• cel care i-a cerut efectiv medicului Delia Râşnoveanu să demisioneze din funcţia de manager este consilierul judeţean PNL Marian Sârbu, în contextul în care spitalul se confruntă cu o criză de medicamente, şi nici la capitolul curăţenie nu stă prea bine • modul în care este condusă unitatea spitalicească a fost criticat şi de alţi consilieri liberali, precum şi de consilierul PND Cătălin Iordache • preşedintele Francisk Chiriac a anunţat că va convoca astăzi o întâlnire de urgenţă pentru rezolvarea situaţiei
Prima şedinţă a Consiliului Judeţean din acest an s-a lăsat cu o “avalanşă” de critici la adresa modului în care este condus Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila! Ieri, înaintea supunerii la vot a unui proiect de hotărâre ce viza aprobarea organigramei şi a statului de funcţii la Spitalul Judeţean, consilierii judeţeni PNL şi consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache, i-au reproşat managerului unităţii spitaliceşti, Delia Râşnoveanu, dar şi preşedintelui Francisk Chiriac, că sunt mult prea multe şi dese problemele la unitatea spitalicească, de la criza de medicamente la timpii mari de aşteptare pentru pacienţi. Reproşurile au culminat cu cererea demisiei managerului SJU Brăila de către liberalul Marian Sârbu.
“Domnule preşedinte, în fiecare lună votăm câte ceva pentru Spitalul Judeţean, dar în fiecare zi avem câte o criză la spital. Şi nu vorbim de crize de oameni, ci vorbim de crize de materiale, de crize de medicamente, iar astăzi, în plină epidemie de gripă, vorbim de lipsa săpunului. Bine n-a fost niciodată, dar doamna manager de când a câştigat concursul n-a reuşit să facă nimic bun în acel spital, din punctul meu de vedere. Medicamente nu avem, materiale sanitare nu avem, curăţenie nu este, condiţii nici atât. Dacă un bolnav vrea să facă un duş, nu văd cum ar putea să îl facă că nu prea are unde, motiv pentru care eu îi cer demisia doamnei manager. Din punctul meu de vedere, nu numai că nu a adus nimic bun Spitalului Judeţean, dar l-a tras în jos. Domnul doctor Iugulescu fugea de răspundere, dar erau câteva medicamente pe acolo. Acum nimic nu mai găsim în Spitalul Judeţean. Şi cred că şi spitalul este administrat la fel cum este administrat şi oraşul, şi municipiul Brăila, şi judeţul”, a spus Marian Sârbu.
Lipsurile din spital au fost criticate şi de consilierul judeţean Dănuţ Lungu, acesta spunând că s-a ajuns în situaţia în care medicii nu îşi mai pot face treaba “ca la carte”, reprosându-i preşedintelui Francisk Chiriac că nu este în stare să administreze unitatea spitalicească.
“Gândiţi-vă la sănătatea cetăţenilor! Avem mari probleme la Spitalul Judeţean, şi corpul A, şi corpul B. De trei zile umblu prin spital şi am văzut ce se întâmplă acolo. Nu sunt materiale, domnule preşedinte! Nu sunt medicamente! Au fost cazuri când nu a fost nici măcar ser fiziologic, perfuzoare. Vă rog să veniţi şi să verificaţi! Am stat acolo şi am auzit cu urechile mele cum un şef din administraţie le spunea celor din subordine «Nu vă duceţi pe secţii, să nu vă spună dacă au ceva probleme şi să le reparaţi! Ascundeţi-vă!» Unde am ajuns? Ce facem? Luaţi şi verificaţi! De peste un an de zile vă rog frumos să rezolvaţi problema cu aparatul de imagistică pentru colonoscopie şi endoscopie. M-am interesat personal, nu costă mai mult de 30.000 lei. Luaţi procesele verbale şi uitaţi-vă! Nu aţi făcut nimic! Ne batem joc! Efectiv ne batem joc! Sunt oameni care mor cu zile în spital, iar dumneavoastră spuneţi că nu sunt probleme, ca şi doamna manager pe care o susţineţi. «Nu sunt probleme!» Asta am aflat şi anul trecut, dar în continuare sunt probleme. Au ajuns medicii să nu poată să îşi mai facă treaba pentru că nu au cu ce. Nu am nimic cu doamna manager. Haideţi să găsim soluţii, haideţi să ne mişcăm! La fel şi cu drumurile, la fel şi cu partea de sport. Uitaţi-vă puţin! Sunt doi ani jumate de când sunteţi la conducere. Ce aţi promovat? Ce aţi dus mai departe? Este o mare dezamăgire pentru mine ceea ce se întâmplă în Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a susţinut Dănuţ Lungu.
