Mergi la conţinutul principal

«Voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei»

Curtea Constituţională a adoptat, vineri, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis funcţia de preşedinte al României, iar la ceremonia solemnă de validare au participat preşedintele ales şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a anunţat, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat preşedintelui ales. Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi preşedintelui ales.
Anterior, Curtea Constituţională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.

Discursul lui Iohannis

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, în faţa membrilor CCR, la ceremonia de validare a mandatului, la care a participat şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, că va fi un şef de stat care respectă Constituţia "în litera şi spiritul ei".
"Vreau să vă spun cu toată fermitatea azi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun când m-am prezent în faţa electoratului cu afirmaţia «Vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie»", a spus Iohannis.
El a susţinut că, în opinia sa, preşedintele trebuie să inspire naţiunea şi să devină un etalon al societăţii.
"Dincolo de aceste lucruri însă, cred că preşedintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire naţiunea română iar prin comportamentul public pe care îl va avea - să devină un etalon al societăţii române. Vă mulţumesc tuturor", a spus Iohannis în încheierea discursului său.
El a ţinut să îi mulţumească lui Traian Băsescu pentru prezenţă."Domnule preşedinte al României, vă mulţumesc că aţi fost de faţă", a spus Iohannis. "Cu plăcere", i-a răspuns Băsescu.

„Românii au spus: Stop şi de la capăt"

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat că după 25 de ani de la Revoluţie s-a încheiat, în acest moment, o etapă, iar românii, prin votul pe care l-au dat la alegerile prezidenţiale, un spus foarte clar: "Stop şi de la capăt".
"Este acesta, desigur, un moment festiv. Dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă şi iată românii prin votul lor au spus foarte clar: «Stop şi de la capăt»", a spus Iohannis.
El a precizat că votul dat de români la alegerile prezidenţiale a fost unul "puternic şi clar" şi a dat asigurări că a înţeles acest vot.
"Mulţumesc încă o dată aici tuturor cetăţenilor României care au votat pe 2 şi pe 16 noiembrie şi, evident, în mod deosebit, tuturor celor care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Viziunea mea pe care am prezentat-o s-a întâlnit în mod fericit cu aşteptările românilor", a adăugat preşedintele ales.
El a arătat că priveşte cu toată răspunderea drumul "greu care ne aşteaptă şi la capătul căruia se află "România prosperă şi puternică".
"Le spun românilor încă o dată azi, aici, cu ocazia validării rezultatului alegerilor, că se poate, se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas", a mai spus preşedintele ales, făcând astfel referire la sloganul cu care a câştigat alegerile şi la titlul cărţii autobiografice pe care a lansat-o în campanie.

Băsescu: Las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis, că nu ar fi vrut ca la sfârşitul mandatului său stânga să domine toate instituţiile statului şi că scorul pe care acesta l-a înregistrat în alegeri arată că lasă moştenire o ţară cu opţiuni de dreapta.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că încheie discursul său în faţa Curţii Contituţionale cu "o chestiune personală".
"Nu aş fi vrut ca la sfârşitul mandatului meu stânga să domine toate instituţiile statului şi scorul pe care l-aţi înregistrat, şi este meritul dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc, scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta", a spus Traian Băsescu.
El a mulţumit şi Curţii Constituţionale, pentru modul în care a lucrat cu această instituţie, în cei zece ani de mandat.
"Am lucrat atât de bine în cei zece ani, sigur, nu întotdeauna am avut dreptate, dar am recunoscut, chiar dacă nu mi-a venit bine", a spus Băsescu.
În finalul discursului, preşedintele în funcţie a spus că va începe să strângă mâna reprezentanţilor Curţii Constituţionale de la dreapta spre stânga, pentru a se apropia simbolic de uşă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro