Mergi la conţinutul principal
Agoniseală înghiţită de flăcări

În ajun de Crăciun, o familie din Chercea strigă după ajutor

* în seara zilei de 9 decembrie, casa familiei Constantin, de pe strada Petre Ştefănescu-Goangă 39, a fost mistuită de flăcări * o brăileancă de 50 de ani, care se deplasează cu greu din cauza unui handicap locomotor şi mama sa, de 73 de ani, bolnavă de diabet, au rămas fără agoniseala de o viaţă * de aproape o săptămână, Marinela Constantin stă într-o anexă a gospodăriei, în frig şi fără curent electric, iar pe mama sa a trimis-o la rude * vecinii au sărit în ajutorul familiei năpăstuite, însă aceasta are nevoie de ajutor, ca să-şi poată repara casa * "Îmi este imposibil să mă gândesc la ziua de mâine. E urâtă, arsă ca viaţa şi sufletul meu", a afirmat brăileanca într-un mesaj disperat postat în mediul online

 

 

Tragedie în cartierul brăilean Nedelcu P. Chercea, în ajunul Naşterii Domnului. Agoniseala de o viaţă a unei brăilence de 50 de ani şi a mamei de 73 de ani s-a pierdut cât ai clipi din ochi, fiind mistuită de un incendiu devastator, care a cuprins casa de pe strada Petre Ştefănescu-Goangă nr. 39, unde trăieşte familia Constantin. Imobilul se află nu departe de biserica "Sfânta Muceniţă Filofteia".

Fiul Marinelei Constantin, care se află în Bucureşti, a postat, imediat după nenorocire, un mesaj de suflet, care a fost fost preluat de mai mulţi brăileni şi care au promis să sară în ajutorul celor care stau, de aproape o săptămână, în frig, fără curent electric şi fără gaze. Spicuim din emoţionantul apel:

"Casa din Brăila în care am crescut şi în care locuia până acum mama mea a ars luni seară (9 decembrie 2019) într-un incendiu şi, odată cu ea, munca de o viaţă a unei femei care a îndurat prea multe şi a primit prea puţine de la viaţă. Partea bună a lucrurilor este că toată lumea care era în curte în acel moment, inclusiv mama, a scăpat cu bine. Partea rea este că incendiul şi sutele de litri de apă cu care acesta a fost stins au doborât tavanele şi au distrus parţial pereţii şi restul casei. De la o sobă veche, în doar câteva zeci de minute s-a produs un dezastru faţă de care nici acum nu ştiu cum să reacţionez şi pe care nu avem puterea de a-l gestiona (...)".

Nenorocirea s-a produs în seara zilei de 9 decembrie 2019, în jurul orei 18.00. Focul a apărut la hornul unei sobe vechi de teracotă aflate în camera bătrânei de 73 de ani şi s-a extins cu repeziciune, mistuind trei camere, precum şi baia locuinţei. În curtea respectivă locuiesc mai multe persoane: Marinela Constantin, angajată a Agenţiei nr. 5 a CEC Bank SA, care a suferit nu mai puţin de 30 de intervenţii chirurgicale la şold şi la picior, mama acesteia, de 73 de ani, bolnavă de diabet, precum şi fiul bătrânei cu soţia şi un copil.

Ca să poată încropi o casă, Marinela Constantin a făcut mai multe credite la bănci, reuşind să transforme o casă veche într-un cămin primitor, dar, când mai avea puţin până la finalizarea lucrărilor, incendiul a distrus totul în calea lui.

"Nu eşti niciodată pregătit pentru aşa ceva. Noi nu am fost. Mai ales în prag de Crăciun, înainte să vină îngheţul. Fiind o casă veche, făcută din bucăţi, cum sunt casele făcute de bunici cu mâna lor, e toată peticită de la un capăt la altul, iar pentru renovări bucătăria ar trebui dărâmată împreună cu o casă în care a locuit până acum bunica şi care poate pica oricând; pompierii au spus să nu intre nimeni acolo, pentru că se va dărâma. Ieri, ştiam că s-ar ridica iniţial costurile de reparaţii la circa 5.000 de euro, pentru tavan şi acoperiş, dar reevaluarea pagubelor arată că şi pereţii sunt afectaţi, de aici şi nevoia de a dărâma, practic, bucătăria (apa folosită pentru a stinge focul a continuat să facă ravagii în tavan şi pereţi). Costurile totale s-ar ridica la 10.000 de euro sau chiar mai mult", se mai arată în mesajul postat.

Colegii de serviciu ai Marinelei Constantin, precum şi vecinii, s-au oferit să ajute, după puteri. Au încărcat resturile carbonizate în roabă şi au ajutat la curăţenie (după dezastru, apa ajunsese la glezne!) dar familia năpăstuită în prag de Sfinte Sărbători nu a reuşit să găsească pe nimeni care să repare instalaţia electrică a imobilului, chiar şi contra cost. Fiul brăilencei din cartierul Chercea a lansat un apel de suflet pentru ca mama sa să-şi poată repara casa distrusă de incendiu sau să-şi cumpere o garsonieră în oraş, unde să se mute împreună cu bătrâna bolnavă.

"Indiferent care va fi soluţia, resursele sunt necesare aşa că, pentru prima dată, vă cer, celor care puteţi, să daţi o mână de ajutor. Nu e o poziţie în care crezi că vei ajunge vreodată, dar când ajungi nimic nu mai contează decât că ai tăi sunt bine şi că trebuie să treci peste situaţie, să pui, înapoi, totul pe picioare". La rândul ei, Marinela Constantin a postat următorul apel emoţionant:

"Se presupune că decembrie e o lună magică, a miracolelor. Ceva frumos, ce face ca şi inimile de piatră să se înmoaie... Luni, 9 decembrie, această "minune" a apărut în viaţa mea sub forma unui incendiu devastator, care m-a lăsat fără locuinţă, fără speranţă, fără nimic - la propriu şi la figurat. Îmi este imposibil să mă gândesc la ziua de mâine. E urâtă, arsă ca viaţa şi sufletul meu...Cum pot trece peste aşa ceva? Am trecut prin 30 de intervenţii chirurgicale şi nu mi s-a părut ceva greu, dar asta... să nu ai unde locui, fără bani şi fără resurse? Cine mă poate salva?? Doar sper să mă puteţi ajuta. Sper ca disperarea mea să reflecte realitatea. Dar îmi este peste puteri să trec singură peste...Vă cer ajutor, dacă nu cer prea mult...E un strigăt de disperare...".

Oricine doreşte să o ajute pe Marinela, o poate face donând, după puteri, orice sumă de bani în contul deschis la CEC Bank pe numele Constantin Marinela, cod IBAN RO12CECEC001946200194610 sau direct la adresa din strada Petre Ştefănescu-Goangă nr. 39, cartier Nedelcu P. Chercea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro