Mergi la conţinutul principal
Cum se plătesc taxe şi impozite degeaba

«Strada nimănui» (II)

• în frunte cu brăileanul Ionel Anghel, 15 familii care locuiesc pe un drum de 100 m, apendice al Căii Galaţi (la marginea cartierului Vidin), au semnalat în 2016 că strada lor zace neasfaltată şi neiluminată de ani de zile, în ciuda zecilor de sesizări înaintate către Primărie • din păcate, în 2018, situaţia se prezintă exact la fel, şi asta în ciuda promisiunilor administraţiei la vremea respectivă că lucrurile se vor îmbunătăţi • Anghel (vezi foto), susţine dezamăgit că a obosit să îşi mai ceară drepturile şi, deşi continuă să îşi plătească taxele şi impozitele anual, afirmă că a rărit numărul de vizite şi audienţe la Primărie pentru că nu mai are timp să se lupte cu morile de vânt • primarul Marian Dragomir afirmă că deşi nu a intrat în proiectul de asfaltare Brăiliţa, Pisc, Vidin şi Progresul, strada respectivă va face obiectul unui alt demers • anul acesta s-ar putea iniţia faza 1 DALI

 

Un drum dezolant, prăfuit vara, blocat iarna şi plin de gropi şi noroaie în perioadele ploioase, neiluminat şi împânzit de câini - aşa se prezintă şi astăzi “strada nimănui” - un “apendice” de 100 m la Calea Galaţi pe care locuiesc 15 familii din Brăila. În 2016, prin vocea lui Ionel Anghel (acum în vârstă de 48 ani), oamenii de pe strada respectivă (situată la marginea cartierului Vidin, dincolo de capătul autobuzului nr. 2 spre ieşirea din oraş) şi-au expus public nemulţumirile şi au prezentat redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei”, o poveste complicată, legată de modul în care au fost ignoraţi mai bine de 8 ani de administraţia brăileană. La vremea respectivă, Anghel a reuşit prin extrase de carte funciară şi nenumărate insistenţe, să convingă Primăria să solicite strada din proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila (lucru care s-a şi întâmplat în 2016), tocmai sub pretextul că numai aşa se va putea interveni în zonă. De altfel, omul cerea administraţiei doar lucruri de bun-simţ: să îi fie asfaltată strada, stâlpii de iluminat public să fie conectaţi la reţea şi să li se monteze neoane/leduri, de asemenea, ca echipajele de deszăpezire să intervină şi pe drumul respectiv, având în vedere că oamenii îşi plătesc anual taxele şi impozitele locale. Din păcate însă, la doi ani de la momentul preluării străzii respective de către municipalitate, lucrurile nu s-au îmbunătăţit deloc, după cum ne-a precizat chiar brăileanul, complet dezamăgit. Redactorii noştri au făcut o vizită în teren, întâmplător într-o zi după ce plouase cu ceva timp înainte, astfel că fotografiile grăiesc de la sine în legătură cu modul în care se prezintă drumul respectiv, care în acte figurează ca o prelungire a străzii Calea Galaţi (nr. 370 F - parte dintr-un teren mai mare de peste 6.200 mp).

Contactat, primarul Marian Dragomir a afirmat că o soluţie ar fi fost prinderea străzii respective în proiectul ce vizează reabilitarea şi asfaltarea străzilor din cartierele Brăiliţa, Pisc, Vidin şi Progresul (momentan blocat de contestaţii), însă cum preluarea terenului s-a făcut după demararea licitaţiei, acesta a punctat că va trebui iniţiat un alt demers separat. Edilul-şef, a apreciat că există şanse ca în acest an să fie demarată Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) - faza 1, proiectare, pe zona respectivă. Cât despre iluminatul public, Dragomir a precizat că firma “Luxten” acţionează pe zone la nivelul oraşului şi că va ajunge şi la strada respectivă.

 

