Mergi la conţinutul principal

Împrumutul României la FMI este benefic în condiţiile instabilităţii leului

Principalele probleme ale României sunt lipsa de încredere şi instabilitatea monedei naţionale, a declarat însărcinatul cu afaceri al Austriei la Bucureşti, Georg Oberreiter, arătând că împrumutul FMI, care va impune condiţii de care România are nevoie, va eliminia acele aspecte. Acesta a expus care este poziţia ţării sale faţă de împrumutul pe care România îl negociază cu FMI. Presa austriacă a scris recent că România şi alte ţări din regiune pot aduce Austria "la faliment", având în vedere că filialele Bank Austria, Raiffeisen Bank şi Erste Bank au probleme serioase în Europa Centrală şi de Est.

"Împrumutul la FMI este o măsură pozitivă şi necesară. În Austria există o mare problemă de percepţie a României. Faptul că România recurge la un împrumut nu trebuie intepretat negativ, aşa cum scrie în presă. Este, aşa cum a spus şi preşedintele român, o "centură de siguranţă". Nu este vorba de o măsură luată într-o situaţie-limită. Se face o confuzie fundamentală, din cauza lipsei de înţelegere tehnică a problemelor complexe implicate şi, de asemena, din cauza necesităţi de a "vinde" o poveste", a explicat diplomatul austriac.

Întrebat de condiţiile dure pe care le-ar putea impune FMI, Oberreiter a subliniat că aceste condiţionări sunt foarte necesare pentru România. "Aveţi nevoie de aceste condiţionări, cu toate că vor fi prezentate drept compromisuri, drept ceva dureros - şi aşa şi sunt. De aceea aceste condiţionalităţi privind împrumutul sunt bune pentru România, pe termen mediu", a spus Oberreriter.

Însărcinatul cu afaceri al Austriei a subliniat că prin împrumutul FMI, îngrijorările băncilor austriece vor fi eliminate. "Trebuie să vă spun că băncile austriece sunt mult mai puţin îngrijorate de situaţia României decât multe alte bănci sau analişti care nici măcar nu sunt prezenţi în România. Am văzut de curând o analiză facută de o bancă daneză, care nu are niciun fel de experienţă locală. Băncile austriece nu sunt îngrijorate, singura lor problemă este leul, iar prin astfel de măsuri - precum împrumutul FMI - aceste griji dispar", a accentuat însărcinatul cu afaceri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro