Mergi la conţinutul principal

«Suspecţii» lui Băsescu

Preşedintele Băsescu a declarat miercuri seară la TVR că va da amănunte despre "ofiţerul acoperit" de faţă cu toată presa, precizând că nu are nicio informaţie de la serviciile secrete şi că, dacă, totuşi, "printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut".
Preşedintele a spus, răspunzând unei întrebări privind declaraţia vicepreşedintelui Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, potrivit căreia Serviciul a comunicat că nu e niciun candidat la prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit, că răspunsul lui Ilie Sârbu "acoperă doar o jumătate" din ceea ce el a declarat legat de acest subiect.
"Eu cred că ar fi foarte bine să ştim exact ce am declarat eu, pentru că răspunsul domnului Sârbu acoperă doar o jumătate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus că este un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit, pentru că, atunci când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit, nu ştii şi când i-a încetat mandatul şi acesta este un lucru pe care trebuie să îl afli înainte de a fi candidat la Preşedinţie. Cetăţeanul să ştie că are un preşedinte care nu are nimic de ascuns", a spus Băsescu, la TVR1.
Potrivit Mediafax, el a susţinut că "Ilie Sârbu a minţit prin omisiune". "Domnul Sârbu a minţit prin omisiune astăzi, şi nu numai astăzi. Dânsul este într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmaţie la un post de televiziune, nu conteneşte să îşi aducă aminte că nu există ofiţer acoperit. În familia dânsului, vrea să spună. Da dosarul lui Băsescu... Frate, dar îmi căutaţi dosarul de 25 de ani. Nu este. Ce v-am spus că este, aia s-a găsit la SRI, rapoartele de voiaj, nu altceva", a mai arătat Băsescu.

Informaţia nu vine "de la vreun serviciu de informaţii al României"

Întrebat dacă va face şi alte completări la această afirmaţie privind ofiţerul acoperit, preşedintele Băsescu a spus că nu va face acest lucru acum. "Nu aş veni în acest moment, am şi eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa, când voi spune un lucru sau altul", a precizat Băsescu.
Şeful statului a ţinut să menţioneze că ceea ce este cert, pentru că a văzut foarte multe speculaţii, este: "să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete". "Nu poate fi aşa ceva, dacă aş fi primit informaţia scris de la SIE, spre exemplu, care i-a spus domnului Sârbu că nu există ofiţer acoperit printre candidaţi (...) Problema pe care am ridicat-o este dacă a fost un ofiţer acoperit. Eu sunt convins că o astfel de afirmaţie nu face rău nimănui, o astfel de recunoaştere, dacă va fi. Problema este alta, un fost ofiţer acoperit nu poate să fie liniştit, indiferent ce altă funcţie are", a mai explicat Băsescu.
Potrivit lui Băsescu, "dacă ai ceva, când vorbim de preşedintele României, CV-ul tău trebuie să fie complet şi electoratul să ştie cine este cel care" candidează.
Preşedintele a adăugat: "Ar putea să fie nişte probleme, dacă ai fost cumva într-o situaţie de incompatibilitate, spre exemplu să fi fost angajat în justiţie, la acea vreme. Toţi fac trimitere la legea 303/2004, care a stabilit nişte incompatibilităţi, pentru judecători şi procurori, politicieni, membri ai Guvernului, dar legea 92/1992, la doi ani de la Revoluţie, avea o prevedere expresă, pentru procurori şi judecători, că nu pot fi ofiţeri acoperiţi".
Train Băsescu a ţinut să repete că nu a primit "un astfel de document, cu nume şi prenume, de la vreun serviciu de informaţii al României", în care să i se spună că a fost sau este ofiţer acoperit un membru al guvernului. "Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, eu ar fi trebuit să tac. Sunt şef de stat şi ştiu ce înseamnă secretul de stat", a adăugat Băsescu.
El a afirmat că "discutăm de o perioadă de după 1990". "Dacă, totuşi, printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru care, repet, nu este nimic ruşinos, mai ales că vorbim despre o perioadă de după 1990, dar acest lucru trebuie recunoscut".
Traian Băsescu a arătat că a dorit să facă nişte precizări: "Nu discutăm despre recunoaşterea de către vreun serviciu de informaţii a acestei stări de fapt, pentru că, repet, dacă ar fi existat aşa ceva, eu nu aş fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie. Cât timp nu a existat, am voie, nu divulg un secret de stat, ci exprim un punct de vedere".

Doi "suspecţi"

Legea 92/1992 privind organizarea judecătorească, invocată de Traian Băsescu, nu menţionează expres că procurorii şi judecătorii "nu pot fi ofiţeri acoperiţi", aşa cum a afirmat preşedintele. Incompatibilităţile cu funcţia de magistrat sunt menţionate în câteva articole din Titlul (capitolul) VI al legii, cel privind drepturile şi îndatoririle magistraţilor. Astfel, potrivit articolului 110, "se interzice magistraţilor să facă parte din partide politice sau să desfăşoare activităţi publice cu caracter politic", iar următorul articol, 111, stipulează că "funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior".
Dintre candidaţii anunţaţi la Preşedinţia României, doi sunt cei care au activat în magistratură după 1990: Monica Macovei, procuror între 1983 şi 1997, conform cv-ului său, şi Victor Viorel Ponta, procuror între 1995 şi 2001, de asemenea conform datelor din cv-ul propriu. Interesant este că, la numai un an după ce a părăsit magistratura, Ponta a devenit preşedintele organizaţiei naţionale a Tineretului Social Democrat.
În ceea ce-l priveşte pe celălalt candidat cu mari şanse de accedere în turul 2 al alegerilor prezidenţiale din acest an, Klaus Iohannis a activat numai în învăţământ din 1983 până în 2000, când a fost ales primar al Sibiului. CV-ul său nu menţionează nicio funcţie în domeniul Justiţiei.
Nici următorii doi candidaţi, care se situează în acest moment mai jos de podium în sondaje - Călin Popescu Tăriceanu şi Elena Udrea, nu au deţinut vreo funcţie în magistratură sau în Justiţie. Tăriceanu are studii tehnice, în timp ce Udrea a absolvit Dreptul şi este avocat din 1997.

MRU, fost şef al SIE, fost candidat la Preşedinţie: Băsescu se apropie periculos de limita instigării la infracţiune

Fostul şef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu declară că preşedintele Traian Băsescu deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune cu tema candidatului ofiţer acoperit. El a fost întrebat la RFI despre intenţia preşedintelui de a divulga numele celui despre care susţine că ar fi actual sau fost ofiţer acoperit şi candidat la alegerile prezidenţiale. "În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii", a susţinut Ungureanu. El a adăugat că Traian Băsescu "şi politic greşeşte foarte tare, sperând că în felul acesta stârneşte o furtună suplimentară în România".
Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat candidat la Preşedinţie în decembrie trecut, de partidul său, Forţa Civică. Vara aceasta, după fuziunea cu PDL şi apoi după alianţa cu PNL, Ungureanu a renunţat la candidatură, deşi nu a spus-o explicit. "Eu fac un pas alături de domnul Iohannis, nu un pas în spate", declara el într-un interviu acordat ziarului Adevărul cu o lună în urmă. În iunie, când îşi lansase oficial candidatura, el afirma: „Dacă preţul unităţii dreptei este retragerea unui om din cursa de prezidenţiale, îl plătesc cu mare drag".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro