Prezent într-o emisiune la Realitatea TV, Vişinel Bălan, preşedintele Asociaţiei "Desenează Viitorul Tău", a declarat că în demersurile făcute de el pentru a descoperi abuzurile asupra copiilor din centrele de plasament, ba este luat la mişto, ba i se spune: "Sunteţi unul singur, noi suntem o armată". Când a fost întrebat de prezentator cine i-ar fi spus acest lucru, Bălan a răspuns "directoarea de la DGASPC Brăila".
Contactată de reporterii noştri, Simona Cimpoaie, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, a declarat că afirmaţia făcută de Vişinel Bălan nu este adevărată. "O astfel de discuţie nu a avut loc între noi, nici în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut, nici telefonic, nici sub o altă formă de comunicare nu i-am spus aşa ceva. Chiar am pornit la drum încântată fiind că cineva doreşte să îi sprijine pe copiii din sistemul de protecţie socială. I-am acordat tot sprijinul domnului Vişinel Bălan, cel puţin aceasta este percepţia noastră".
Vişinel Bălan este un tânăr provenit din sistemul de protecţie a copilului. Acesta este absolvent a două facultăţi, masterand şi iniţiator al unor proiecte prin care tinerii din instituţii sunt sprijiniţi să înceapă o viaţă independentă.
În octombrie 2015, tânărul a venit la Brăila să facă o cercetare privind situaţia copiilor din centrele de plasament. Bălan a declarat reporterilor "Obiectiv" că a venit la acea întâlnire însoţit de doi voluntari, iar directoarea DGASPC Brăila i-ar fi rugat să iasă afară şi nu le-a permis să participe la întâlnirea cu copiii.
Despre acest episod, conducerea Direcţiei ne-a declarat că prezenţa voluntarilor la completarea chestionarului nu putea fi posibilă deorece, conform legislaţiei, trebuia semnat înainte un contract de voluntariat şi o declaraţie de confidenţialitate, fapt nespecificat de protocolul de colaborare pe care l-au încheiat anterior vizitei pe care Vişinel Bălan a avut-o la Brăila. Până la urmă, preşedintele Asociaţiei "Desenăm Viitorul Tău" a stat de vorbă cu copiii, doar că în locul voluntarilor au fost prezenţi asistenţii sociali din cadrul Direcţiei. "Nicio clipă nu am gândit şi nu am considerat că îi resping pe acei voluntari sau că i-am dat afară, nicidecum. Ţin să precizez că la nivelul instituţiei noastre sunt încheiate mai multe contracte de voluntariat, derulăm mai multe programe, sunt voluntari care vin şi desfăşoară mai multe activităţi cu copiii. N-aş fi avut niciun motiv să ai dau afară pe voluntari, singurul a fost acesta că nu erau respectate prevederile legale şi a fost o soluţie de ieşire din situaţie, pentru a câştiga timp preţios atât pentru dumnealor, cât şi pentru copii. Probabil că este o interpretare eronată, nu am nimic personal, îmi pare rău că dumnealui a perceput relaţia cu instituţia noastră, cu mine cred, în maniera aceasta", a adăugat Simona Cimpoaie.
Conducerea Direcţiei a ţinut să precizeze că toţi copiii protejaţi în apartamentele de tip familial din Brăila au condiţiile bune de locuit, iar în situaţia în care se semnalează situaţii de abuz împotriva copiilor, instituţia demarează imediat o anchetă internă şi sesizează organele de poliţie.
În anul 2015, comisia de disciplină din cadrul DGASPC Brăila a analizat trei situaţii referitoare la suspiciuni de abuz asupra copiilor protejaţi în serviciile de tip rezidenţial, instructorii de educaţie fiind sancţionaţi cu reducerea salariului. Aceştia nu au adoptat un comportament corespunzător în relaţia cu copiii, în concordanţă cu nevoile speciale ale acestora de comunicare, sprijin afectiv, îndrumare şi control al comportamentului.