* ANIF are contract pentru livrarea apei pe 246.000 hectare, iar până acum s-au irigat, cumulat, udarea I şi udarea II, 272.000 ha * continuă şi investiţiile de modernizarea a unor staţii de pompare şi canale de aducţiune, însă partea proastă este că ANIF are nevoie de personal calificat care să poată manevra instalaţiile ultimă generaţie, însă nu poate face angajări
Judeţul Brăila se menţine în continuare pe locul unu pe ţară, în ceea ce priveşte suprafeţele irigate, cu un total de 272.000 hectare pe care s-a făcut udarea I şi udarea II, suprafaţa contractată fiind de 246.500 ha. În plus, perspectivele sunt bune pentru viitorul apropiat, dat fiind că pe şantierele de investiţii se lucrează în continuare, pentru punerea la punct a unor staţii şi canale de irigaţii, după cum ne-a precizat directorul sucursalei brăilene a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Vasile Turcitu. Acesta ne-a dat ca exemplu amenajarea “I.M.Gheorghiu”, de la Dunăre, unde urmează să sosească şi cea de-a doua staţie plutitoare, reparată şi modernizată la o firmă specializată din Brăila. Condiţionat de fondurile ce trebuie primate în continuare, totul va fi gata aici în septembrie/octombrie 2020.
În altă ordine de idei, după mai bine de 10 ani se irigă acum şi în zona Ciocile. Totodată, în sfârşit, se irigă pe cele 600 ha ale comunei Chiscani, între podul de la Albina şi islazul din zona Lacului Sărat 2…
ANIF Brăila se confruntă, însă, şi cu probleme, una dintre ele fiind lipsa personalului bine calificat, care să poată manevra corespunzător instalaţiile de ultimă generaţie cu care sunt dotate staţiile de pompare în urma investiţiilor derulate în ultima perioadă. “Avem nevoie îndeosebi de tineri care să se descurce fără probleme cu noua dotare a staţiilor (tablouri de comandă, afişaj electronic, automatizări etc). Din păcate însă, în această perioadă sunt sistate concursurile şi cursurile de calificare/şcolarizare…”, ne-a spus directorul Turcitu.
Pe lângă investiţiile la infrastructura mare a sistemelor de irigaţii de pe raza judeţului nostru, se derulează în paralel şi investiţii la sistemele secundare, cele administrate de Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI). Astfel, la cele peste 90 de proiecte viabile ale OUAI privind finanţarea cu 1 milion de lei/proiect, pentru modernizarea staţiilor şi infrastructurii secundare, se mai află în faza de verificare încă 23 de proiecte trimise de la Regionala Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Constanţa.
Detalii în plus ne-a oferit Sorin Moise, directorul Oficului Judeţean Brăila al AFIR : ”La această dată, pe total ţară sunt depuse 105 proiecte, din care 23 de la Brăila. După verificarea de către ANIF, ele trebuie să urmeze faza de evaluare, iar cele eligibile vor intra apoi la plată. Însă , după câte fonduri sunt acum, există şanse ca doar jumătate dintre ele să fie apobate. Să sperăm, totuşi, că se va ajunge la 100%... Actualele proiecte vizează zone diferite: Traian, Cireşu, Şuţeşti, Tufeşti, Tudor Vladimirescu, Râmnicelu ş.a.m.d.”