«Trebuie» să ajutăm persoanele cu nevoi speciale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Trebuie» să ajutăm persoanele cu nevoi speciale

Brăilenii cu care soarta nu a fost prea blândă îşi găsesc alinare în centrul dedicat persoanelor cu nevoi speciale, gestionat de Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale «Trebuie!». Aici, au o lume a lor, în care se simt normali.
Ca o introducere, organizaţia "Trebuie!" a fost înfiinţată în anul 1996, de un grup de părinţi ai unor copii, la acel moment, nu erau acceptaţi nici măcar în şcolile speciale din cauza dizabilităţilor severe. În prezent, organizaţia este un furnizor acreditat de servicii sociale pentru "Centrul de Abilitare pentru Trai Independent". Centrul de zi îşi deschide zilnic uşa pentru 26 de tineri cu dizabilităţi intelectuale.
Zi de zi, un microbuz traversează cartierele Radu Negru, Chercea şi Vidin, parcurgând aproape 80 de km, pentru a-i transporta pe aceşti tineri beneficiari la Centru şi înapoi acasă. Serviciul de transport este o necesitate, şi nu un lux, cum ar putea crede cineva care nu ştie cât de greu este să însoţeşti o persoană cu dizabilităţi într-un spaţiu neaccesibilizat, printre atitudini discrimnatorii şi nontoleranţe, după cum susţin reprezentanţii organizaţiei. Terapeuţii Alina, Cami, Flori, Cesi şi, bineînţeles, nenea Nicu şoferul, împreună cu prieteni, voluntari şi părinţi sunt îngerii păzitori ai acestui program.
În centrul de zi, tinerii învaţă să comunice, să se descurce cât mai mult singuri, leagă prietenii şi se dezvoltă prin ergoterapie: pe rând, aşază şi servesc masa care este oferită de Catedrala "Naşterea Domnului", spală vasele şi le pun pe rafturi, îngrijesc mica grădină, fac curat în centru şi în jurul acestuia, confecţionează felicitări, bijuterii, pictează tablouri sau diverse obiecte din sticlă, pe care le valorifică la târguri şi expoziţii. Cu siguranţă, v-aţi întâlnit la foarte multe evenimente cu beneficiarii de la "Trebuie!", care v-au încântat cu obiectele hand-made şi astfel v-au determinat să le cumpăraţi micile bijuterii pentru care au depus foarte mult efort.
În perioada caldă, tinerii desfăşoară activităţi în afara centrului, cum ar fi excursii, competiţii sportive, dar şi petreceri. Ştiaţi că printre ei sunt şi campioni Special Olympics, campioni la diverse competiţii artistice şi chiar o medaliată mondială la jocurile sportive Special Olympics 2009? Au demonstrat că pot face performanţă chiar şi cărând crucea grea ce le-a fost dată.
Tinerii de la "Trebuie!" au o locuinţă, o familie ce nu i-a abandonat, şi mai ales au părinţi care luptă pentru drepturile lor fără a aştepta doar ajutoare sociale de la stat. Dar dragostea, responsabilitatea şi grija părinţilor nu pot suplini nevoia de viaţă activă în comunitate şi nu pot îndepărta izolarea ce înconjoară un adult cu dizabilităţi. Un astfel de tânăr nu se poate angaja, nu-şi poate întemeia o familie, nu se poate întâlni cu prietenii. E sfâşietor, nu? În acest context, părinţii copiilor cu dizabilităţi de la "Trebuie!" sunt angajaţi zi şi noapte în găsirea de resurse financiare pentru susţinerea programului iniţiat acum 19 ani, apreciat atât de beneficiari, cât de specialişti sau de simpli membri ai comnuităţii.
Bugetul anual de cheltuieli al centrului pentru salariile terapeuţilor, cheltuielile de transport ale beneficiarilor şi administrative ale centrului atinge anual o valoare aproximativă de 170.000 lei. Acest buget a fost susţinut cu bani publici prin subvenţie de la Bugetul Local şi de stat în anul 2015, dar doar în proporţie 25%. Rapoartele financiare şi de activitate sunt publice şi pot fi consultate pe site. Restul sumelor sunt acoperite de contribuţii ale părinţilor, donaţii, sponsorizări şi valorificări de obiecte hand-made, adică din banii pe care-i daţi dumneavoastră pe la târguri atunci când le cumpăraţi micile opere de artă.
Deoarece povara îngrijirii unui om cu dizabilităţi se încarcă şi cu povara propriei vârste, părinţii de la "Trebuie!", majoritatea trecuţi de 50 de ani, fac faţă din ce în ce mai greu acestei responsabilităţi.

"12 zile de generozitate pentru 12 luni de caritate"

Pentru a asigura resursele funcţionării Centrului de zi în anul 2016, membrii Comitetului Director în parteneriat cu cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" au iniţiat campania "12 zile de generozitate pentru 12 luni de caritate". Primul pe listă va fi un eveniment caritabil, care se va desfăşura în ziua de 15 decembrie, la ora 18.00, la Restaurantul "Continental", sub denumirea "Armonie în diversitate". Participarea, pe bază de invitaţie, costă de 125 lei de persoană.
Următorul eveniment cu care Organizaţia "Trebuie!" speră să vă încânte este serbarea anuală de Crăciun. "Moş Crăciun, te aşteptăm!" se va desfăşura într-o vineri, pe 18 decembrie, începând cu ora 17.00. Locul unde sunt aşteptaţi cei dornici să participe este Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau".
Pe lângă acestea, fundaţia are deschise două conturi bancare pentru campania "Din inima ta donează! Fiecare leu contează!". Aceasta se adresează atât firmelor, cât şi oamenilor simpli, care vor să-şi ajute semenii "speciali". Conturile sunt:
- pentru donaţii în lei: RO30RNCB0048025915070001
- pentru donaţii în valută: RO46RNCB0048025915070004, ambele fiind deschise la BCR - Sucursala Judeţeană Brăila.
De asemenea, cei care vor să-şi redirecţioneze cei 2% din salariu către o cauză nobilă, o pot face şi pentru organizaţia "Trebuie!". Sub sloganul "2% chiar ajută!", fundaţia lansează o invitaţie acelora care pot şi doresc să-şi exercite contribuţia la susţinerea unui serviciu al comunităţii prin instrumentul de participare democratică, 2% din salariu. Formularul poate fi accesat anual pe site-ul www.trebuiebraila.ro.
"Noi nu putem schimba singuri o lume, dar împreună putem schimba lumea cuiva. Vă aşteptăm ca împreună să încercăm să schimbăm din cenuşiu în multicolor viaţa unor copii şi tineri cu dizabilităţi. Prin generozitate, dragoste de oameni şi fapte bune, putem împodobi cu steluţe de bucurie Brăduţul de Crăciun al anului 2015, care să lumineze drumul pe care vom merge în anul 2016. Vă «Trebuie!»", aşa sună mesajul pe care organizaţia brăileană a dorit să vi-l transmită.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro