Sala mică de la Regal Ballroom s-a umplut de profesionalism medical, emoţii şi câteva echipamente performante din domeniul medicinei. Peste 100 de medici din Brăila şi din ţară au dat halatele şi bisturiile pe haine elegante. S-au "înarmat" cu discursuri bine documentate, fiecare din aria în care activează, şi le-au prezentat, folosindu-se de videoproiector, pentru a se face cât mai bine înţeleşi de colegii de breaslă. Totul a făcut parte dintr-un eveniment care s-a desfăşurat în premieră la Brăila: "Zilele Medicale", organizate de "West Clinique", clinică privată aflată în plină ascensiune. În zilele de vineri şi sâmbătă, cadrele medicale au vorbit pe teme ştiinţifice, au asistat la ecografii în direct, iar, la final, au primit diplome de participare şi credite. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Siemens şi Diamedix, furnizorii principali de echipamente medicale performante pentru "West Clinique", dar şi cu ajutorul Colegiului Medicilor Brăila. În acelaşi timp, clinica privată brăileană a marcat 3 ani de la înfiinţare.
Lucrări ştiinţifice susţinute de medici pe diverse teme medicale
Într-un cadru elegant, pe măsura evenimentului, vineri dimineaţă, a avut loc deschiderea oficială, presărată cu emoţii. Apoi, lucrările ştiinţifice şi-au făcut loc printre cei prezenţi. Dr. Şerban Gologan - doctor în ştiinţe medicale, asistent universitar UMF "Carol Davila", medic primar gastroenterologie la Spitalul Universitar Elias Bucureşti şi West Clinique - a fost cel care a spart gheaţa, cu lucrarea sa, "Ultrasonografie cu substanţă de contrast: aplicaţii în gastroenterologie". I-au urmat: dr. Mariana Mihăilă - medic primar interne, de la Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti - cu prezentarea pe tema "Ecografia - procedeul indispensabil în medicina internă", dr. Cristina Stănescu - doctor în medicină, medic primar chirurgie plastică, de la West Clinique - care a prezentat "Tehnici noi minim invazive în volumetria facială". Apoi, au fost abordate teme din aria ginecologiei: dr. Dan Navolan (medic în Timişoara) a prezentat lucrarea "Documentarea structurată în medicina materno-fetală", iar conf. dr. Roxana Bohalţea - de la UMF "Carol Davila", Spitalul Universitar Bucureşti - a vorbit despre "Documentarea structurată în explorarea ecografică ginecologică". Discuţiile s-au mutat apoi în sfera cardiologiei, când dr. Ion Bostan - medic primar cardiologie la Institutul "C. C. Iliescu" Bucureşti - şi dr. Lila Martin - medic specialist cardiologie, competenţă Doppler vascular, ecografie cardiacă, de la West Clinique - au vorbit despre "Importanţa Doppler vascular în tratamentul pacienţilor diabetici cu ischemie severă şi complicaţii ale membrelor inferioare". Atenţia celor din sală s-a îndreptat apoi spre prof. dr. Marieta Costache - de la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Bucureşti - care a povestit despre celulele stem: "Tratamentul cu celule stem în gonartroză".
Sâmbătă, cadrele medicale invitate au asistat la prezentarea unor lucrări pe următoarele teme: "Noi tehnici de diagnosticare şi tratament în tratamentul endoscopic în tumorile vezicale. Tehnici bipolare şi citoscopia NBI" - susţinută de dr. Florin Stănescu, doctor în medicină, medic specialist urolog la Spitalul "Sf. Ioan" Bucureşti şi "West Clinique", "Importanţa tehnicilor moderne ecografice în managementul pacienţilor" - prezentare de produs Diamedix şi "Screeningul imagistic în cancerul de sân" - a prezentat dr. Dariana Ioniţă, medic specialist endocrinologie, competenţă ecografie, Dexa, "West Clinique".
Premieră la Brăila: ecografii în direct
Un alt moment al evenimentului care a captat în întregime atenţia medicilor prezenţi în sală a fost acela când dr. Mihai Râşcu, medic primar ortopedie la West Clinique, a efectuat o ecografie în direct cu administrare de substanţă intraarticulară în tratamentul coxartrozei. Doctorul a venit cu această premieră pentru Brăila, în timp ce-şi prezenta lucrarea "Ecografia musculoscheletală - investigaţie imagistică în abordul diagnosticului". Momentul a fost primit cu aplauze de public, impresionat de reuşita în direct.
Evoluţia unei sarcini, surprinsă de ecografele «West Clinique»
După ce au fost atinse diverse teme din domeniul medicinei, doctorii ginecologi ai clinicii "West Clinique" au reuşit să umple sala de emoţie. Aceştia au prezentat unul dintre cele mai frumoase momente ale vieţii unei femei, şi anume sarcina. Astfel, au avut loc "transmisiuni" direct din pântecele a trei viitoare mămici, cu minunea pe care acestea o poartă în pântece timp de 9 luni.
