Mergi la conţinutul principal

În plin sezon estival, oamenii legii recomandă brăilenilor să fie precauţi

• poliţiştii, jandarmii şi specialiştii antidrog desfăşoară, zilele acestea, activităţi de informare a cetăţenilor asupra activităţii infracţionale, pe perioada verii, ale indivizilor certaţi cu legea • cetăţenii află câteva metode “preferate” ale infractorilor de a-i lăsa fără bunurile pe care le au cu ei

 

Zilele acestea, poliţişti, jandarmi şi specialişti antidrog desfăşoară activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care perioada verii le poate aduce din punct de vedere infracţional în judeţul nostru. Reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila au fost prezenţi în această săptămână în zonele de recreere a brăilenilor în sezonul cald - Faleza Dunării şi Grădina Publică.

Oamenii legii au adus în discuţia tinerilor, părinţilor sau bunicilor principalele infracţiuni cu risc de producere ridicat în spaţiul public în perioada verii, respectiv tâlhăria sau furturile din buzunare, genţi, poşete, dar şi despre efectele consumului de alcool sau substanţe interzise asupra atenţiei sau percepţiei, efecte accentuate de temperaturile ridicate.

Reprezentanţii instituţiilor abilitate au prezentat cetăţenilor principalele moduri de operare ale infractorilor. Unul dintre ele este distragerea atenţiei victimei: cer informaţii despre o adresă sau să li se spună cât e ceasul, după care smulg rapid bunul vizat. Altul este prin surprinderea victimei: se apropie de victimă alergând, de obicei dintr-o direcţie din care nu pot fi observaţi, smulg bunul şi fug cu acesta. Al treilea mod este prin profitarea de condiţiile favorizante oferite de anumite zone: urmăresc victima până când aceasta ajunge în locuri izolate, care le permit să acţioneze fără martori.

Pentru a se proteja de efectele nedorite ale implicării în astfel de infracţiuni, brăilenii sunt sfătuiţi să fie discreţi. “Nu îţi etala bunurile de valoare (bijuterii scumpe, telefon mobil/ tabletă, cameră foto/video); acestea pot atrage atenţia infractorilor. Poartă poşeta/borseta în faţă, lipită de corp, protejată de unul dintre braţe; o geantă atârnată neglijent pe umăr este o «invitaţie» pentru hoţi sau tâlhari”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Brăila.

Un alt sfat din partea oamenilor legii este ca atunci când te deplasezi pe marginea părţii carosabile a şoselei, să ţii poşeta/geanta pe partea  opusă străzii, iar când transporţi sume mari de bani, fă tot posibilul să fii însoţit(ă) de o persoană care te-ar putea ajuta, în cazul unei agresiuni. Evită să ieşi în oraş după lăsarea întunericului, mai ales în zonele izolate sau neiluminate. Manifestă prudenţă faţă de persoanele care te abordează sub diferite pretexte sau  încearcă să îţi distragă atenţia, păstrează o distanţă care să îţi ofere siguranţă. Nu te lăsa atras(ă) în locuri dosnice de către persoane care oferă spre vânzare diferite produse (mai ieftine, de obicei). Nu consuma băuturi alcoolice atunci când ai asupra ta sume mari de bani sau bunuri de valoare. Pe stradă, fii atent(ă) la ceea ce se întâmplă în jur. Nu te lăsa distras(ă) de diferite activităţi precum cititul, accesarea internetului sau vorbitul la telefonul mobil.

“Pe perioada vacanţei de vară, în cazul în care sunteţi afectaţi de producerea unei fapte penale sau contravenţionale, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila pot fi contactaţi la sediul instituţiei din Brăila, str. Mihail Sebastian nr.10-12, tel. 0239/606100, fax. 0239/612222, e-mail: cabinet@br.politiaromana.ro, iar jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, la sediul din Brăila, str. Industriei, nr. 1, tel. 0239/626758, fax 0239/625105, e-mail: jandarmeriabraila@jandarmeria-braila.ro. Dacă aveţi vreo problemă legată de consumul de alcool, tutun sau substanţe interzise, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila vă aşteaptă, pentru consiliere şi sprijin, la sediul din Brăila, str. Mihai Eminescu nr. 8 – 8A etaj II, tel. 0239627255, e-mail: cpecabraila@yahoo.com, se mai arată în comunicatul IPJ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro