• filmul documentar va fi proiectat, marţi, de la ora 20:00, pe terasa The Music Pub (de lângă Patinoar) • este ultimul din seria filmelor marca KineDok vizionate în această vară la Brăila
Amatorii de documentare din Brăila au ocazia de a viziona un film interesant într-un mediu neconvenţional. Este vorba despre pelicula “Tatăl meu, bancherul”, regizat de Ieva Ozolina, care va rula marţi, la ora 20:00, pe terasa The Music Pub (de lângă Patinoar). Acesta este ultimul din din seria filmelor marca KineDok vizionate în această vară pe terasa The Music Pub, cu sprijinul Asociaţiei Coloreria. Filmul are o durată de 68 de minute, a apărut în 2015 şi spune povestea regizoarei, aflată în căutarea tatălui său, dispărut după căderea URSS-ului. “Bancherul Boriss Osipovs se bucură de un succes rapid imediat după căderea URSS-ului, dar părăseşte Letonia pentru a evita să fie arestat pentru operaţiuni ilegale. Cincisprezece ani mai târziu, familia lui primeşte o fotografie de la Interpol a unui domn în vârstă cu acelaşi nume, care trăieşte într-un azil psihiatric din Malaezia. Să fie el? În ciuda rezervelor familiei sale, fiica lui, regizoarea de documentare Ieva Ozolina, începe o investigaţie pentru a afla adevărul despre bărbatul din fotografie. «Tatăl meu, bancherul» este o poveste emoţionantă despre un bărbat care se pierde în vremuri de schimbare… şi despre fiica lui care speră să îl găsească”, ne-a declarat Cătălin Curcă, organizatorul evenimentului.
De precizat că Ieva Ozolina este masterand al Academiei de Arte Frumoase din Letonia şi a lucrat ca artist şi designer de expoziţii pentru mai bine de 10 de ani. În 2009, s-a înscris în programul de film al Academiei Letone de Cultură, cu scopul de a realiza un film documentar despre tatăl său dispărut - “My Six Million Dollar Father”. În 2015 a obţinut diploma de master absolvind Academia Letonă. Documentarul său a fost premiat la Jihlava International Documentary Film Festival 2015 - Nomination for Silver Eye Award.
Ce înseamnă KineDok
KineDok este o platformă internaţională de spaţii pentru proiecţii de film, o reţea unică de cluburi de film care reuneşte fanii şi realizatorii de documentare creative. În cadrul ediţiei pilot din 2015, 12 documentare incitante din Europa Centrală şi de Est au fost proiectate în peste 100 de spaţii neconvenţionale din ţările participante Proiectul continuă în 2016 în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România şi se extinde în Polonia şi Norvegia aducând publicului o serie nouă de 15 filme provocatoare. Partenerii programului (organizaţii din 7 ţări europene, printre care şi One World Romania) cred că în ţările noastre sunt oameni care au poveşti şi că trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas.
Cei interesaţi de filmul “Tatăl meu, bancherul”, pot urmări un trailer al acestuia, accesând următorul link: https://vimeo.com/ondemand/myfatherthebanker