Mergi la conţinutul principal

«Sanitas» Brăila, la mitingul de ieri din Capitală

• circa 10.000 de salariaţi din sistemul sanitar au protestat, joi, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, nemulţumiţi că le-au scăzut lefurile • de la Brăila, au participat 150 angajaţi din toate spitalele din municipiu şi judeţ, în condiţiile în care conducerea judeţeană a “Sanitas” ne-a declarat, în urmă cu o săptămână, că negocierile cu managerii de spitale s-au încheiat cu bine şi nimeni nu pierde bani la salariu • probleme erau la Medicina Legală, unde cei doi biologi şi trei asistenţi au primit salarii diminuate cu 250-600 lei

 

Flacăra se apropie de butoiul cu pulbere pe care stă sistemul sanitar românesc! În jur de 150 de angajaţi ai spitalelor brăilene au protestat, joi, în Capitală, alături de alte mii de colegi veniţi din toată ţara. Mitingul a fost organizat ca urmare a scăderilor salariale în Sănătate, iar pentru data de 11 mai, reprezentanţii “Sanitas” au anunţat grevă generală în toate unităţile sanitare din ţară. Potrivit Digi24, au fost circa 10.000 de persoane prezente la acţiunea de ieri, iar traficul rutier din zona Pieţei Victoria, acolo unde a avut loc mitingul, a fost restricţionat.

“Suntem la protest, la Bucureşti. Sindicatul Judeţean «Sanitas» Brăila a venit cu 150 persoane. Sunt oameni din toate spitalele brăilene”, ne-a declarat Măriuca Iancu, preşedintele “Sanitas” Brăila, joi. Potrivit presei centrale, cadrele medicale prezente la mitingul din Bucureşti erau revoltate că salariile le-au scăzut cu sume cuprinse între 500 şi 1.100 lei. “Sunt scăderi uriaşe. Unele merg de la 500 lei până la 1.100 lei. Sunt schimbări uriaşe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulţi nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toţi le ştiu pe toate, dar nimeni nu înţelege nimic, iar vinovaţii de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (...) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creştere salarială pentru toţi colegii noştri din sistemul de sănătate. (...) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creştere salarială. Este extrem de complexă şi este un haos total”, a spus Leonard Bărăscu, preşedintele Sindicatului “Sanitas”, după luarea deciziei de organizare a protestelor, citat de Mediafax.

Sindicatul a anunţat că pe 7 mai va avea loc o grevă de avertisment, iar pe 11 mai, angajaţii din Sănătate vor ieşi în stradă, declanşând greva generală.

Participarea sindicaliştilor brăileni la marele protest de joi ridică semne de întrebare, căci Măriuca Iancu ne-a dat asigurări că negocierile cu conducerile spitalelor din municipiu şi judeţ, dar şi cu ordonatorii principali de credite s-au încheiat cu bine şi niciun angajat nu va primi salariul diminuat. Probleme erau la Serviciul de Medicină Legală, acolo unde cei doi biologi şi trei asistenţi au pierdut sume între 250 şi 600 lei, pentru că aveau salariile mai mari decât cele din grila pentru anul 2022.

Reamintim că revolta din sistemul sanitar a pornit după ce guvernul a modificat, în repetate rânduri, mai multe legi. Prima a fost cea legată de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi încă de pe atunci sindicatele din ţară au atras atenţia că vor exista persoane cu salarii diminuate. Cea de-a doua a fost aplicarea noii legi a salarizării unitare, dar nu pentru toată lumea. Practic, doar lefurile medicilor şi asistenţilor au fost aduse la nivelul propus de Putere, pentru anul 2022, dar şi aici au existat cazuri când veniturile lunare au suferit scăderi. Cea mai recentă “lovitură” pentru angajaţii din spitale a fost reprezentată de plafonarea sporurilor la 30%, pentru ordonatorii principali de credite, astfel că şi aici, unii au mai pierdut bani la salariu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro