• acesta şi-a demonstrat calităţile în cadrul competiţiei “Căruţa brăileană - Cupa «Sfântul Gheorghe», organizată, sâmbătă, pe islazul din Ianca • armăsarul a câştigat şi ediţia din 2017 • anul acesta, s-au înscris 25 concurenţi din mai multe localităţi brăilene, dar şi din judeţul vecin, Ialomiţa • toţi au plecat acasă cu lucernă şi/sau cereale, iar stăpânii cailor au primit premii în bani • organizatorul Cătălin Dogărescu are de gând să continue tradiţia, ba chiar să atragă fonduri europene pentru ca lumea să afle de concursul deosebit de la Ianca
Curse strânse până-n ultima secundă a competiţiei, cai sprinteni şi frumoşi, surugii ambiţioşi cu poftă de victorie şi sute de susţinători pe margine, cam acesta ar fi tabloul concursului de atelaje “Cupa Sfântul Gheorghe” de la Ianca. Cea de-a VII-a ediţie a competiţiei s-a desfăşurat, sâmbătă, pe islaz, pe o pistă special amenajată de organizatorul Cătălin Dogărescu, ajutat de familie şi cunoscuţi, dar şi de Primăria Oraşului Ianca. Preotul paroh Cristian Ion a binecuvântat competiţia.
25 de căruţaşi s-au înscris anul acesta în cursa de 1.200 metri pentru Cupă. Fiecare căruţă a fost cântărită şi, după caz, i-a fost crescută artificial greutatea, cu saci de nisip, pentru ca lupta să se ducă de la egal la egal. Printre concurenţi, s-a numărat şi câştigătorul ediţiei de anul trecut: armăsarul “Rubin”, alături de stăpânul său, Aurel Cojocea (Tufeşti). După calificări, au mai rămas în competiţie doar 16, cei care au scos cei mai buni timpi. Concurenţii eliminaţi au fost premiaţi cu baloţi de lucernă. Adrenalina a crescut în optimi, când căruţele s-au întrecut două câte două. În prima cursă din optimi, Aurel Cojocea (Tufeşti) şi armăsarul “Rubin” au câştigat detaşat în faţa lui Mario Gagu (Ianca) şi “Salt”, partenerul său. Cursa a doua a fost una strânsă, între caii “Dan” şi “Doriţa”. Victor Lipan (Ianca) a trecut primul linia de sosire, iar la “jumătate de cal distanţă”, cum a precizat organizatorul, s-a aflat Valentin Dobrică (Cazasu). Cea de-a treia cursă părea pierdută pentru calul “Pintea” şi Lilian Aşteleanu (Ţăndărei), deoarece a întârziat să plece în cursă, după ce s-a strigat “Start”. Aproape de linia de sosire, însă, surpriză! “Pintea” l-a întrecut pe adversarul său, “Prinţu”, cârmuit de Iulian Adochiţei (Ianca). Cursele a IV-a şi a V-a au fost câştigate detaşat de Lucian Mirică (Brăila), cu un al doilea armăsar “Pintea”, şi de Cătălin Lepădatu (Găiseanca), cu “Mugurel”, în faţa adversarilor Carol Cantaragiu (Ianca), cu iapa “Stela”, respectiv Auraş Sârbu (Ianca), cu armăsarul “Cezar”. Cea de-a VI-a cursă a ţinut spectatorii cu sufletul la gură, căci cei doi concurenţi s-au întrecut “roată la roată”. Abia aproape de linia de sosire, Valentin Stoean (Brăila), ajutat de calul “Minoru”, s-a distanţat şi a câştigat un loc în sferturi, în defavoarea lui Ionel Copae (Viziru), cu armăsarul “Suru”. Acelaşi lucru putem spune şi despre cursa a VII-a, în care s-au întrecut Ionel Tarachiu (Unirea), cu calul “Pintea”, şi Mădălin Butoi (Unirea), cu calul “Jardel”. Ultima cursă a optimilor a fost câştigată de Iulian Bălţat (Viziru) şi “Chit”, fără emoţii, pentru că s-a distanţat destul de mult faţă de adversarii Nicu Matei (Siliştea) şi “Catrina”.
