Mergi la conţinutul principal

În două luni, inspectorii ITM Brăila au dat amenzi de peste 680.000 lei

* controalele au vizat utilizarea muncii „la negru”, continuarea prestării de activități de către salariații cu contractul de muncă suspendat și încălcarea normelor de securitate în muncă * inspectorii ITM au efectuat aproape 150 de controale și au  transmis 582 notificări către angajatori, cu privire la măsurile ce pot fi luate în vederea prevenirii infecției cu noul coronavirus  

 

 

 

Aproape 150 de controale ale inspectorilor ITM și amenzi uriașe de 681.500 de lei aplicate angajatorilor din municipiul Brăila, în două luni de pandemie.

Astfel, în contextul situației generate de pandemia de coronavirus - care a determinat instituirea stării de urgență pe teritoriul României -, în vederea diminuării consecințelor ce derivă din prestarea muncii „la negru” (fără încheierea de contracte de muncă în formă scrisă), inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila au întreprins mai multe controale la angajatorii din municipiu, în perioada 16 martie - 14 mai 2020. Controalele au fost generate de reclamațiile trimise pe adresa  Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila. 

„Verificările au fost dispuse, în special, în cazul în care au fost reclamate următoarele aspecte: utlizarea muncii nedeclarate sub toate formele reglementate de Legea nr. 53/2003 (Codul muncii) republicată, cu modificările și completările ulterioare; continuarea prestării activității, pentru același angajator, de către salariații cu contractul individual de muncă suspendat; încălcarea normelor de securitate și sănătate în muncă, de natură să pună în pericol sănătatea și siguranța lucrătorilor la locul de muncă”, precizează, într-un comunicat dat publicității, inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire. 

Astfel, în această perioadă, inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila au efectuat nu mai puțin de 147 de controale (94 în domeniul relațiilor de muncă și 53 în domeniul securității și sănătății în muncă), fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 681.500 lei.

„Pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniile de competență, au fost aplicate 61 sancțiuni contravenționale. Astfel, pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, au fost sancționați 5 angajatori care desfășoară activități în următoarele domenii: fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, comerț, lucrări de instalații electrice, construcții fiind identificate 50 persoane (sancțiuni de 620.000 lei); nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară (1.500 lei); pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă (15.000 lei); nerespectarea prevederilor HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor (5.000 lei); angajatorul nu păstrează la sediu o copie de pe contractul individual de muncă (10.000 lei); neducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin procesele verbale de control încheiate anterior (5.000 lei); neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă pentru control (8.000 lei); pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (7.000 lei)”, se precizează în comunicatul ITM Brăila.

Pe de altă parte, inspectorii de muncă au transmis 582 notificări către angajatori, cu privire la măsurile ce pot fi luate în vederea prevenirii, gestionării și limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus (SARS-COV-2) la locurile de muncă, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și al securității și sănătății în muncă, stabilindu-se și termene de transmitere a informărilor către ITM, privind stadiul realizării acestora.

În aceeași perioadă, inspectorii de muncă din compartimentele relații de muncă și muncă nedeclarată au fost implicați - în baza protocolului de colaborare încheiat cu AJOFM Brăila - în verificarea registrului general de evidență a salariaților, în ceea ce privește condițiile de acordare a indemnizației în cazul suspendării CIM, conform art. 52, alin. 1, lit. c din Codul Muncii.

„În perioada menționată, instituția noastră a distribuit permanent informații către agenții economici, prin postarea pe pagina de internet a comunicatelor și, totodată, a soluționat cu celeritate petițiile primite din partea angajaților, precum și alte situații solicitate de autorități”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro