În ghearele iernii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

În ghearele iernii

Numeroşi şoferi care au tranzitat, sâmbătă şi duminică, judeţul Brăila au pierdut bătălia cu ninsoarea abundentă şi şoselele înzăpezite, derapând şi ajungând cu maşinile fie în şanţ fie de-a curmezişul părţii carosabile. De sâmbătă, când s-a instituit codul galben, până ieri după-amiază, poliţiştii de la Rutieră şi drumarii Secţiei Drumuri Naţionale Brăila au eliberat drumul european 587 Brăila-Slobozia de trei tir-uri care blocaseră şoseaua în zona localităţii Valea Cânepii. Tot pe DE 587 s-a mai acţionat pentru deblocarea a şapte autovehicule, între Bărăganu şi Însurăţei, scoţându-se din nămeţi alte patru în Viziru şi două în Lanurile. Pe drumul naţional 2B Brăila-Buzău a fost nevoie de intervenţie pentru eliberarea drumului de patru camioane care derapaseră. 25zapad2 Câteva tir-uri încă mai erau ieri blocate în zăpadă, după ce au derapat sâmbătă Nu toţi şoferii au fost însă la fel de norocoşi precum cei ajutaţi de Poliţie. Cei care ieşiseră cu totul de pe carosabil şi nu blocau circulaţia au fost lăsaţi să se descurce pe cont propriu. A păţit-o, de exemplu, George N., conducătorul unui autotren încărcat cu cărămizi BCA. Acesta se îndrepta spre Brăila, iar sâmbătă, din cauza ninsorii, a asfaltului alunecos şi, foarte probabil, a vitezei neadaptate condiţiilor de drum, a ieşit în decor de pe DE 587, imediat după ce a trecut de comuna Viziru. "De sâmbătă stau aici şi aştept să-mi trimită de la firmă pe cineva care să mă scoată în drum. Poliţia nu m-a ajutat cu nimic, iar ca să mă tragă cineva trebuie să dau bani. Am înţeles că 20 de milioane costă să închiriezi o macara. Sper să rezolve firma mai repede, că nu mai rezist să stau în câmp", ne-a spus şoferul supărat. Acesta ne-a mai declarat că maşinile de deszăpezire nu prea îşi fac treaba. "Sâmbătă n-au dat zăpada deloc, abia duminică au apărut pe aici, dar mai mult defilează cu lama ridicată decât să încerce să cureţe bine drumul. De-aia se formează făgaşe şi se circulă atât de greu", ne-a spus şoferul tir-ului derapat. Într-adevăr, ieri după-amiază, pe DE 587, între Brăila şi Viziru, existau doar mici porţiuni de asfalt "negru", restul carosabilului fiind acoperit de zăpadă tasată şi denivelată, ce afecta stabilitatea, chiar şi în cazul autovehiculelor dotate cu cauciucuri de iarnă. Cu toate acestea, în trafic erau destui şoferi care se încăpăţânau să meargă cu viteză şi să intre în depăşiri, riscând să derapeze şi să provoace accidente sau să blocheze şoseaua.

25zapad3 Pe DE 587 deszăpezirea s-a făcut atât de eficient, încât pe carosabil se formaseră făgaşe de zăpadă foarte periculoase Pericolul zăpezii

Ieri, în jurul orei 15.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila a anunţat că se poate circula, în condiţii de iarnă, pe toate drumurile naţionale de pe raza judeţului. În schimb, pe patru drumuri judeţene existau porţiuni acoperite cu suluri de zăpadă, iar circulaţia era închisă. Este vorba despre DJ 211B, între Victoria şi Bărăganu; DJ 255A, între Siliştea şi DN 23; DJ 203A, între Vişani şi Drogu şi DJ 212A Brăila-Măraşu.

În municipiu, principalele artere rutiere erau circulabile, după ce fuseseră curăţate de utilajele de deszăpezire, însă unii şoferi se plângeau că acţiunea ar fi trebuit făcută cu mai multă responsabilitate. "Merg cu lamele cam sus, ar trebui să răzuie mai bine zăpada", ne-a spus George T., şofer pe dubiţă de transport marfă. Autorităţile au reclamaţii şi din partea locatarilor unor străzi secundare. Aceştia se plâng că utilajele de deszăpezire au adunat mormane de zăpadă pe trotuare, în dreptul curţii lor, în loc să le ducă undeva la marginea oraşului. O sesizare în acest sens a sosit pe adresa redacţiei noastre de la Sofrone M., proprietar al unui imobil de pe Str. Petru Maior.

O altă problemă întâlnită ieri în municipiu era legată de zăpada acumulată pe acoperişuri, care ameninţa să cadă peste pietoni. În special pe clădirile vechi de pe Str. Mihai Eminescu se întâlnea această situaţie. Unii proprietari au încercat să înlăturile sulurile uriaşe de zăpadă, însă fără prea mare succes.

25zapad4 Zăpada acumulată pe acoperişurile clădirilor din centrul istoric ameninţa siguranţa pietonilor de pe trotuar Zece şcoli au avut probleme din cauza zăpezii

În judeţul Brăila, două şcoli au fost ieri complet închise, cele din satele Spiru Haret şi Frecăţei. Alte opt şcoli au avut probleme din cauza numărului mare de copii absenţi: Salcia Tudor, Scorţaru Nou - structura din satul Pitulaţi, Tichileşti - pentru că nu a circulat microbuzul copiii din satul Albina nu au putut ajunge la şcoală, Ciocile, Racoviţa, Râmnicelu, Surdila Greci - nu au putut veni copiii din Făurei Sat şi Grupul Şcolar Industrial Însurăţei - unde sunt mulţi copii navetişti care nu au mai ajuns la cursuri.

Inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu a precizat că până vineri cursurile pierdute vor fi recuperate. "Am fost şi la comandamentul de iarnă, am văzut că se vor curăţa drumurile de zăpadă, deci nu vor mai fi probleme, iar până vineri totul va intra în normal", a explicat Romeo Mocanu.

Potrivit reglementărilor din domeniul educaţiei, în cazuri deosebite, calamităţi naturale, temperaturi extreme, inundaţii, inspectoratele şcolare judeţene iau deciziile care se impun privind funcţionarea unităţilor de învăţământ, în conformitate cu situaţiile raportate de către şcoli, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro