• totuşi despre acest medicament presa centrală susţine că nu ar fi cel potrivit în tratarea imunodeficienţelor primare, ci se foloseşte pentru tratarea sepsisului • Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul European de protecţie civilă pentru asigurarea tratamentului bolnavilor
De mai bine de o săptămână, cel mai discutat subiect în domeniul sănătăţii este criza de imunoglobulină care a afectat întreaga ţară şi a determinat Ministerul Sănătăţii să declanşeze Mecanismul European de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii necesare de medicament pentru tratarea populaţiei. În acest context, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila are imunoglobulină pe stoc şi chiar au fost trataţi câţiva pacienţi, săptămânile trecute. “Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila are imunoglobulină, mai exact «Pentaglobin». Au fost trataţi pacienţii cu acest medicament, recent. Am mai comandat imunoglobulină, pentru a avea pe stoc tot timpul”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al SJU. Acum rămâne de văzut când va exista, din nou, pe piaţa din România, imunoglobulina, pentru ca spitalul să-şi refacă stocul.
În noiembrie 2017, unitatea sanitară brăileană a rămas fără imunoglobulină, tot în plină criză, însă problema a fost atunci rezolvată parţial de către fostul ministru Florian Bodog. Ministerul a achiziţionat, ulterior, “Pentaglobin”, moment în care şi spitalul brăilean a prins câteva doze pentru refacerea stocului.
Zilele trecute, Hotnews a titrat însă: “Decizie controversată a Ministerului Sănătăţii în criza imunoglobulinei: a cumpărat în 2017 un medicament nepotrivit. Autorităţile ascund preţul plătit pentru tratamentul greşit”. Concret, redactorii Hotnews au scris că “Pentaglobin”, medicamentul achiziţionat în toamna anului trecut de MS, este un tip de imunoglobulină care nu are indicaţii în prospect în tratarea imunodeficienţelor primare, ci doar în tratarea sepsisului. “Potrivit unui răspuns oferit în luna ianuarie de Compania Naţională Unifarm, la solicitarea Hotnews.ro, până la acest moment au fost achiziţionate şi distribuite un număr de 4.032 flacoane de 2,5 grame şi 3.000 flacoane de 5 g. Pentru anul 2018 s-a previzionat şi solicitat o cantitate între 20 şi 50 litri de Pentaglobin”. Aceeaşi publicaţie a mai scris că medicamentul “Pentaglobin” a fost introdus în Programul naţional de tratare a imunodeficienţelor primare printr-un ordin al ministrului Florian Bodog, deşi este indicat doar în tratarea sepsisului. După aproape 3 săptămâni de la respectivul ordin, pe fondul protestelor asociaţiilor de pacienţi care au ameninţat că vor da în judecată Ministerul Sănătăţii dacă pacienţilor cu imunodeficienţe primare le va fi administrat “Pentaglobin” în afara indicaţiilor din prospect, Bodog a anulat ordinul. Urmarea a fost că “Pentaglobin” a fost scos din Programul Naţional de Imunodeficienţe Primare. “Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi spun că, în unele spitale din ţară, pacienţii cu imunodeficienţe primare primesc şi acum, ca tratament, “Pentaglobin”, mai ales că în acest moment nu există nicio altă imunoglobulină disponibilă în România”, potrivit Hotnews.ro. Iată că este şi cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Întrebată despre indicaţiile din prospect, dr. Alina Neacşu ne-a declarat că nu doreşte să facă alte comentarii pe acest subiect, dar că medicii brăileni au administrat acest medicament şi nu au existat probleme.
Imunoglobulina lipseşte de câteva luni din spitalele din România, iar cauza ar fi, potrivit specialiştilor din domeniu, preţul foarte mic din ţara noastră, cumulat cu taxa clawback, decizie aparţinând actualei guvernări.