Cu toate că, timp de un an, a negat constant săvârşirea vreunei infracţiuni, Ionuţ Ştefan, în vârstă de 32 de ani, domiciliat în comuna Râmnicelu, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pentru săvârşirea a trei infracţiuni: lovire sau alte violenţe, uz de armă fără drept (art. 133 din Legea nr. 295/2004) şi trecerea pe Fondul de Vânătoare nr. 38 Suţeşti, cu o armă de vânătoare, în afara căilor de comunicaţie (art. 42 lit. h din Legea nr. 407/2006).
Cercetările în dosarul "Ştefan Ionuţ" au început pe 2 noiembrie 2012, dată la care a fost înregistrată plângerea penală a lui Nicuşor Baştiurea, în vârstă de 46 de ani, din comuna Râmnicelu. Acesta li s-a plâns poliţiştilor că, deunăzi, a fost lovit cu o armă şi ameninţat cu moartea pe islazul comunal, de către consăteanul Ionuţ Ştefan.
"Te omor şi te arunc în canal!"
Ionuţ Ştefan era deţinător legal al unei arme de vânătoare marca Baikal, calibru 12x2 mm. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în ziua de 24 octombrie 2012, în jurul orei 16.00, Nicuşor Baştiurea păştea oile pe islazul comunei, situat între localităţile Râmnicelu şi Mihail Kogălniceanu (unde familia sa deţine o stână).
La un moment dat, de locul cu pricina s-a apropiat o Dacia galbenă, la volanul căreia se afla Radian Ştefan (fratele inculpatului), iar pe scaunul din dreapta faţă era Ionuţ Ştefan. Procurorul care a coordonat cercetările precizează: "Învinuitul Ştefan Ionuţ a scos arma de vânătoare pe geamul portierei dreapta faţă şi a executat două focuri în aer. În acel moment, Baştiurea Nicuşor s-a apropiat de autoturismul din care coborâse învinuitul şi i-a reproşat acestuia folosirea armei în apropierea turmei de oi. Ştefan Ionuţ, având arma de vânătoare asupra sa, i-a aplicat părţii vătămate lovituri cu patul armei în zona pieptului".
În urma loviturilor primite, Baştiurea s-a prăbuşit la pământ. Agresorul a lăsat arma sprijinită de autoturism şi a luat băţul cu care ciobanul îşi păzea turma, apoi l-a lovit pe acesta, spunându-i "că-l omoară şi că-l aruncă în canal". Incidentul în care nu s-a împlicat şi fratele învinuitului, a fost văzut de fratele victimei, Ionel Baştiurea, care se afla la 200-300 de metri distanţă.
După plecarea agresorului, Nicuşor şi Ionel Baştiurea l-au sunat pe al treilea frate, Georgel, căruia i-au povestit despre cele întâmplate. Ajuns la stână, Georgel Baştiurea şi-a văzut fratele bătut (avea urme de sânge pe faţă şi o mână umflată). L-a dus iute acasă şi de acolo a apelat numărul pentru urgenţe 112, solicitând o ambulanţă.
Potrivit Serviciului de Medicină Legală Brăila (SML), Nicuşor Baştiurea prezenta leziuni la braţul stâng şi torace, având nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Pe 2 noiembrie 2012, ciobanul bătut s-a adresat IPJ Brăila. Printre altele, el preciza că ar fi fost lovit de două ori cu patul armei în piept şi că bătăuşul i-ar fi spus, în timp ce-l lovea cu băţul: "Te împuşc, te omor şi tot nu scapi de mine!".
Ionuţ Ştefan nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni, precizând că, într-adevăr, s-a întâlnit cu Baştiurea, însă pe la ora 10.00 şi că între ei au avut loc doar nişte "discuţii" legate de faptul că ciobanul păştea oile pe un teren care-i aparţinea. Mai mult, inculpatul a solicitat ca probă în apărarea sa efectuarea unei expertize medicale psihiatrice, pentru a dovedi că Baştiurea nu ar avea discernământ, însă oamenii legii i-au respins solicitarea ca nefondată. De altfel, victima agresiunii de la Râmnicelu a negat că ar fi avut vreodată probleme psihice.
Mai trebuie precizat faptul că arma lui Ionuţ Ştefan a fost ridicată de poliţişti încă din 2 noiembrie 2012.