Are 38 de ani şi a ajuns să reprezinte Brăila în Senatul României. Cu o bogată experienţă politică, liderul liberalilor brăileni, Cătălin Boboc, a fost ales mai întâi consilier judeţean, vicepreşedinte al CJ Brăila, ulterior fiind propulsat ca senator, în urma voturilor brăilenilor la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Boboc a avut o ascensiune rapidă în Parlament, fiind numit la conducerea Comisiei Juridice din Senat.
- Au contat relaţiile personale cu liderii centrali ai PNL, în nominalizarea dumneavoastră ca preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, având în vedere că această poziţie importantă este greu de atins chiar de la primul mandat, aşa cum este cazul dumneavoastră?
- Aşa este, am relaţii bune cu liderii partidului, dar, având în vedere importanţa acestei poziţii în cadrul Senatului, au contat nu atât relaţiile personale, cât mai degrabă cele instituţionale. De fiecare dată când s-a pus problema să-mi asum ceva în numele partidului am făcut-o cu maximă responsabilitate, conştient fiind că nu sunt în joc doar imaginea şi poziţia mea, ci şi a colegilor pe care îi reprezint. Cât despre faptul că mă aflu la primul mandat şi probabil vă gândiţi că nu aş avea experienţa necesară, activitatea din Parlament, în general, şi de la comisie, în special, este foarte clar reglementată de regulamentul Senatului, astfel încât, dacă pui mâna şi citeşti, nu ai nevoie de vechime pentru a înţelege mecanismele. Şi, de ce nu, ţine şi de o anume capacitate de a gestiona aspectele mai delicate din punct de vedere politic.
- A trecut un timp scurt de când ocupaţi această funcţie importantă. Această funcţie poate aduce un beneficiu pentru brăileni sau este doar în folosul dumneavoastră?
- Mi-aş dori ca Brăila să fie reprezentată de cât mai mulţi oameni în administraţia centrală, în toate instituţiile. Asta n-ar face decât să ne crească forţa în a ne apăra interesele ca şi comunitate. În legătură cu eventualele beneficii pentru brăileni, am să vă dau cel mai bun exemplu pe care îl am la îndemână - atât eu, cât şi colegul meu deputat, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, dl. Varga Vasile, am avut ocazia să explicăm instituţiilor statului, Ministerului Justiţiei, Consiliului Suprem al Magistraturii, necesitatea păstrării în funcţiune a Judecătoriei Însurăţei, având în vedere necesitatea asigurării către cetăţeni a accesului cât mai facil la justiţie. De asemenea, un alt act nomativ care se aplică pentru toţi românii, deci şi pentru brăilenii noştri, este Codul Rutier, care a fost depus în Parlament de către Guvern şi care ar fi creat mari nedreptăţi cetăţenilor. Acesta a fost respins de către Comisiile Juridică şi Administrativă, în urma unui raport întocmit de mine. Cât despre folosul meu, vreau să ştie brăilenii că această funcţie nu presupune venituri mai mari şi nici alte beneficii, ci doar o activitate mai intensă.
- USL a murit sau trăieşte, după cum spunea Victor Ponta?
- USL este un proiect politic închis. Mi-ar fi plăcut ca dl. Ponta, decât să folosească acest slogan, cu "USL trăieşte" în campania electorală, sperând că va păcăli o parte dintre alegătorii mai puţin informaţi, să nu fi făcut atâtea eforturi de a ne îndepărta de la guvernare, atunci când USL chiar exista. A făcut asta când a numit procurorii de comun acord cu Băsescu, fără să consulte liberalii; a făcut asta când a promovat în Parlament, tot fără a consulta PNL, proiecte ca Roşia Montană şi cel al amnistiei şi graţierii; a făcut asta când a respins toate măsurile de stimulare a economiei, propuse de liberali; când a refuzat numirea unor noi miniştri liberali, atunci când noi am considerat că Guvernul are nevoie de forţe proaspete şi am recunoscut că încă nu ne achităm de angajamentele luate în faţa românilor. A făcut asta cu fiecare ocazie care i s-a ivit, uitând că fără PNL nu ar fi ajuns prim-ministru.
- De ce ar trebui să se prezinte brăilenii la vot, la alegerile europarlamentare?
- Brăilenii ar trebui să se prezinte la vot la fiecare tur de scrutin. Votul este arma pe care cetăţenii o au la îndemână într-un stat democratic. Prin vot sunt apreciaţi cei care-şi fac treaba şi ne reprezintă interesele, aşa cum sunt europarlamentarii liberali, şi tot prin vot sunt sancţionaţi cei care se reprezintă singuri sau partidul din care fac parte. O sancţiune ar merita să primească europarlamentarii preşedintelui Băsescu, fie ei din PD, fie din PMP, care au denigrat România, uitând că se află în Parlamentul European, în primul rând, pentru a o apăra şi promova.
- Daţi un exemplu de proiect de lege adoptat în Parlamentul European şi cu sprijinul europarlamentarilor liberali, care a avut un impact pozitiv asupra vieţii românilor.
- Sunt multe proiecte cu care europarlamentarii liberalii se pot lauda. Două, în schimb, mi se par de o importanţă vitală, şi anume: iniţiativa europarlamentarului liberal Ramona Mănescu, prin care a redus pentru România valoarea cofinanţării necesare în derularea proiectelor europene, de la 30% la 5% şi proiectul prin care se acordă României o dispensă de doi ani în vederea utilizării alocaţiilor comunitare pentru perioada 2007-2013, respectiv posibilitatea utilizării lor până în anul 2015.