«Salvaţi Copiii» - salvează prematurii din maternitatea brăileană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Salvaţi Copiii» - salvează prematurii din maternitatea brăileană

Şansă la viaţă pentru prematurii născuţi în Maternitatea Brăila. Ieri, Asociaţia "Salvaţi copiii" a făcut o donaţie Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Brăila. Patru echipamente, în valoare de 11.000 de euro, printre care un incubator pentru terapie intensivă şi un pulsoximetru au fost donate unităţii medicale. Judeţul nostru a fost ales ţinându-se cont de faptul că se situează pe loc fruntaş la mortalitatea infantilă. Pentru medicii de aici, în special pentru şeful Secţiei de Neonatologie, dr. Gheonea Vaso, care luptă pentru a salva viaţa micuţilor, această donaţie a fost o minune care va face minuni pentru nou-născuţi, în special pentru prematuri.
Reprezentanţii Asociaţiei "Salvaţi Copiii" au venit la Brăila cu aparatura modernă, special destinată nou-născuţilor prematuri, marcaţi de situaţiile statistice care arată că judeţul nostru are o rată a naşterilor premature cu 9% peste media naţională şi o mortalitate infantilă de 14,2 la mie, faţă de 8,5 la mie la nivel naţional. "Brăila este de mult în vizorul nostru, rata mortalităţii infantile de aici fiind de ani buni cea mai mare din ţară. Această situaţie se poate schimba printr-un efort susţinut, iar noi am făcut astăzi un prim pas important în acest sens. Fără nicio îndoială, aparatele instalate se vor dovedi esenţiale pentru menţinerea în viaţă a bebeluşilor, în primele zile de viaţă. Anul trecut, în Spitalul de Obstetrică Ginecologie Brăila au avut loc 2.022 naşteri, dintre care 14% au fost premature - mult peste media naţională de circa 9 procente. Din păcate, Brăila rămâne unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării (cu un PIB/cap de locuitor de 20 de ori mai mici decât Bucureştiul, de exemplu). Nivelul de trai are un impact direct asupra speranţei de viaţă a locuitorilor, cei mai afectaţi fiind cei mai mici dintre aceştia, nou-născuţii. Astfel se explică, cel puţin parţial, de ce Brăila raportează cea mai mare rată de mortalitate infantilă din întreaga ţară - 14,2 la mie. De altfel, judeţul este unul dintre puţinele în care numărul nou-născuţilor decedaţi în primul an de viaţă a crescut în ultimii doi ani. Spre comparaţie, rata mortalităţii infantile la nivel naţional a fost în 2013 de 8,5 la mie, în uşoară scădere (de la 9 la mie, în anul anterior), iar la nivel european, de circa 4 procente", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al "Salvaţi Copiii" România. Şi Amalia Năstase, ambasadorul campaniei "Bun venit pe lume", a spus că speră ca în anii următori să revină la Brăila cu noi echipamente, prin care să dea o mână de ajutor medicilor şi să contribuie la rezolvarea unei palete tot mai largi de afecţiuni specifice micuţilor născuţi înainte de termen.

"Se nasc destul de mulţi prematuri"

Reprezentanţii Asociaţiei "Salvaţi Copiii" au fost întâmpinaţi de dr. Adrian Coltofeanu, medic coordonator maternitate, şi dr. Gheonea Vaso, şeful Secţiei de Neonatologie. Aceştia au ţinut să atragă atenţia cu privire la faptul că, în ultimul timp, natalitatea a scăzut foarte mult şi, în plus, numărul celor născuţi prematur a crescut.
"Pentru nou-născut şi mai ales prematur, fără o aparatură specială, noi nu putem face nimic. Cei de la «Salvaţi Copiii» au adus un incubator, un analizor de gaze, un monitor pentru funcţii vitale şi un pulsoximetru. Noi încercăm să facem tot ce putem pentru prematuri, care sunt din ce în ce mai mulţi, cu o rată de îmbolnăvire foarte serioasă. Se pune foarte mult accent pe recuperarea acestor prematuri, competenţă profesională avem, dar nu ne ajută numai asta, trebuie să fim ajutaţi şi de o aparatură specială. Şi a venit această aparatură, acest puţin, de care ne bucurăm foarte mult. Natalitatea a scăzut foarte mult, se nasc destul de mulţi prematuri, cam 17% dintre cei născuţi, uneori atingem şi 24%. Dintre aceştia, cam jumătate sunt prematuri foarte mari care necesită o terapie specială. De multe ori, aceşti prematuri cu terapie specială ar trebui orientaţi spre maternităţi de nivel superior, însă posibilităţile sunt destul de mici, probabil din cauza disfuncţionalităţilor din sistemul sanitar. Noi încercăm, la nivelul nostru, să facem tot ce putem şi dacă avem aparatura asta facem lucruri mari", a declarat dr. Gheonea Vaso, care a adăugat şi că, la acest moment, se nasc cam 180 copii pe lună, media, natalitatea fiind în scădere. Condiţia socială este una dintre cauze, însă medicii susţin că urmărirea acestor femei gravide este din ce în ce mai grea, fiindcă ele nu vin la control. "Avem situaţii cu gravide care vin să nască la 9 luni şi în sala de naştere fac primul lor control. Ar trebuie făcută o campanie în acest sens, gravidele trebuie să vină la control, iar noi le putem ajuta la timp dacă apar probleme", a spus dr. Adrian Coltofeanu.
Reprezentanţii fundaţiei donatoare au mers apoi prin secţia de prematuri, unde a ajuns şi aparatura care va salva viaţa celor abia veniţi pe lume.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro