În popor se spune că zăpada semnifică faptul că anul ce urmează va fi unul bogat, iar pământul roditor. La Brăila, numai 4 zile de ninsori şi viscol au făcut ca populaţia judeţului să se "îmbogăţească" cu 51 de suflete. Motivul? În 4 zile au născut 51 de femei, majoritatea din localităţi rămase izolate din cauza viscolului. Toate cele 51 de proaspete mămici au născut natural, deşi câteva aveau programări la cezariană, unele născând înainte să ajungă autorităţile la ele, altele după travalii chiar şi de câte 12 ore, până s-a reuşit să fie transportate la vreo unitate medicală. Prefectul Dumitru Popa a declarat că este extrem de fericit că toate aceste 51 de cazuri speciale au putut fi rezolvate cu bine, într-un fel sau altul, că toţi copiii născuţi în aceste 4 zile sunt sănătoşi şi că mămicile lor se simt bine, în condiţiile date. "Am avut numai în 4 zile 51 de gravide în judeţ, care rămăseseră prin localităţi izolate de zăpăda şi care au născut care cu moaşa din sat, care aduse într-un final la spital după chinuri de ore întregi, dar care într-un final sunt bine. A fost o adevărată luptă cu nămeţii şi s-a lucrat la fiecare caz cu câte o echipă de deszăpezire, cu medici şi ambulanţe...Toată lumea a fost minunată. Inculsiv primarii din comune au făcut adevărate minuni. De exemplu, am avut la Esna o gravidă de 14 ani, pe care a adus-o primarul cu sania, pe drumuri numai de el ştiute, singur, peste câmpuri, la ambulanţa care nu putea intra spre sat. Sau la Stăncuţa, la fel, a adus primarul gravida, nu ştiu cum şi pe unde, pe drumuri pe care numai cei care locuiesc prin zonele alea le ştiu, şi nu ştiu cu ce mijloc de transport, la Cuza, unde aveam o ambulanţă. A fost ceva de nedescris", a povestit prefectul. Dumitru Popa a mai adăugat că a fost foarte impresionat şi de cazul tinerei gravide din Vişani, în ajutorul căreia a sărit primăriţa de la Făurei. "La Făurei, primăria de acolo deţine o tanchetă a MApN, pe şenile, care a fost casată în 2006 şi pe care ei au cumpărat-o. Primăriţa de la Făurei, când a auzit că este o gravidă la Vişani la care nu se poate ajunge a plecat cu tancheta până acolo ca să o scoată pe fată din localitate. Când a pus-o la ambulanţă ca să se vină cu ea la Brăila, a rămas blocată şi ambulanţa, era să se răstoarne. Aşa că, până la urmă au dus gravida la spital la Făurei, unde a născut un băieţel de 4 kilograme. Chiar i-am propus primăriţei să îl botezăm amândoi, ar fi un gest frumos, mai ales pentru peripeţiile prin care a trecut mama copilului", a mai adăugat Popa. Prefectul nu a uitat să amintească nici de cazul gravidei de la Titcov, din Baltă, pentru care a fost nevoie de intervenţia Poliţiei de frontieră, cu o şalupă.
"Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi, care au reacţionat remarcabil. Cuvântul de ordine în aceste 4 zile a fost «omul» şi nu culoarea politică sau mai ştiu eu ce. Le mulţumesc din suflet tuturor".
Revenind la problema drumurilor, prefectul a precizat că la ora aceasta toate drumurile naţionale, judeţene şi comunale sunt practicabile şi că mai sunt probleme la alimentarea cu energie electrică la o singură localitate din Baltă, Măgureni: "Îmi cer scuze către locuitorii din localităţile Plopi şi Măgureni din Insulă. Au stat 4 zile fără curent, dar nu am putut interveni că se rupseseră stâlpii şi trebuia să venim şi cu stâlpi şi cu macara şi nu s-a putut intra. Acum cei din Plopi au lumină, mai sunt cei din Măgureni cărora le-am dus un generator, dar în cursul zilei de azi (marţi - n.r.) sper să se rezolve problema. Sunt nişte sate foarte izolate şi s-a ajuns foarte greu la ei". În ceea ce îl priveşte, subprefectul Florin Cârligea a precizat că problema cea mai mare la deszăpezirea drumurilor din judeţ a fost faptul că nu s-a tăiat lăstărişul de pe marginea drumurilor, ceea ce a permis acumulări de zăpadă şi de 2 m.