Interlopul "Talanu", cel care a pus pe picioare o afacere a ţigaretelor de contrabandă, însă a ajuns până la urmă în spatele gratiilor, şi-ar putea primi condamnarea finală săptămâna viitoare. Pe 15 septembrie, Iorgu Ionescu, zis "Talanu", cel care conducea grupul infracţional destructurat în 2012 de DIICOT, are termen de judecată la Curtea de Apel Galaţi, marţi, 15 septembrie. Dosarul a rămas în pronunţare. Membrii grupării, în frunte cu "Talanu", stau liniştiţi la arest, în urmă cu două zile, instanţa respingând cererile inculpaţilor privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu. Judecătorii au constatat că măsura arestării preventive a inculpaţilor Ionescu Iorgu, Arabadzhy Stepan, Caraman Andrei Daniel, Pascu Florin Ionuţ şi Vasile Angelo Cristian este legală şi temeinică şi o menţin.
După trimiterea în judecată dispusă de procurorii DIICOT, dosarul "Talanu" a ajuns la Tribunalul Galaţi, care, la începutul lunii aprilie 2015, a dat condamnarea. Iorgu Ionescu a primit o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni închisoare, sporită la 6 ani închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Arabadzhy Stepan a fost condamnat, în primă instanţă, la 5 ani şi 4 luni închisoare, iar Angelo Cristian Vasile şi Florin Ionuţ Pascu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare. Remus Cristian Draghici şi Andrei Daniel Caraman au primit şi ei peste 5 ani închisoare, fiecare. Inculpaţii Cheoru Nicolae, Morogan Costel, Orăşanu Dumitru şi Gurău Mitică au primit închisoare cu suspendare.
După ce reţeaua a fost destructurată, au fost confiscate în total 381.112 pachete ţigări diverse mărci. Prima instanţă i-a obligat pe inculpaţi la despăgubiri civile către bugetul de stat, prin ANAF- Direcţia de Operaţiuni Vamale Bucureşti. Inculpaţii, în frunte cu "Talanu", au fost obligaţi în solidar la plata sumei totale de 6.047.748 lei, reprezentând prejudiciu nerecuperat, după cum se arată pe site-ul instanţei. Sentinţa Tribunalului Galaţi putea fi atacată cu apel, iar inculpaţii nu au stat prea mult pe gânduri.
În noiembrie 2012, procurorii DIICOT Galaţi au finalizat ancheta şi
au trimis în judecată membrii grupul infracţional, în total 12
persoane, acuzate că făceau trafic cu ţigări cu barja pe Dunăre. Din
grupul infracţional condus de Iorgu Ionescu, zis "Talanu", făceau
parte Stepan Arabadzhy, partenerul său de afaceri, Nicolae
Cheoru, Cristian Angelo Vasile, Daniel Andrei Caraman, Ionuţ
Florin Pascu, Costel Morogan, Cristian Remus Drăghici, Florin
Bivolaru, Nicuşor Bivolaru, Dumitru Orăşanu şi Mitică Gurău.
În iunie 2012, procurorii DIICOT au făcut peste 18 percheziţii şi au cerut arestarea preventivă pentru şase dintre inculpaţi. Tribunalul Galaţi a emis mandate de arestare preventivă la acel moment pentru Iorgu Ionescu, Stepan Arabadzhy, zis "Stiopa", cetăţean ucrainean şi moldovean, Nicolae Cheoru, Angelo Cristian Vasile, Costel Morogan şi Florin Ionu Pascu. Dosarul în care sunt judecaţi contrabandiştii pentru infracţiunea de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, a ajuns pe rolul instanţei gălăţene, însă judecata s-a dovedit a fi una de durată.
Ţigări aduse din Moldova şi Ucraina
Anchetatorii au arătat că, sub coordonarea inculpaţilor Ionescu
Iorgu, zis "Talanu", lider al lumii interlope din Brăila, şi
Arabadzhy Stepan, zis "Stiopa", membrii grupării au obţinut
beneficii financiare substanţiale, prin introducerea şi comercializarea în mod ilegal pe teritoriul României de ţigarete provenind din Republica Moldova şi Ucraina. Ţigările erau introduse în ţară pe cale navală, pe fluviul Dunărea, fiind disimulate în barje de transport materii prime industriale, care tranzitau judeţele Tulcea şi Galaţi, iar la limita dintre judeţul Brăila şi Ialomiţa erau descărcate în bărci de mare viteză. În acest fel, ţigările erau transportate şi depozitate în imobile aparţinându-le inculpaţilor, situate pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Ialomiţa, de unde ulterior erau preluate şi distribuite pe teritoriul României de către alţi membri ai grupării şi valorificate în mod ilegal. La un singur astfel de transport, prin ascunderea într-un locaş special dintr-o navă, au fost introduse pe teritoriul României aproximativ 170.000 pachete de ţigări mărcile "M.T", "Plugarul", "Doina" şi "Temp", având aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova. De asemenea, pe 13 iunie 2012, învinuiţii au introdus în ţară alte 200.000 pachete cu ţigări. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin sustragerea de la plata taxelor vamale, este de peste 1,5 milioane de euro.