Un proiect naţional de 5 milioane de euro, "Dezvoltarea culturii calităţii şi furnizarea unei educaţii de calitate în sistemul de învăţământ preuniversitar din România prin implementarea standardelor de referinţă", este aplicat şi la Brăila, în 17 şcoli. În cadrul său vor fi formate 68 de cadre didactice, câte patru din fiecare unitate de învăţământ: directorul, un membru din Consiliul de Administraţie şi doi membri ai Comisiei de Calitate din şcoală. Profesorii vor fi formaţi pentru aplicarea standardelor de referinţă în calitate. Standardele de referinţă există din 2008, dar încă nu sunt funcţionale la nivelul instituţiilor.
Ieri, cu prilejul lansării proiectului, a fost organizată şi o masă rotundă cu 50 de directori şi cadre didactice, la care s-a discutat proiectul de metodologie de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul preuniversitar.
Reprezentantul ARACIP, Silviu Dăneţ, a precizat că se urmăreşte îmbunătăţirea metodologiei de evaluare externă, apoi propunerile cadrelor didactice vor fi dezbătute la nivel naţional, după care se va adopta actul normativ ce va stabili metodologia de evaluare externă, pentru că interesul ARACIP este ca oamenii să-şi spună punctele de vedere, a mai precizat Silviu Dăneţ. "La Brăila se derulează multe proiecte concrete, apropiate învăţământului, şi ne-am implicat şi în acest proiect, pentru că vrem ca Brăila să aibă câţiva paşi înainte faţă de alte judeţe", a explicat inspectorul general Viorel Botea. Coordonatorul proiectului la nivel regional este inspectorul Victoria Negulescu. "Persoanele care vor fi formate în prima etapă vor deveni resurse pentru şcoală. Ele vor forma, la rândul lor, alte cadre didactice, astfel încât şcoala să se prezinte foarte bine la evaluarea externă, să ştie să-şi demonstreze valoarea. Aceste persoane vor şti nivelul la care se găseşte şcoala, ce se doreşte conform standardelor şi ce trebuie să se facă pentru îmbunătăţirea calităţii", a explicat inspectorul Victoria Negulescu. În cel de-al doilea an al proiectului vor fi evaluate gratuit cele 17 şcoli din proiect, apoi, într-o perioaă de 3 - 5 ani, vor fi evaluate extern şi celelalte şcoli, după metodologia care se va discuta şi stabili în primul an al proiectului.