Mergi la conţinutul principal

Împrumutul de 10 milioane de dolari, amânat pentru februarie

Amânare în cazul împrumutului de 10 milioane de dolari pe care municipalitatea brăileană are de gând să îl contracteze pentru a susţine financiar proiectele cu finanţare europeană, în special reabilitarea Bulevardului Dorobanţilor. Deşi proiectul de hotărâre figura pe ordinea de zi a mini-parlamentului local, la începutul şedinţei de ieri primarul a retras subiectul de pe masa de lucru a consilierilor. Edilul-şef le-a propus însă aleşilor locali să-l reintroducă într-o şedinţă de îndată sau extraordinară, undeva la începutul lunii februarie, răstimp în care factorii de decizie implicaţi să mai analizeze şi să mai discute pe marginea lui.
"Propunerea mea e să scoatem de pe ordinea de zi proiectul şi să îl reintroducem într-o altă şedinţă, peste 10 zile, să zicem. Până atunci să facem şi alte discuţii cu colegii noştri de la nivelul conducerii formaţiunilor politice, cu domnii consilieri. Eu am prezentat o serie de lucruri înainte, dar se pare că nu au fost destul de lămurite, de aia propun să facem discuţia, dezbaterea între noi, dar şi cu alţii care sunt interesaţi, să avem un punct de vedere", a propus edilul şef membrilor CLM. Acesta a mai adăugat că, pe de altă parte, consilierii, dar şi opinia publică, trebuie să ţină cont de faptul că, în fond, un astfel de împrumut nu este ceva ieşit din comun, în contextul în care toate marile municipalităţi din ţară au aşa ceva, dar şi având în vedere că Brăila a mai apelat şi cu alte ocazii la astfel de modalităţi de finanţare: "Chiar în acest moment, municipalitatea are un credit pe care îl rambursează, e vorba de vreo 15 milioane de euro, pentru ISPA, scadent în 2026, pe care l-a contractat în 2002. Municipalitatea a mai avut un credit, pe care îl finalizăm anul acesta. Apoi, nu uitaţi că împreună am decis să garantăm creditul pe care l-a luat Compania de Apă, pentru programul sectorial de mediu. Împrumuturi similare au şi Timişoara, Arad, Iaşi, Ialomiţa, Botoşani etc. Nu e nimic ieşit din comun. Haideţi să analizăm plusurile şi minusurile şi să decidem împreună. Pe de altă parte, administraţie e şi după noi... Adică noi am preluat unele treburi, dar trebuie să vedem şi cum le ducem mai departe. Asta e situaţia, trebuie să privim lucrurile cu discernământ, responsabilitate, cu tot ce înseamnă parte politică, dar şi cu profesionalism", a mai adăugat primarul. Propunerea acestuia a fost adoptată imediat de consilieri, care au votat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului cu pricina şi rediscutarea lui într-o şedinţă viitoare.
Reamintim că pe ordinea de zi a şedinţei CLM de ieri, figura iniţial un proiect de hotărâre privind contractarea unui credit bancar în sumă de 35 milioane lei. Banii ar fi urmat să asigure într-o mică măsură, 9,3 milioane lei mai precis, cofinanţarea locală la proiecte accesate prin PIDU (Planul Integral de Dezvoltare Urbană), în timp ce grosul sumei, 25,7 milioane de lei, să meargă la proiectul cu Bulevardul Dorobanţilor. De precizat că proiectul de modernizare a bulevardului a fost câştigat de un consorţiu de firme din care face parte şi "Tancrad", una fintre favoritele autorităţilor brăilene când vine vorba de contracte pe bani publici. În proiectul de modernizare au apărut o serie de probleme în momentul în care Ministerul Dezvoltării, ca autoritate de management, a ridicat steguleţul roşu, susţinând că una dintre cerinţele la licitaţia pentru desemnarea constructorului ar fi condus la restrângerea accesului la procedura de achiziţie publică a potenţialilor ofertanţi. Acum, cazul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, care a respins cererea Primăriei Brăila de deblocare a finanţării pe proiect de la bugetul de stat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro