Mergi la conţinutul principal

«Tunarul» de la CFR aşteaptă sentinţele în alte trei dosare

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare, nu încheie problemele pe care le are cu justiţia, el fiind judecat în alte trei dosare penale, aflate încă în faza primei instanţe, chiar dacă au ajuns în faţa judecătorilor din 2008, respectiv din 2009.
Cele trei dosare în care este implicat fostul director al CFR sunt încă în etapa în care sunt efectuate expertize financiar contabile. Chiar dacă a fost citat de numai puţin de 234 de ori, Judecătoria Sectorului 1 nu a putut emite, în cei şase ani de când Necolaiciuc se află pe listele de şedinţe ale instanţei, o sentinţă în aceste trei dosare.
Abuzul în serviciu şi corupţia sunt infracţiunile care l-au adus în faţa instanţei pe Necolaiciuc, iar faptul că fostul director al CFR ar fi prejudiciat compania cu aproximativ 56,7 milioane de euro i-a făcut pe procurori să redacteze alte trei rechizitorii, pe lângă cel care a fost deja confirmat de către Curtea de Apel Bucureşti, prin condamnarea sa la patru ani şi jumătate.

Cum se judecă un proces timp de şase ani fără să se întâmple nimic

În primul dintre aceste procese, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată în 1 februarie 2008. De la primul termen, din 22 februarie 2008 şi până în prezent au avut loc nu mai puţin 79 de termene, perioadă în care judecarea procesului s-a amânat de mai multe ori, motivele invocate fiind că unii inculpaţi nu aveau avocaţi, din cauza lipsei raportului de expertiză a bunurilor mobile sau pentru că a trebuit sesizată Curtea Constituţională.
În acest dosar, fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române a fost trimis în judecată cu acuzaţia de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro. Alături de alte nouă persoane, Mihai Necolaiciuc este acuzat că în calitate de director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR), în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, în mod ilegal, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Cel mai greu dosar

La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiţiei. Primul termen a avut loc în 7 octombrie 2008, iar pe parcursul celor 75 de termene s-a discutat pe marginea unei expertize întocmite de experţi judiciari, inculpaţii din dosar ridicând mai multe obiecţiuni împotriva acesteia, motiv pentru care procesul s-a amânat de mai multe ori. În acest al doilea dosar, Mihai Necolaiciuc este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi de faptul că în perioada 17 iulie 2000 - 21 octombrie 2003 a utilizat subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acţiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.

Puterea obişnuinţei

Potrivit materialelor care au ajuns în instanţă, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziţii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al treilea dosar penal, instrumentat tot de Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, la un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu ajunge pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1, pionul central al actului de sesizare a instanţei fiind tot fostul director general al CFR.
Mihai Necolaiciuc a ajuns în faţa magistraţilor de fix 80 de ori, în acest dosar, pentru că procurorii spun că el a prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Din nou, el nu a acţionat singur, fiind ajutat de subalternii săi, respectiv de Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ilie Vlăduţ şi Nicolae Alexandru, care au făcut diverse activităţi nelegale.
Reamintim că Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. Din pedeapsa lui Necolaiciuc va fi scăzută perioada în care a stat în arest, respectiv din 17 iunie 2009 până în 18 octombrie 2011. În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani ani de închisoare cu executare, pentru aceeaşi infracţiune.
De menţionat că Judecătoria Sectorului 1 dăduse o sentinţă pe 7 ianuarie prin care îi achita pe cei doi.

Fuga lui Necolaiciuc de justiţia română

Mihai Necolaiciuc, astăzi în vârstă de 62 de ani, a fost numit la conducerea CFR în anul 2000, de către ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu. Poliţia a demarat cercetările în cazul lui în 2004, la scurt timp după ce acesta a fost înlăturat din funcţia de director al CFR SA. Pe 4 februarie 2005, Mihai Necolaiciuc, asupra căruia nu se emisese încă mandat de arestare, a ieşit din ţară pe la Vama Albiţa către Republica Moldova, de unde a plecat apoi în Austria.
Mihai Necolaiciuc a fost arestat de agenţii Departamentului american pentru Imigrări la data de 17 iunie 2009. Locuia în West Palm Beach, Florida, din februarie 2007 şi era proprietarul a trei apartamente (amplasate in zone exclusiviste), evaluate la circa 1,2 milioane de dolari. Până în acel moment, americanii refuzaseră să-l aresteze şi să-l extrădeze, în ciuda insistenţelor autorităţilor române. Necolaiciuc a fost adus în România abia în 2011.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro