• primul grup din totalul de 171 persoane condamnate, propuse pentru liberarea condiţionată, după intrarea în vigoare a legii graţierii, a fost pus în libertate, în urmă cu două zile • este vorba despre 33 de deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni de furt, înşelăciune, tâlhărie, trafic de droguri, infracţiuni la regimul rutier • în perioada următoare, se va lua decizia şi faţă de restul grupului
La Penitenciarul Brăila, 171 de deţinuţi au fost trecuţi pe lista celor care beneficiază de liberarea condiţionată, după intrarea în vigoare a Legii 169/2017. Un prim grup a plecat deja acasă, în urmă cu două zile, fiind vorba despre 33 de persoane, care au primit actul de la instanţă în care se preciza clar că sunt liberi.
După cum ne-au spus reprezentanţii unităţii de detenţie, persoanele care au fost eliberate aveau condamnări pentru infracţiuni de tâlhărie, furt, înşelăciune, trafic de droguri, infracţiuni la regimul rutier. Cei mai mulţi deţinuţi care ajung în Penitenciarul Brăila au primit pedepse pentru astfel de fapte, mai ales că nu este vorba despre un penitenciar de maximă siguranţă, cei condamnaţi pentru omor, viol sau alte infracţiuni grave ajungând la Penitenciarul din Galaţi.
Nebunia liberărilor a început din data de 19 octombrie.
La Penitenciarul Brăila au plecat, în prima zi, doar patru deţinuţi, apoi au mai urmat trei. Faţă de alţi 171 de deţinuţi s-a făcut analiza în Comisia de liberare Condiţionată, propunerile de liberare fiind transmise către instanţa competentă. Cei 33 au fost primii care au scăpat de închisoare, însă nici ceilalţi nu mai au prea mult de aşteptat. Pentru fiecare, instanţa trebuie să decidă şi să transmită comunicări către Penitenciarul Brăila, abia atunci fiind posibilă punerea în libertate.
La Penitenciarul Brăila sunt în prezent 493 persoane private de libertate, după cum se arată pe site-ul instituţiei. În curând, numărul încarceraţilor se va reduce şi mai mult. Toate persoanele condamnate au intrat în aria de reglementare a Legii nr. 169/2017, conform “Art. 55 (1) - Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare”, astfel că multe au avut câştig de cauză. În lege se precizează faptul că: “La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”.
La nivel naţional, din data de 19 octombrie au fost eliberaţi sute de deţinuţi: hoţi, tâlhari, chiar criminali şi violatori.
Au fost şi cazuri de deţinuţi eliberaţi din greşeală, fiind vorba despre trei persoane de la Penitenciarul din Giurgiu. Autorităţile nu au ţinut cont de faptul că un corp de detenţie al închisorii fusese modernizat. Directorul penitenciarului Giurgiu a spus că volumul de muncă a fost unul foarte mare şi s-a produs această eroare. Cei trei deţinuţi au fost prinşi şi reîncarceraţi.
A mai fost totuşi un deţinut eliberat, tot din greşeală, dacă putem spune aşa, întrucât fusese condamnat pentru viol şi când a ieşit din închisoare a mai comis un viol. La trei zile după ce a fost eliberat, bărbatul din Bucureşti, care a avut o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru viol asupra unei copile, a violat şi tâlhărit o femeie pe Calea Moşilor, astfel că a ajuns la arest.