Dr. Cristinel Andoniu, medic specialist obstretică ginecologie "West Clinique", a efectuat în direct o ecografie pentru o sarcină de trimestrul I. Fătul, care nu măsura mai mult de 5 cm, a putut fi observat cum se "juca" în pântecele mamei, în timp ce dr. Andoniu explica fiecare imagine surprinsă de ecograf.
Apoi, a fost rândul dr. Iulian Tătaru, care a efectuat o ecografie în direct pentru o sarcină de trimestrul II. De această dată, medicul a putut stabili sexul fătului, un băieţel, explicând la rându-i, ceea ce se putea observa în imaginile redate pe ecranul imens din sală. Aceasta a reprezentat, de fapt, o morfologie fetală, întrucât vârsta sarcinii - 24 de săptămâni - a permis acest lucru. Astfel, cei prezenţi au putut observa cum doctorul investighează mica minune din pântece şi poate depista dacă fătul este dezvoltat normal.
La final, dr. Gheorghe Gică a stârnit ropote de aplauze cu imaginile pe care a reuşit să le surprindă direct din pântecele unei viitoare mămici. Sarcina avea 30 de săptămâni, moment la care fătul poate fi examinat fără probleme, acesta având deja o formă aproape identică cu cea din momentul în care va sosi pe lume. Fetiţa-bebeluş a fost examinată amănunţit de dr. Gheorghe Gică, care a explicat pas cu pas ce se urmăreşte la o ecografie de trimestrul III. Toate cele trei momente au sensibilizat puternic publicul.
Managerul «West Clinique» îşi doreşte ca evenimentul să devină o tradiţie pentru Brăila
După cele două zile, managerul "West Clinique", Maranda Enciu, consideră că evenimentul a fost, de fapt, o evaluare şi o confirmare a succesului pe care clinica îl înregistrează în mod constant încă de la înfiinţare. "«Zilele Medicale West Clinique» au avut un impact neaşteptat în rândul medicilor brăileni şi nu numai. Cei 120 de participanţi, medici de familie şi specialişti în domeniul medical au fost impresionaţi de tematica inovatoare prezentată în cadrul evenimentului. Realizarea unui workshop cu prezentarea în direct a unor abordări imagistice de medicii colaboratori «West Clinique», au fost de departe cele mai aşteptate momente din cadrul manifestării. Au fost două zile pline de activităţi, iar la final toţi participanţii au fost plăcut impresionaţi de amploarea unui astfel de eveniment organizat la Brăila. Echipa «West Clinique» s-a mobilizat exemplar şi a demonstrat că este pregătită pentru extinderea activităţii în cadrul unui spital general. Mulţumesc Colegiului Medicilor Brăila, partenerilor Siemens şi Diamedix, tuturor medicilor şi specialiştilor din «West Clinique». Ne dorim ca Zilele Medicale să devină o tradiţie pentru Brăila", ne-a declarat Maranda Enciu.
Feedback-ul pozitiv al sălii a fost observat şi de dr. Cristina Stănescu, medic primar chirurgie plastică, din cadrul clinicii. "Simpozionul cu tema «Abordarea diagnosticului clinic prin tehnici inovative de imagistică» organizat de Clinica Medicală «West Clinique» a fost o manifestare ştiinţifică de înaltă ţinută care a suscitat interesul prin diversitatea temelor prezentate şi modalitatea de abordare. A existat un feedback pozitiv din partea participanţilor la acest eveniment, acest lucru fiind încurajator pentru organizatori, care au lansat deja promisiunea de a pregăti şi alte manifestaţii ştiinţifice în viitor. Medicina a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar examenul clinic nu este suficient pentru a ajunge rapid la un diagnostic corect care să stea ulterior la baza unei terapii adecvate şi eficiente. Managerul «West Clinique», doamna Enciu Maranda, a înţeles acest lucru încă de la înfiinţare şi a achiziţionat echipamente medicale de ultimă generaţie bazate pe o tehnologie inovatoare, care sunt folosite în clinică, în toate cabinetele medicale, inclusiv în laboratorul de analize medicale, care oferă rezultate de înaltă acurateţe. Doamna Manager, masterand la Universitatea Bucureşti, este preocupată de extinderea activităţii laboratorului în biologie moleculară şi genetică medicală. Este de remarcat faptul că «West Clinique» este singura instituţie privată din judeţul Brăila care a organizat o manifestare ştiinţifică, implicându-se în susţinerea dezvoltării profesionale a medicilor cu care colaborează, pentru a oferi pacienţilor servicii medicale de calitate", ne-a declarat medicul Stănescu.
Cu o impresie foarte bună despre activitatea medicală care se derulează la "West Clinique" a rămas şi Colegiul Medicilor Brăila, prin vocea dr. Felicia Costin, medic de familie şi vicepreşedintele Colegiului. Aceasta speră ca Brăila să se bucure de cât mai multe astfel de evenimente, pentru că ceea ce s-a întâmplat în zilele de vineri şi sâmbătă la Brăila a fost o reuşită totală, iar medicii de familie prezenţi au fost impresionaţi de activităţile programate de organizatori pentru a marca "Zilele Medicale".