10 ani de sesizări privind asfaltarea unei străzi şi zero rezultate

Trebuie precizat că povestea brăileanului Ionel Anghel a intrat în atenţia publică după ce pe masa consilierilor municipali şi judeţeni a apărut în 2016 un proiect care viza predarea, respectiv preluarea unui teren de 6.200 mp situat la capătul cartierului Vidin, care cuprinde şi “strada nimănui”. La vremea respectivă, brăileanul ne-a punctat cu lux de amănunte toate eforturile depuse încă de pe vremea primarului Constantin Cibu, apoi a lui Aurel Simionescu şi ulterior a lui Marian Dragomir, de a asfalta drumul de 100 m lungime şi 6 m lăţime şi cât de complicat i-a fost numai să afle în proprietatea cărei entităţi administrative figura acesta. Practic, după cum ne-a povestit chiar el, Anghel a fost plimbat luni de zile de la un birou la altul, între Primărie şi Consiliul Judeţean pe motiv că terenul şi implicit strada pe care locuieşte (încă din 2004, când şi-a cumpărat casa de la un fost proprietar), s-ar afla în proprietatea şi administrarea celeilalte entităţi. Motiv pentru care a trebuit să rezolve singur “misterul” şi să ceară un extras de Carte Funciară care a dovedit că CJ Brăila era adevăratul proprietar. Ulterior, au urmat alte luni de audienţe şi adrese înaintate Primăriei pentru a  convinge municipalitatea că este necesar să solicite terenul cu pricina, astfel încât să poată asfalta ulterior strada pe care locuiesc cele 15 familii. Eforturile sale au fost ascultate într-un final în mandatul primarului Marian Dragomir, care a solicitat terenul de la Consiliul Judeţean în luna august 2016, iar cererea a fost aprobată prin hotărâre de CJ în luna octombrie a aceluiaşi an. La vremea respectivă, primarul a avertizat într-adevăr că deşi Primăria preia suprafaţa de teren, va mai dura până când va putea interveni pentru asfaltarea străzii. Însă de atunci au trecut aproape doi ani şi încă nu s-a turnat niciun strat de ciment, stâlpii rămân în continuare neracordaţi la reţea şi fără neoane/leduri, iar locuitorii de acolo se plâng că pentru deszăpezire trebuie să scoată bani din buzunar pentru a aduce o volă care să îi scoată din nămeţi.

 

Anghel: «M-am săturat! Am jumătate de geamantan de hârtii făcute către ei»

Brăileanul Ionel Anghel s-a arătat extrem de dezamăgit de faptul că în ciuda tuturor eforturilor sale, nimeni nu vrea să bage în seamă şi cele câteva familii care locuiesc dincolo de capătul liniei 2, dar care totuşi îşi plătesc anual taxele şi impozitele şi nu cer nimic ieşit din comun. Acesta susţine că are două firme şi cum una dintre ele este specializată pe transport, de multe ori a întâmpinat probleme să îşi poată scoate tirurile de pe strada înzăpezită, astfel că l-a costat destul de mult. Mai mult, omul s-a arătat revoltat, precizând că dacă ar aduna sumele plătite pentru impozit pe cinci ani, ar fi asfaltat singur strada de mult timp. De asemenea, Anghel a precizat că unii dintre vecini s-au săturat şi au apelat la metode mai puţin legale pentru a-şi asigura iluminatul stradal, lucru pe care el susţine că nu are de gând să îl facă pentru că este de părere că Primăria trebuie să le asigure servicii demne de secolul 21, contribuabililor.

“Absolut nimic nu s-a făcut! M-am săturat, vă spun cât se poate de sincer! Am jumătate de gemantan de hârtii făcute către ei (n.r. - Primărie şi Consiliul Judeţean). În afară de chestia aceea că au trecut strada din proprietatea judeţului la Primărie - şi sper să se fi întâmplat asta, pentru că nu au anunţat pe nimeni oficial -, nu au mai făcut nimic. Eu nu m-am mai zbătut. Atâta silă îmi provoacă! Şi vă spun, le dau atât de mult impozit! Am două firme la care plătesc impozit, dar numai ca persoană fizică am 3.600 lei impozit anual, pe care l-am plătit. Am chitanţele şi pot dovedi oricând. Am un contract cu un hipermarket din Brăila şi am un camion cu care trebuie să livrez marfă. Norocul nostru a fost că în această iarnă a fost zăpadă doar de două ori, altfel, pe lângă faptul că le plătesc impozit şi aşa mai departe, trebuie să plătesc o volă, un utilaj să vină să mă scoată de acolo, pentru că am camion mare şi nu ies altfel. Şi dacă nu fac cursa săptămânal, am pierdut! Nu îmi permit aşa ceva, pentru că din asta trăim. Iar pe ei, pur şi simplu, absolut deloc nu îi interesează. Nici măcar cinci neoane la stâlpi nu au pus! Nici nu ştiu cum să mai procedez... Un vecin de pe stradă, de lângă şoseaua principală, dacă aţi fost atent, a «dat dreptul» şi i-au tras curent la stâlp, au pus neon ca să bată la el în curte. Eu am cerut legal. Am hârtii cu ceea ce le-am cerut şi cu răspunsuri de la ei că «e în plan». Bine, e «în plan» de doi ani de zile. Ca să scape de noi zic aşa”, a declarat Anghel.

Brăileanul a povestit că pe lângă o sumedenie de câini, sunt şi câţiva tineri problematici în zonă, astfel că este cu atât mai îndreptăţit să se plângă că nu are niciun fel de lumină pe stradă pe timpul nopţii, deoarece nu se mai simte în siguranţă.