Acesta a adăugat că şi birocraţia este o problemă, referindu-se la cazurile în care atunci când un pacient moare în Spitalul 3, rudele acestuia sunt nevoite să facă “naveta” între corpul A şi corpul B pentru a obţine documentele de care au nevoie într-o astfel de situaţie.
Probleme şi la secţia de Oncologie
“Valul” de reproşuri cu privire la modul în care este condus Spitalul Judeţean de Urgenţă au continuat cu problemele de la Oncologie. Vorbind din experienţă personală, consilierul judeţean Mario Da'Ros le-a povestit celor prezenţi despre aglomeraţia de la această secţie şi despre cum bolnavii care au nevoie de tratament sunt ţinuţi cu orele în picioare.
“Eu am să vorbesc la concret şi nu la modul general. Lucrurile acestea mi s-au întâmplat mie. Am stat şase ore ca s-o înscriu pe soţia mea la Oncologie. N-am vrut să fac niciun fel de trafic de influenţă, am zis că sunt un cetăţean al acestui oraş şi am să stau. După 6 ore nu am mai putut, pentru că s-a blocat sistemul. Sunt două asistente acolo la 47 de oameni, care fac internări de zi şi internări la pat. Este imposibil să îi aduci acolo pe bolnavii de cancer şi să îi ţii în picioare ore întregi pentru că este atât de aglomerat încât dacă vrei să cazi jos nu poţi. Astea sunt pur probleme de organizare. Până la urmă am renunţat şi am făcut la particular. Plătesc medicamentele, dar soţia mea are un regim cum ar trebui să fie la spital”, a spus consilierul judeţean.
Iordache: “De ce atât de multe posturi de conducere la Spitalul Judeţean?”
Cum proiectul de hotărâre viza adoptarea organigramei şi a statului de funcţii la SJU Brăila, în cadrul discuţiilor, consilierul PND, Cătălin Iordache a spus că 57 de postui de conducere sunt prea multe pentru unitatea spitalicească,
mai ales că sunt tot mai multe probleme, prin urmare, votul său va fi împotriva adoptării proiectului.
“Domnule preşedinte, ce nu înţeleg eu este de ce sunt 57 de posturi de conducere la Spitalul Judeţean? Nu credeţi că sunt foarte multe? Nu credeţi că ar trebui să îi rugaţi pe membrii Consiliului de Administraţie să se uite mai atent la ceea ce se întâmplă acolo pentru că 57% înseamnă cam 4% din totalul angajaţilor, 4% sunt în funcţii de conducere. Eu cred că sunt foarte mulţi, ţinând cont că sunt foarte multe problemele pe care le au. Prin urmare, eu o să votez împotriva acestui proiect de hotărâre”, a punctat Cătălin Iordache.
De asemenea, consilierul judeţean a “taxat” din nou managementul defectuos al unităţii spitaliceşti.
“Doamna manager spune că totul este în regulă. Nu este în regulă! Ieri nu aveau ser fiziologic, nu aveau Ringer, n-aveau medicamente pentru infract şi AVC, nu aveau statine, nu aveau nimic. Iar ce vreau să vă mai spun este că aparţinătorii pacienţilor care mor donează spitalului, secţiilor respective, medicamentele care le-au rămas. Suntem într-o situţie hilară cumva! Aş vrea să vă rog frumos să nu mai credeţi tot ceea ce vi se spune la spital doar aşa pe vorbe şi să verificaţi personal lucrul acesta. Luaţi nişte măsuri care chiar să se vadă”, a adăugat Iordache.
Şedinţă de urgenţă pentru rezolvarea crizei de medicamente
După valul de reproşuri, preşedintele Francisk Chiriac a spus că astăzi, 31 ianuarie, va convoca o şedinţă la Spitalul Judeţean, adăugând că cei care nu şi-au făcut treaba în aprovizionarea cu medicamente vor fi concediaţi.
“Este adevărat, mai sunt probleme la Spitalul Judeţean. Împreună cu Consiliul de Administraţie, mâine (n.r. - azi), convocăm o şedinţă de urgenţă cu toţi şefii de secţie şi responsabilii, mai ales cei cu aprovizionarea, pentru a vedea efectiv cine sunt responsabili de aceste lucruri, cu referate, cu absolut tot. Să vedem cine sunt vinovaţi şi să plece dacă nu îşi fac treaba cum trebuie! Că nu începem acum dacă un om de la aprovizionare nu şi-a făcut treaba să omorâm şeful de secţie. Că trebuie să ne gândim la pacienţi”, a declarat preşedintele CJ.
Ţinută constant sub tirul de critici al consilierilor din opoziţie, managerul Delia Râşnoveanu a stat tot timpul în picioare, privind în jos, vizibil jenată. Aceasta aproape nu a avut replică, recunoscând fugitiv că există totuşi anumite probleme, cum ar fi cea legată de stocurile de medicamente.