Cursele din sferturi au fost foarte strânse, căci fiecare concurent şi-a încercat tactica cea mai bună de a-şi întrece adversarul. Cei mai iuţi au ajuns în semifinale, şi anume: Cojocea cu “Rubin”, Mirică cu “Pintea”, Lepădatu cu “Mugurel” şi Bălţat cu “Chit”. Învinşii au plecat acasă cu câte 150 lei, un balot de lucernă şi un sac de cereale.
Cupa «Sfântul Gheorghe» a rămas la câştigătorul ediţiei trecute
De semifinale nu au putut trece Mirică şi Bălţat, care au primit ca premiu de consolare câte 300 lei, un balot de lucernă şi un sac de cereale. În finală, s-au întrecut cei mai buni dintre cei buni: Cojocea cu calul “Rubin” şi Lepădatu cu calul “Mugurel”. După o bine meritată pauză, timp în care animalele s-au odihnit, a început cursa pentru cupa “Sfântul Gheorghe” şi, automat, titlul cea mai iute echipă surugiu-cal. În ropote de aplauze şi chiuituri, “Rubin” a trecut primul linia de sosire, ceea ce a însemnat că îşi păstrează renumele de cel mai sprinten cal din zonă. “Mugurel”, clasat pe locul doi, a fost premiat cu un sac de cereale şi un balot de lucernă şi i-a adus stăpânului său suma de 1.000 lei. “Rubin” a primit, la rându-i lucernă şi cereale, iar stăpânul său 2.500 lei.
Premiile au fost oferite, pe rând, de oameni importanţi ai comunităţii din Ianca, de sponsorii concursului, dar şi de reprezentanţii mass-media. Cel clasat pe locul II a fost premiat de mama organizatorului, Nani Dogărescu, iar câştigătorul ediţiei şi-a primit premiul de la primarul oraşului, George Chiriţă. “Pentru mine nu a fost obositoare competiţia. Deşi este al doilea an când câştig, la începutul curselor nu m-am aşteptat să ies pe primul loc. Până nu trecem peste orice «groapă», nu putem spune că suntem învingători. Sunt alţi concurenţi care au venit deja cu gând de învingători şi nu a fost bine pentru ei. Să fim sănătoşi şi eu, şi calul. Rubin e tânăr, are abia 3 ani, de la anu’ devine mai puternic”, ne-a declarat, extrem de fericit, mângâindu-şi partenerul – “Rubin” -, Aurel Cojocaru, după ce i-a fost înmânat premiul cel mare. De asemenea, armăsarul a fost învelit cu o mantie pe care scria “Învingător 2018 Ianca-Brăila”. Majoritatea publicului s-a pozat cu “Rubin”, la final.
Fonduri europene pentru ediţiile viitoare ale competiţiei
Cătălin Dogărescu, iniţiatorul şi organizatorul concursului, ne-a povestit că are planuri mari: atragerea fondurilor europene pentru ediţiile viitoare şi pentru ca toată ţara să afle ce tradiţie frumoasă are zona Bărăganului. De asemenea, a ţinut să precizeze că inclusiv calitatea participanţilor a crescut faţă de anii anteriori. “Am organizat cea de-a VII-a ediţie cu multă pasiune şi muncă. Am o mare satisfacţie pentru că simt că fac ceva bun, ceva util pentru comunitate. Această calitate a cailor moldo-valahi de a fi rapizi, umili, mănâncă puţin şi fac foarte multă muncă o regăsim în cărţi. Încă de la sfârşitul secolului XVIII-începutul secolului XIX, sunt mărturii că avem cei mai buni cai de poştă din Europa. Ediţia din acest an a fost mult mai consistentă din anumite puncte de vedere, spre exemplu al calităţii celor care au participat la concurs: cai deosebiţi, interes deosebit, însă nu sunt mulţumit de organizare. Organizarea trebuie să mai sufere modificări, în sensul că trebuie să introducem alte măsuri, din cauza indisciplinei noastre, cred că trebuie să construim garduri ca să nu putem pătrunde în zona de concurs. Am avut puţine emoţii. Nu s-a întâmplat nimic rău, din fericire, dar am stat cu inima strânsă până la final şi trebuie să mă gândesc serios la aceste măsuri de securitate. Vreau să atragem nişte fonduri europene, pentru a face cunoscute toate aceste lucruri pe care le-am câştigat: bogăţii culturale, care în ziua de astăzi alţii le valorifică foarte bine”, ne-a declarat Dogărescu.