“Am doi copii: unul este inginer în eoliene la Bucureşti, celălalt este la «Murgoci», ia bursă de merit, este la mate-info intensiv. Au spus că au două dorinţe: să îşi ia autorizaţie să poarte pistol şi a doua - să nu mai audă de Brăila. Îmi pare rău! Credeţi-mă, copiii sunt ok. Nu este normal să fie nevoiţi să plece! (...) Eu am să încerc să mai merg la ei (n.r. - Primărie). Dar îţi creează silă, pur şi simplu. Pentru că pleci încântat de acolo când îţi spun că se va rezolva totul şi după aceea vezi că nu se întâmplă absolut nimic şi aştepţi până te saturi. Vă spun sincer, eu îmi mai luasem un teren. Încercam să atrag copiii lângă mine, să facem investiţii aici. Dar nu! Mă gândesc că în momentul în care l-am aranjat şi pe cel mic, când a plecat şi el la Bucureşti şi îşi încheie facultatea, unde s-or stabili ei, vând tot şi plec după ei. Deja acolo am ajuns!”, a conchis acesta supărat.

Precizăm că alţi locatari de pe stradă s-au plâns redactorilor “Obiectiv” că nu au canalizare şi de asemenea, că nimeni nu intră să le deszăpezească strada pe timp de iarnă.

 

Dragomir promite că lucrurile se vor rezolva, dar în timp

Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” despre stadiul legat de reabilitarea străzii aflate la marginea cartierului Vidin, primarul Marian Dragomir a explicat că o variantă ar fi fost prinderea acesteia în lucrarea de asfaltare din zona cartierelor Brăiliţa - Vidin - Pisc - Progresul, însă preluarea terenului s-a făcut prea târziu, după organizarea licitaţiei. Edilul-şef a ţinut să sublinieze că lucrarea respectivă oricum este deocamdată blocată, după ce au existat contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), însă şi-a manifestat speranţa că situaţia se va rezolva în curând. Pentru drumul de 100 m lungime, “apendice” la Calea Galaţi, Dragomir a punctat că va trebui realizat un nou proiect, cu precizarea că anul acesta s-ar putea demara Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) - faza 1, proiectare.

“Bucata aceea de stradă nu este prinsă în lucrarea de asfaltare de la Brăiliţa - Vidin - Pisc - Progresul deoarece terenul a fost preluat ulterior demarării licitaţiei procedurii respective. Din ce am discutat cu cei de la tehnic, când vom executa alte comenzi, pentru alte loturi, o vom include şi pe aceasta, cu atât mai mult cu cât trebuie o viabilizare făcută acolo. Din păcate, noi la Brăiliţa - Vidin - Pisc în momentul de faţă ne judecăm. Dar oricum, strada aceasta va intra obligatoriu pe un alt proiect. Anul acesta va fi demarat DALI-ul, va fi faza 1, proiectare. Dar imaginaţi-vă că la lucrările din Chercea noi am început în septembrie 2016, deci tot când am început şi la lucrările din Brăiliţa - Pisc - Vidin - Lacu Dulce şi Progresul. Într-o parte s-au finalizat procedurile mai repede, dar dincolo încă ne judecăm. În concluzie, noi putem să avem toată bunăvoinţa, dar la un moment dat depinde şi de procedură. Pentru că noi le-am început pe toate în acelaşi timp, dar uitaţi ce se poate întâmpla pe parcurs”, a declarat Dragomir, ferindu-se să dea termene exacte, când ar putea începe lucrările la strada pe care stă Anghel.

Cât despre problemele cu iluminatul public reclamate de brăilean, Dragomir a afirmat că acestea s-ar putea rezolva în viitorul apropiat, dar nu imediat, deoarece angajaţii “Luxten” lucrează pe segmente la nivelul oraşului şi momentan sunt prinşi într-un alt proiect important.

“În momentul de faţă se lucrează la extinderea iluminatului public pe Aleea Mecanizatorilor de la Şoseaua Viziru până la intrarea de la «Yazaki», se montează şi stâlpi acolo. După ce vor termina lucrările acolo vor merge şi pe această stradă. Dar nu vreau să dau termene estimative pentru că nu vreau să greşesc”, a adăugat sursa citată.

Cât despre faptul că strada respectivă nu este deszăpezită, edilul-şef a ţinut să puncteze că nu a primit plângeri privind modul în care s-a acţionat la deszăpezire în Municipiu iarna care tocmai a trecut, dar că va monitoriza cu  atenţie zona respectivă de acum încolo. 

“Deszăpezirea s-a desfăşurat la un standard, din punctul meu de vedere, foarte bun în Municipiul Brăila şi dacă cumva mai există anumite lucruri în neregulă în unele zone, cu siguranţă rezolvăm. Zona respectivă o să fie foarte bine monitorizată”, a conchis Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro