În anul Centenarului, cinci elevi brăileni participă la Olimpiada Naţională de Istorie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

În anul Centenarului, cinci elevi brăileni participă la Olimpiada Naţională de Istorie

• alţi nouă elevi s-au calificat la Socio-Umane • ambele competiţii se desfăşoară în perioada 3-6 aprilie, la Alba Iulia (istorie) şi Iaşi (socio-umane)

 

În perioada 3-6 aprilie se desfăşoară Olimpiada Naţională de Istorie, la Alba Iulia, loc important pentru istoria naţională, întrucât acum 100 de ani aici a avut loc Marea Adunare Naţională în cadrul căreia s-a dat citire Rezoluţiei de unire şi se înfăptuia Marea Unire. Cinci elevi din Brăila participă la această competiţie, ei concurând cu alţi 200 de elevi din toată ţara pentru un loc pe podium.

Aşadar, lotul judeţean la istorie este format din:

Elena Georgiana Pricop, clasa a VIII-a, “F. Neagu”, prof. Ştefan Aftodor. Elena participă pentru prima dată la o etapă naţională, însă ea a concurat şi la judeţenele de matematică, română şi fizică. “Îmi place foarte mult istoria, e printre materiile mele preferate. Istoria e cea mai frumoasă poveste, pentru că este povestea strămoşilor noştri, a vieţii lor”, susţine adolescenta.

Tiberiu Vrîncianu, clasa a IX-a, “Bălcescu”, prof. Corina Pavel. Tiberiu, elev la profilul matematică-informatică, s-a calificat pentru prima dată la naţionala de istorie. “Istoria este foarte importantă pentru că reprezintă esenţa societăţii şi societatea actuală trebuie să înveţe din greşeli. Consider că dacă un elev de la uman merge la o olimpiadă de real, şi invers, acel elev ar trebui considerat o ameninţare de către ceilalţi pentru că merge acolo din pasiune şi dintr-o dorinţă proprie”, spune Tiberiu. El vrea să participe şi la Olimpiada Naţională “Tinerii Dezbat”.

Bogdan Gălăţanu, clasa a X-a, “Murgoci”, prof. Alina Vlad. Bogdan participă  pentru a doua oară consecutiv la olimpiadă şi este încrezător că va obţine un rezultat frumos. “Istoria reprezintă în primul rând singura metodă de a înţelege lumea în care trăim. Prin intermediul ei remarci cum s-a ajuns la formele de guvernare şi la regimurile politice. Un îndemn pentru cei neinteresaţi care, din nefericire, au ajuns, culmea, în vârful ierarhiei sociale şi politice: dacă nu cunoaştem anumite aspecte ale istoriei suntem condamnaţi să o repetăm, bineînţeles, sub alte forme, dar cu aceeaşi esenţă. Istoria înseamnă iubire de viaţă, de aproape şi de umanitate”, este de părere acesta.

Andrei Ştefan Duma, clasa a XI-a, “Murgoci”, prof. Ştefan Aftodor. Andrei a fost prezent şi la judeţenele de geografie, psihologie şi matematică. Istoria este una dintre materiile lui preferate, de aceea a ales să urmeze profilul Ştiinţe Sociale. El ne-a spus că şi-a dorit mult această calificare şi îşi doreşte să facă o figură frumoasă.

Radu Pupezeanu, clasa a XII-a, “Bălcescu”, prof. Corina Pavel. După ce anul trecut a câştigat premiul III la Olimpiada Naţională de Geografie, anul acesta Radu a ales să participe la istorie, deoarece, după facultate, vrea să se implice în viaţa politică şi socială, iar cunoaşterea istoriei naţionale este obligatorie.

“Sunt foarte încântat, e anul Centenarului, e la Alba Iulia, deci este o olimpiadă specială. Cu toate că sunt la mate-info acord o importanţă egală materiilor umane. Sunt mulţumit că la etapa judeţeană am reuşit să iau cel mai mare punctaj la o olimpiadă umanistă”, ne-a spus Radu. El a fost admis la King's College, în Anglia, unde va studia Relaţii Internaţionale. 

 

Lotul olimpic la Socio-umane

Şi cei nouă elevi calificaţi la Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane îşi doresc să se întoarcă acasă cu premii, competiţia având loc între 3 şi 6 aprilie, la Iaşi. Patru de gimnaziu şi cinci de liceu vor concura la disciplinele Cultură Civică, Educaţie Civică, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie şi Filosofie, după cum urmează:

Andreea Moldoveanu şi Georgiana Delia Cristian, clasa a V-a, Şcoala Gimnazială Galbenu, prof. Valerica Oprea. Lucrarea cu care fetele s-au calificat la disciplina Educaţie Civică a obţinut nota 9,80 la faza judeţeană.

Livia Maria Sgîrcitu şi Viviana Cristina Gheorghică, clasa a VIII-a, “M. Eminescu”, Cultură Civică, prof. Viorica Dobre. Pentru mine olimpiada a însemnat ceva nou, care m-a ajutat să evoluez şi să muncesc în echipă. Am învăţat că doi pot realiza mai mult decât unul şi că orice e posibil dacă există dorinţă”, susţine Viviana. „Este prima dată când particip la olimpiada de socio-umane şi mă bucur foarte mult că ne-am calificat la etapa naţională. Tot ce îmi doresc este să avem parte de un rezultat cât mai bun”, spune şi Livia.

Bianca Aparaschivei, clasa a XII-a, Liceul de Arte, prof. Daniel Voinea. Bianca a participat şi anul trecut la disciplina Logică şi speră să obţină un rezultat frumos. Ea este elevă la secţia Design, recent câştigând premiul III la Concursul “Gh. Naum”. După liceu vrea să meargă la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti.

Nicoleta Oana Coteţ, clasa a XII-a, “Perpessicius”, prof. Virginia-Carmen Constantin. Nicoleta s-a calificat la disciplina Psihologie, domeniu pe care vrea să îl studieze şi la facultate. Ea va merge pentru prima dată la naţională însă în trecut a participat la judeţenele de istorie, civică şi geografie.

Ioan Alexandru Dicianu, clasa a XI-a, “Bălcescu”, prof. Cristinel Dumitraşcu. Alexandru s-a calificat la Economie. Are performanţe la informatică, câştigând premiul II la olimpiada judeţeană.

Diana Barbu, clasa a XII-a, “Iorga”, prof. Vasilica Varga. Diana concurează pentru a doua oară la Sociologie. Tânăra scrie poezii, având şi premii la concursuri de creaţie. Vrea să urmeze Facultatea de Drept.

Ancuţa Nediu, clasa a XI-a, Liceul de Arte, prof. Daniel Voinea. Tânăra va concura la disciplina Filozofie, materie pe care a început să o studieze singură. Ea s-a calificat şi la olimpiada de Design.

Felicitări tuturor şi mult succes la etapa naţională!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro