* de la jumătatea acestei luni, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a demarat “Campania de prevenire a înșelăciunilor prin metoda “accidentul”- Fii vigilent! Nu te lăsa înșelat! * activitățile de informare se desfășoară în rândul persoanelor vârstnice, primele care cad în capcana infractorilor, din orașele Ianca, Făurei și Însurăței și localitățile din mediul rural * în ultima perioadă, la Brăila au fost trei cazuri ale unor bătrâne care au fost înșelate și au dat bani unor necunoscuți, după ce au fost anunțate că un membru al familiei a suferit un accident grav
Mare atenție la înșelăciunile prin metoda “accidentul”! Polițiștii vin cu recomandări pentru oameni, în special pentru cei în vârstă, aceștia fiind principalele victime.
În ultima perioadă, la Brăila au fost trei cazuri ale unor bătrâne care au fost înșelate și au dat bani unor necunoscuți, după ce au fost anunțate că un membru al familiei a suferit un accident grav și are nevoie de operații peste hotare.
Începând cu data de 15 martie, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila a demarat “Campania de prevenire a înșelăciunilor prin metoda «accidentul»- Fii Vigilent, Nu te lăsa înșelat!”
De la începutul anului 2023, la nivelul IPJ Brăila s-au înregistrat mai multe sesizări ce au ca obiect infracțiuni de înșelăciune prin intermediul telefonului, modul de operare purtând denumirea generică de ”accidentul”. Având în vedere acest fapt, susțin polițiștii, s-a impus demararea unor demersuri preventive concentrate asupra acestui tip de infracțiuni, întrucât afectează preponderent vârstnicii, iar prejudiciul este ridicat raportat la situația financiară și socială a persoanelor vătămate. “Scopul campaniei este creșterea gradului de informare a persoanelor vârstnice cu privire la formele de manifestare a infracțiunilor de înșelăciune săvârșite prin metoda «accidentul» și modalitățile de prevenire a acestora, iar zonele de implementare sunt: orașele Ianca, Făurei și Însurăței și localitățile din mediul rural al județului Brăila. Vor avea loc întâlniri cu persoanele vârstnice, în piețe, târguri și în alte zone frecventate de aceștia, în vederea informării și instruirii acestora cu privire la înșelăciunile prin telefon săvârșite prin metoda „accidentul”, vor fi expuse de afișe conținut informativ-preventiv la avizierele blocurilor din orașele Ianca, Făurei și însurăței, sedii de instituții publice, societăți comerciale și la pangarele bisericilor. Vă reamintim că escrocii sună, de obicei, pe telefonul fix, pretind că sunt rude apropiate ale persoanei apelate (fiu, ginere, nepot) și sub pretextul implicării într-un accident rutier soldat cu victime, solicită diferite sume de bani necesare pentru despăgubirea victimelor accidentului, plata serviciilor medicale sau pentru a-i scăpa de răspundere”, au explicat polițiștii.
Potrivit polițiștilor, de multe ori, infractorii nu acționează la întâmplare, ci se documentează cu privire la potențialele victime, obținând pe diferite căi date referitoare la numele, prenumele și adresa acestora, numele membrilor de familie și le folosesc ulterior pentru a câștiga încrederea persoanelor apelate și a le convinge că faptele relatate sunt reale.
Alături de alte campanii naționale si județene pe care Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității le desfășoară, activitățile de prevenire a înșelăciunilor prin metoda “accidentul” reprezintă o prioritate în perioada imediat următoare.
Femei păcălite să dea bani, după ce au primit vestea falsului accident
Exemplificăm în continuare câteva cazuri de înșelăciuni prin metoda “Accidentul”, pe care le-am prezentat în edițiile anterioare ale cotidianului. Potrivit polițiștilor, în dimineața de 2 martie, în jurul orei 04:00, un bărbat a contactat telefonic o femeie în vârstă de 82 de ani din comuna Ulmu. Individul ar fi încercat să o înșele prin metoda “Accidentul”, iar la momentul preluării banilor, acesta ar fi împins-o și i-ar fi sustras suma de 10.000 de lei.
De asemenea, în data de 27 februarie, bărbatul ar mai fi săvârșit o faptă de înșelăciune săvârșită asupra unei femei în vârstă de 72 de ani, din localitatea Tufești, creând un prejudiciu în valoare de 15.500 lei.
La data de 6 martie, Judecătoria Brăila a admis propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați și a dispus arestarea preventivă a bărbatului în cauză, acesta fiind încarcerat în Arestul IPJ Brăila.
În seara zilei de 1 martie, un alt inculpat de 32 de ani a contactat-o telefonic pe o bătrână de 83 de ani, din localitatea Vișani, și declinându-și calitatea de medic a indus-o în eroare cu privire la faptul că fiul său a suferit un accident și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Acesta a determinat-o pe bătrână să-i remită suma de 12.000 lei pe care a ridicat-o personal de la domiciliul persoanei vătămate, unde s-a prezentat drept curier.