• anunţul a fost făcut, ieri, de către preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, cu precizarea că este vorba despre un contract cadru încheiat pe doi ani • valoarea maximă pe care judeţul o poate plăti pentru intervenţiile la deszăpezire până în 2019 este de 5 milioane lei, însă preţul poate varia în funcţie de iernile care vor urma • şeful judeţului a punctat că firma gălăţeană a fost singura care a participat la licitaţie, declarându-se mulţumit de activitatea prestată de aceasta în trecut
Deja celebra firmă gălăţeană „Tancrad” este cea care a câştigat contractul cadru cu CJ Brăila pentru deszăpezirea drumurilor din judeţ până în 2019. Anunţul a fost făcut, ieri, de către preşedintele Consiliului, Francisk Chiriac, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a ţinut să puncteze că „Tancrad” a fost singura companie interesată să participe la această licitaţie. Şeful judeţului susţine totuşi că este mulţumit de prestaţiile din trecut ale operatorului, astfel că în zilele următoare ar trebui să semneze contractul deja adjudecat pe suma maximă de puţin peste 5 milioane lei.
„Contractul de deszăpezire este pe doi ani de zile. Asta înseamnă că stăm liniştiţi pentru la iarnă. Adică suntem pregătiţi. Din punct de vedere al adjudecării contractului nu mai avem niciun fel de problemă pentru iernile 2017 - 2018 şi 2018 - 2019. A fost o singură firmă care şi-a depus. Îmi pare rău că la acest segment nu e concurenţă foarte mare şi nu ştiu, la viitoarele contracte sperăm că vin şi alte firme. Este vorba de aceeaşi firmă care a avut contractul şi data trecută: «Tancrad». Dar am fost mulţumit de activitatea acestei firme. Chiar am făcut o statistică. La toate ordinele pe care le-am dat pe drumuri a fost sub valoarea de contract. Pentru că este un contract multianual şi au fost date doar comenzi în momentul în care a fost nevoie ca drumurile judeţene să fie deszăpezite. Intervenţiile au fost super controlate, supervizate şi sperăm că vor fi monitorizate şi mai bine de acum înainte. Eu mă bucur că pentru la iarnă nu mai stăm să avem problemuţe cum am avut în alte ierni, cu primarii, că nu mai avem contract de deszăpezire şi aşa mai departe. Contractul a fost adjudecat, urmează să îl semnez. Maximul acordului cadru pe doi ani, care cuprinde cele două ierni este 5.033.774 lei. Aproximativ 1 milion de euro. Dar urmează să se deconteze pe ceea ce cerem noi”, a declarat Chiriac.
Sursa citată a dorit să precizeze că valoarea contractului cadru anterior a fost aproape identică, însă în ultimii doi ani nu s-au cheltuiti decât 1,6 milioane lei din totalul de 5 milioane lei. Potrivit lui Chiriac odată semnat, contractul se activează în data de 15 noiembrie 2017 şi se încheie pe 31 martie 2019.
Trebuie precizat totuşi că de deszăpezirea drumurilor locale şi comunale se vor ocupa primăriile din judeţ.
Planul CJ Brăila pentru îndepărtarea vegetaţiei de pe drumurile judeţene
Mergând pe aceeaşi linie, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a afirmat că în paralel a încheiat deja un contract cu o firmă din Ardeal pentru curăţarea vegetaţiei de pe drumurile judeţene, astfel încât intervenţiile pentru deszăpezire să nu mai întâmpine piedici. Potrivit PSD-istului, de această dată contractul a fost încheiat pe un singur an, iar intervenţiile vor începe la mijlocul lunii septembrie, cel târziu 1 octombrie. Chiar şi aşa, sursa citată a mai punctat că, în paralel, lucrează la o strategie pentru a prelua intervenţiile de toaletare a drumurilor din judeţ sub umbrela proprie. Concret, Chiriac susţine că dacă până acum dorea să înfiinţeze o direcţie a Consiliului care să se ocupe strict de acest lucru, planul său a căpătat între timp mici modificări.
„Pentru că erau foarte mari costurile am hotărât să facem în schimb un serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice de Lucrări Publice pe care o avem. Cu o structură, nu foarte mare, dar acoperitoare pentru a rezolva aceste probleme rapide de genul tăierii ierbii, montării de indicatoare şi marcaje rutiere. Le-am cerut domnilor directori din cadrul Consiliului Judeţean să intrăm cu proiect de hotărâre luna aceasta, ca organigramă. După care urmează statul de funcţii, apoi ne oprim. Facem o listă cu utilajele necesare pentru aceste lucrări. Le cumpărăm. După care, începem efectiv concursurile pentru ocuparea acestor posturi. Va fi un şef serviciu şi zece lucrători pe aceste utilaje. Posturile sunt incluse în organigrama Consiliului Judeţean. Nu am mai vrut să facem o Direcţie separată pentru că ar fi trebuit să fie anumite posturi de conducere pe partea de contabilitate, achiziţii, dar şi pe administrare. Am zis că e mai bine să economism nişte bani şi toate achiziţiile acestui serviciu să se facă prin serviciul de achiziţii al Consiliului Judeţean. Mai bine îl întârim pe acesta decât să creăm încă o structură mai mică, posibil mai puţin eficientă sau mai greoaie”, a afirmat Chiriac.
Preşedintele CJ Brăila susţine că dacă va reuşi să cumpere utilajele şi să angajeze personal până la finalul anului, îmcepând cu 2018 va putea rezilia contractul cu operatorul extern şi instituţia va prelua cu totul acest segment de lucru.