«Sînt o babă comunistă» - roman construit după model sociologic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Sînt o babă comunistă» - roman construit după model sociologic

Întâlnirea scriitorului Dan Lungu cu cititorii săi brăileni a fost una informală, relaxată şi plină de umor. Opera literară a scriitorului Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi conf. univ dr. la catedra de sociologie a Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, a fost prezentată pe scurt de directorul adjunct al Muzeului Brăilei, Zamfir Bălan. Dan Lungu a debutat cu poezie în 1996, apoi a scos şi un volum de proză scurtă, "Chetă la flegmă" în 1999. Primul roman, "Raiul găinilor" a apărut în 2004, după care în 2007 a scos "Sînt o babă comunistă". În 2009 a mai publicat "Cum să uiţi o femeie", iar în 2011 i-a apărut "În iad toate becurile sunt arse", toate romanele fiind editate de "Polirom". Conf. univ. dr. Zamfir Bălan a trecut în revistă creaţiile lui Dan Lungu remarcând faptul că în fiecare se identifică alte modalităţi de scriere şi că şi-a adecvat modalitatea de naraţiune la subiect. Zamfir Bălan a mai punctat că volumul de proză scurtă a fost creuzetul în care s-au format romanele, idee acceptată şi confirmată de autor, care a recunoscut că în proza scurtă s-a jucat cu stilurile şi tipologiile. "Volumul de proză scurtă a fost unul experimental, în care am exersat tipologii care au apărut apoi în romane. Schemele de construcţie din romane sunt inspirate din sociologie, în «Raiul găinilor» am luat modelul sociologic al circulaţiei zvonurilor în comunităţile mici. Cel de-al doilea roman, «Sînt o babă comunistă», este istoria luării unei decizii. Când avem de luat o decizie timpul nu mai există, trecutul este prezent prin emoţii şi toate întâmplările din viaţă contribuie la luarea acelei decizii. De aceea am şi ales acea structură a romanului «Sînt o babă comunistă», cu flash-uri din trecut, pentru a demonstra că totul contribuie la luarea unei decizii în prezent. Şi acesta este tot un model din sociologie", a explicat Dan Lungu. De altfel, cel de-al doilea roman a pornit tot de la o cercetare sociologică despre viaţa de zi cu zi a muncitorilor din anii 70 - 80, a mărturisit scriitorul. El a intervievat o persoană care considera că în comunism a fost foarte bine, dar care prin întâmplările povestite submina entuziasmul discursului. La final a declarat că în romanul "Sînt o babă comunistă" a urmărit să evidenţieze nostalgia unora după comunism, iar regizorul Stere Gulea în filmul său a dorit să arate transformarea relaţiilor de familie odată cu emigrarea şi cu perioada de criză economică. Au urmat apoi discuţii cu publicul despre cum a fost perceput romanul, iar la final s-au făcut aprecieri despre expoziţia de caricatori a lui Leonte Năstase.
Evenimentul a fost moderat de directorul Muzeului, prof. univ. dr. Ionel Cândea, instituţie care a fost şi organizatoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro