenii să ducă vitele la păşunat la comun cu alţi localnici şi să asigure pe rând paza acestora. “Nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distanţă faţă de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora. Atragem atenţia şi asupra pericolului pe care îl reprezintă animalele lăsate libere şi fără supraveghere pe păşuni, în special în proximitatea căilor rutiere sau feroviare. Acestea constituie un real pericol pentru circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice, a trenurilor, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor. De asemenea, atelajele înhămate lăsate fără supraveghere în stradă constituie un pericol pentru circulaţia publică, aşadar evitaţi neplăcerile şi luaţi măsuri pentru a ţine animalele în ţarcuri sau priponite”, atrag atenţia poliţiştii.
După cum arată reprezentanţii IPJ Brăila, legea prevede sancţiuni cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot reprezenta pericol pentru persoane sau bunuri.
Pe de altă parte, oamenii legii recomandă să nu se cumpere animale de la persoane care se grăbesc să le vândă şi solicită preţuri mici, deoarece acestea pot proveni din infracţiuni de furt.