• cu o zi înainte, pe 28 septembrie, se joacă la ora 11, în Sala Mare, piesa ”1946”, strâns legată de carte • în aceeași zi, la ora 18, tot în Sala Mare piesa ”Orașul nostru”
Dragi spectatori, vă invitam duminică, 29 septembrie, ora 11.00, la Sala de Conferințe, să participați la lansarea volumului "CARTEA FOAMETEI "de Larisa Turea. Volumul este prezentat de profesor dr. Viorel Mortu și de academician prof. dr. Ionel Cândea, în prezența autoarei și a regizorului spectacolului "1946" , Slava Sambriș .
„Nu sunt multe cărţi de istorie românească a căror lectură oripilează, zguduie, te întorc pe dos azvârlindu-te în mizantropie.
(…) Dar cercetarea Larisei Turea impresionează pentru că porneşte, ca orice investigaţie veritabil asumată, dintr-o împrejurare de viaţă… Adevărată carte de sertar, investigaţia s-a articulat în ultimul deceniu de existenţă al sistemului patronat de Kremlin şi cuprinde transcrierile după mărturiile culese de doamna Larisa Turea, un grupaj semnificativ de documente oficiale, de stat şi de partid, referitoare la foametea prin care Stalin a pedepsit Moldova întoarsă la soviete pentru cooperarea ei cu armatele române în 1941-1944, şi un mănunchi de fotografii de epocă, profund evocatoare şi ele.
Greu de cuprins în câteva cuvinte atrocitatea zguduitoare a paginilor narative în care supravieţuitorii amintesc împrejurările de după război. Dar şi mai teribilă este alăturarea lor de documentele cuprinzând formulări stereotipe, diagnoze medicale (distrofie, dizenterie) şi mai ales, tabele cu cifre. Decesele au depăşit în total cifra de 250.000 de oameni, multe cadavre au ajuns neidentificate în gropi comune, iar altele au fost devorate de membrii familiei proprii, ameninţaţi cu extincția”. (Ovidiu Pecican)