Contractorul general de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, firma "Vamed", a dat în judecată Consiliul Judeţean Brăila. Acţiunea vine după discuţiile purtate cu reprezentanţii autorităţii publice locale în care directorul "Vamed" a cerut jumătate de milion de euro în plus pentru lucrările de la secţia de cardiologie şi pediatrie. Cererea a fost refuzată de către preşedintele interimar Viorel Mortu, acesta motivând că nu poate accepta plata suplimentară întrucât nu există acte justificative.
Anunţul că "Vamed" a apelat la instanţă a fost făcut chiar de către Viorel Mortu în cadrul conferinţei de presă a PSD, în contextul recepţiei clădirii Cardiologie care va avea loc în data de 8 iunie. "Pe 8 iunie va fi recepţia clădirii Cardiologie. De ce aşa târziu? Pentru că «Vamed» ne-a dat în judecată, cer sume foarte mari. Noi considerăm că acele sume sunt aberante şi nejustificate şi din frecuşul acesta se amână puţin recepţia clădirii. Vom face recepţia, urmând să ne rezolvăm conturile cu «Vamed» prin proces. Nu se poate altfel", a precizat Mortu.
O altă problemă ivită la noua clădire în care va funcţiona secţia de cardiologie a SJU o reprezintă străpungerea care uneşte construcţia veche de cea nouă. "Mai rămâne de făcut străpungerea între spital şi noua clădire. În proiect, «Vamed» a pus suma de 20.000 de lei. A fost o soluţie tehnică făcută la repezeală tot de ei. Acum străpungerile costă 300.000 de lei. Deci de 15 ori mai mult. Urmează să analizăm diferenţa de preţ şi apoi să vedem dacă facem un nou proiect sau cu aceeaşi firmă să continuăm, dar să negociem preţul", a mai spus preşedintele interimar al CJ.
Consiliul Judeţean urmează să poarte discuţii cu Primăria municipiului în vederea obţinerii unui spaţiu suplimentar cu lăţimea de cel puţin un metru în jurul noii construcţii, pentru accesul ambulanţelor şi maşinilor de pompieri. "În preajma clădirii de Cardiologie va trebui să negociem, să rugăm Primăria să extindem spaţiul din jurul Cardiologiei, astfel încât salvările să poată avea circuit intrare - ieşire şi nu doar să întoarcă într-un loc care este oricum foarte zgârcit ca spaţiu. Dacă am reuşi să convingem Primăria să dea un metru în jurul cardiologiei ar fi loc destul ca să intre salvările. Trebuie să fie chiar mai mult de un metru, pentru că maşinile pompierilor au nevoie de mai mult spaţiu, ele fiind ceva mai mari, au nevoie măcar la colţ unde virează de un spaţiu mai mare. Categoric vom rezolva şi această problemă", a adăugat PSD-istul.
Reamintim că la jumătatea lunii mai, firma "Vamed" a avut o întrevedere cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Brăila, după un schimb de adrese oficiale între cei doi parteneri. Pe ordinea de zi a întâlnirii a fost un singur subiect: revendicări suplimentare la contractul de lucrări de la Spitalul Judeţean. Din partea administraţiei au fost prezenţi preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu, vicepreşedintele Emilian Dumitriu, secretarul judeţului Nicu Filote, consilierul juridic Mioara Duţu şi Silviu Nisipeanu din cadrul Direcţiei Tehnice. De cealaltă parte au venit la întâlnire Istvan Besenyei, directorul general al "Vamed" şi managerul de şantier, Aurelian Sgondea. Contractorul general, compania cu acţionariat austriac "Vamed", a venit la CJ cu solicitarea acceptării la plată a unui supliment de lucrări, în valoare de circa jumătate de milion de euro. Astfel, valoarea finală a lucrărilor la acest proiect investiţional ar urca la 2,7 - 2,8 milioane euro (fără TVA), în contextul în care în 2011, contractul încheiat şi asumat de părţi avea o valoare de 2,3 milioane euro. De cealaltă parte, conducerea CJ Brăila a atras atenţia asupra faptului că achitarea oricărui cost suplimentar faţă de valoarea contractului semnat în 2011 este ilegală, arătând că modificările apărute şi implementate pe parcursul lucrărilor nu au avut în spate un act adiţional.