* managerul Muzeului Brăilei “Carol I” susține că în loc ca autoritățile să se concentreze pe încă o ediție a Simpozionului de Sculptură “Nicăpetre”, deși nu au fost amplasate nici statuile deja realizate, ar trebui să dea o șansă reabilitării monumentelor istorice din județ * prof. dr. Ionel Cândea consideră că este inadmisibil ca în Centenarul Marii Uniri, monumentele dedicate Primului și celui de-al Doilea Război Mondial să fie lăsate să zacă în paragină
Managerul Muzeului Brăilei “Carol I”, prof. dr. Ionel Cândea, consideră că măcar cu ocazia Centenarului Marii Uniri, autoritățile brăilene ar trebui să acorde atenție reabilitării monumentelor din județul nostru. Acesta a afirmat că în ciuda faptului că a atras de nenumărate ori atenția, nimeni nu ridică un deget pentru a schimba modul în care arată monumentele dedicate Primului și celui de-al Doilea Război Mondial din comunele și orașele brăilene, ceea ce i se parte inadmisibil. Mai mult, Cândea a făcut o comparație cu realizarea celei de-a treia ediții a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”, pentru a omagia Centenarul Marii Uniri și Brăila 650, în condițiile în care nici până în ziua de astăzi statuile rezultate de pe urma edițiilor precedente nu au fost amplasate în oraș și zac în curtea Colegiului tehnic “C.D. Nenițescu”, unde au fost realizate.
“Am mai spus asta, mi-am exprimat punctul de vedere în legătură cu ceea ce se cheamă la Însurăței «Monumentul Eroilor». E ceva de... E o rușine felul cum arată! (...) Un lucru pe care nu îl pot trece cu vederea este starea absolut jalnică a monumentelor din Primul Război și din al Doilea Război Mondial din comunele noastre. Este inadmisibil! Am mai spus lucrul acesta în Consiliul Județean acum un an și ceva. Au fost niște reacții, mă rog, așa cum s-au petrecut ele. La un moment dat chiar se dorea să ne fie pusă nouă în sarcină remedierea situației. Păi, nu se poate, fraților! De monumente, prin lege, se ocupă Direcțiile de Cultură, nu se ocupă muzeele! Noi ne ocupăm dacă avem clădiri monument și patrimoniu mobil. Cei de la Direcțiile de Cultură nu pot fi întrebați de ce e starea aceasta?”, a declarat Cândea, vizibil iritat.
Sursa citată a adăugat că nu i se pare deloc normal faptul că la 100 de ani de la Marea Unire, autoritățile brăilene să bage sub preș importanța reabilitării monumentelor realizate de strămoșii noștri pentru a marca evenimente de importanță majoră.
“V-am arătat mereu - și o să public asta în Analele Brăilei -, Monumentul de la Surdila Greci. Unde vulturul acela modest, care e pe toate monumentele aproape - toate obeliscurile au un vultur cu stema României -, e cu aripile tăiate. Acolo au căzut aripile! Nu deranjează pe nimeni? Se trece cu mașina la întoarcere de la București sau la dus. Eu pe acolo trec. E văruit până la jumătate, în rest are mușchi crescuți pe el și sus de tot este așa cum este. Păi, nu facem un program pentru monumentele istorice întâi? Dacă tot prețuim așa de mult Marea Unire! Astea sunt monumentele pe care le-au putut face ai noștri acum 80 - 100 de ani. Iată teme și probleme care cred că merită și ele a fi bugetate, merită și ele considerație, nu numai noile monumente care, repet, vor sta în curtea Liceului de Chimie cum stau și celelalte”, a mai adăugat Cândea.
Simpozion «Nicăpetre» fără lucrările lui Nicăpetre
Mergând mai departe, managerul Muzeului Brăilei “Carol I” a dorit să atragă atenția că nu are nimic împotriva realizării Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”, însă nu este de acord ca acest eveniment să afecteze celelalte proiecte culturale ale județului Brăila. Mai mult, Cândea a avut câteva comentarii și în legătură cu modul în care acest proiect este gestionat de la nivelul CJ Brăila.
“Nu se poate să faci un simpozion de sculptură «Nicăpetre» cu tema Marii Uniri și să nu iei în seamă macheta care există în Muzeu la Centrul Cultural «Nicăpetre» a artistului! Păi, Nicăpetre a lăsat un asemenea proiect în machetă. Vă dați seama? Pe el nu îl luăm în seamă? Simpozionul e sub numele său și tocmai pe el nu îl luăm în seamă? Nu cumva trebuia să participe și acea lucrare la această întrecere cu ceilalți artiști în viață? Păi, cum vin lucrurile astea?”, a adăugat Cândea, manifestându-și totodată încântarea că Muzeul a scăpat de problema gestionării statuilor realizate la edițiile precedente ale Simpozionului, acestea fiind acum “în curtea” Consiliului Județean și a Primăriei Brăila.